Καταδικάζω τις απαράδεκτες απειλές μέλους του Ρουβίκωνα κατά Μητσοτάκη, είπε ο Τσίπρας




Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «τις απαράδεκτες απειλές» που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, «στο διαδίκτυο και τα υπονοούμενα που γράφτηκαν εναντίον σας από κάποιον που αυτοαποκαλείται αναρχικός και μέλος του Ρουβίκωνα».

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε: «Θέλω να σας πω ότι εξίσου είναι καταδικαστέες και κατακριτέες οι αμέτρητες απειλές και ευθείες απειλές που έχουμε δεχτεί τόσο εγώ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, με γράμματα και μηνύματα και επιστολές, με δέματα που είχαν και σφαίρες, το τελευταίο διάστημα».

Παράλληλα, σχολίασε πως έχει την αίσθηση ότι σε αντίθεση με ό,τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης σε πολιτικά περιοδικά του εξωτερικού, το ανησυχητικό τούτη την ώρα είναι μία έξαρση εθνικισμού, εθνικολαϊκισμού, μία άνοδος επικίνδυνη της άκρας δεξιάς. «Και βλέπω αυτό να μην σας ανησυχεί» τόνισε.

«Όπως δεν σας ανησύχησε όταν στους 300 βουλευτές ήρθε επιστολή κατάπτυστη από ορισμένες πολιτιστικές ενώσεις που αυτοαποκαλούνται “παμμακεδονικές ενώσεις” ότι αν ψηφίσουν συμφωνία με τη βόρεια γειτονική χώρα σύνθετης ονομασίας που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, αυτό σημαίνει ότι υποπίπτουν σε αδικήματα που επισείουν ισόβια ή θάνατο» πρόσθεσε και τον κατηγόρησε ότι δεν είχε καταδικάσει τότε.

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Μητσοτάκη για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν τολμά να αποπέμψει τον δήμαρχο Άργους, Δημήτρη Καμπόσο, από τα όργανα της ΝΔ, μετά τις δηλώσεις που έκανε για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκη, Γιάννης Μπουτάρη.

«Η Αριστερά σ’ αυτόν τον τόπο ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου, όχι του διώκτη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ως προς το ονοματολογικό, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση τοποθετήθηκε σαφώς και εγκαίρως και πως το ίδιο έκανε και ο ίδιος προσωπικά επιδιώκοντας την τάχιστη δυνατή ενημέρωση και συνεννόηση.

«Πριν ακόμα γυρίσω απ’ τη Σόφια, είπα ότι έχουμε ακόμα πολύ σημαντικό δρόμο να διανύσουμε για να έχουμε συμφωνία, παρά την πρόοδο που έχει γίνει και ότι προτεραιότητα για εμάς είναι η εξασφάλιση του erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση» είπε και σχολίασε ότι σε αυτό το ζήτημα υπήρξε «σημαντική πρόοδος κάτι που δεν έχει ξαναγίνει με τις συζητήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δήλωσε σαφώς πως διαπραγματεύεται στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν με το πακέτο προτάσεων του κ. Νίμιτς.

«Η δική μας κυβέρνηση συζητά, όταν διαπραγματεύεται. Δεν κρύβεται. Εσείς κρυφτήκατε, αλλάξατε θέσεις, κρυφτήκατε πίσω από τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της παράταξής σας» απηύθυνε προς τον κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να καπηλευτούμε τα εθνικά θέματα», κατηγορώντας τον προκάτοχο του κ. Μητσοτάκη (σσ: Αντ. Σαμαρά) ότι τα καπηλεύτηκε και «έριξε» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Εμείς συζητάμε, διαφωνούμε, διαπραγματευόμαστε όμως και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Αλλά, πάντως, δεν κρυβόμαστε σε κανένα θέμα» είπε.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την οικονομία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και στις αιτιάσεις του ότι «η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του Τσίπρα», τον ρώτησε αν είναι «βρώμικο ψέμα» και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που το έχει δηλώσει. «Λέτε τα ίδια όταν πηγαίνετε στο ΕΛΚ;» ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη.

23/05/2018 15:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: