Η υποκρισία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.: Εσπευσαν να βοηθήσουν τη Βρετανία, αλλά την Ελλάδα ποτέ…




Γράφει η Έρντα Πρέντσι

Στις 4 Μαρτίου του 2018, στο Σάλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας, έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του Γιούλια με το νευροτοξικό παράγοντα Novichok. Μετά από εκτενείς έρευνες, οι Βρετανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το δηλητήριο ήταν ρωσικής προέλευσης.

Η Ρωσία αρνείται πεισματικά κάθε είδους σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό καθώς και με τις κατηγορίες περί χρήσης απαγορευμένων χημικών ουσιών.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας ήταν άμεση ως προς τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ζήτησε στήριξη από τους συμμάχους και την έλαβε. Η Δύση έκανε κοινό μέτωπο κατά της Ρωσίας. Το Λονδίνο αρχικά απέλασε 23 Ρώσους διπλωμάτες και εν συνεχεία, χώρες της Ευρωζώνης ακολούθησαν το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας.  Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ με τη σειρά τους απέλασαν αρκετούς Ρώσους διπλωμάτες. Η Τουρκία αρνήθηκε να συνταχθεί στο πλευρό των δυτικών καθότι είναι στένος σύμμαχος της Ρωσίας. Φυσικά, ο Πούτιν απάντησε ομοιοτρόπως στις αντίστοιχες χώρες.

Η Τουρκία προκαλεί τις αντοχές και την υπομονή των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας με διάφορα επεισόδια σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Στόχος να την παρασύρει σε μια σύγκρουση ώστε να “γκριζάρει” ή να “αμφισβητήσει” τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο.

Τα σύνορα της Ελλαδας είναι και ευρωπαϊκά. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ όπως και η Τουρκία.

Τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι τα εξής:

  • Γιατί η ΕΕ από τη στιγμή που απειλείται η εθνική  κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου εξ Ανατολής δεν αντιδρά με κυρώσεις όπως έγινε στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας.
  • Γιατί η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν υιοθετούν ένα κοινό μέτωπο κατά της ρωσόφιλης Τουρκίας που έχει κηρύξει υβριδικό πόλεμο στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ όπως η Μεγάλη Βρετανία;

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η  Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση. Η Τουρκία δεν κάνει ακριβώς το ίδιο παραβιάζοντας και αμφισβητώντας συνεχώς την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας; Η απάντηση του ΝΑΤΟ σε αυτή την περίπτωση είναι τα δύο μέλη να τα βρουν μόνα τους. Προφανως το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι τα μέλη του έχουν κοινά σύνορα και άρα η Τουρκία δεν κάνει καμια παραβίαση όταν εισέρχεται στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας ή στα χώρικα της ύδατα. Καμία συμπαράσταση στην Ελλάδα ή έστω καμία επίπληξη στην Τουρκία για την προκλητικότητά της.

Δύο μέτρα και δυο σταθμά λοιπόν για τη Δύση. Άλλη η αίγλη της Μεγάλης Βρετανίας και άλλη της Ελλάδας. Η αλληλεγγύη που θα έπρεπε να υπάρχει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι τουλάχιστον υποκριτική. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ εθελοτυφλούν εις βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.  Η Τουρκία έχει γυρίσει την πλατη στην ΕΕ και συμμαχεί με αυταρχικά καθεστώτα. Μακριά από τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τί αξια έχει η ζωή των Ελλήνων πολιτών έναντι των Βρετανών;

Έλληνας πιλότος έχασε τη ζωή του μετά από την αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Η ανοχή των συμμάχων στις κραυγαλέες παραβιάσεις των Τούρκων είναι εγκληματική. Επιπλέον, Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν αιχμάλωτοι στις τουρκικές φυλακές σα να ήταν κοινοί εγκληματίες.

Η απάθεια και η κωλυσιεργία που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικής πολιτικής επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας σημαντικός γεωπολιτικός δρών όπως εικάζεται αλλά άγεται και φέρεται από τα συμφέροντα των Αγγλοσαξόνων (Αμερικανοί και ΝΑΤΟ).  Επιπροσθέτως, για την ΕΕ θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητά της η ασφάλεια και η ακεραιότητα μέλους της όπως είναι η Ελλάδα παρά η Τουρκία που απλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αφενός ουδεμία σχέση έχει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και αφετέρου δεν ανήκει στην Ευρωζώνη.

Συνεπώς, η Ελλάδα οφείλει να διεκδικεί τα συμφέροντά της με μεγαλύτερο στόμφο χρησιμοποιώντας τη θέση που κατέχει στα  θεσμικά όργανα ασκώντας πιέσεις. Η παθητική αντίδραση εκλαμβάνεται ως αδυναμία από τον νατοϊκό σύμμαχο που ονομάζεται Τουρκία. Είναι ζωτικής σημασίας να ξαναθυμήσει η Ελλάδα στους συμμάχους της τη σπουδαιότητα της γεωστρατηγικής θέσης που κατέχει στη Μεσόγειο.

*Διεθνολόγος – ΔΕΛΤΑ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η επίθεση του Τραμπ στο Ιράν και οι συμμαχίες του Νετανιάχου με την Κύπρο και την Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: