Οι γεωπολιτικές προκλήσεις Κύπρου και Ελλάδος απαιτούν δυναμική απάντηση στην Τουρκία




Του Γεώργιου Οικονόμου*

Η ανθρωπότητα είναι σε μία ρευστή κατάσταση. Οι σταθερές αξίες του παρελθόντος δεν υφίστανται πλέον. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στις ατομικές ή εργασιακές σχέσεις αλλά και στα διακρατικά δρώμενα. Εισερχόμεθα στην μεταβιομηχανική εποχή όπου όλα αμφισβητούνται.

Οι διακρατικές σχέσεις και οι σταθερές που εγνωρίζαμε έχουν διαρραγεί ή τουλάχιστον δημιουργήσει ρήγματα τα οποία όλο και διευρύνονται. Βλέπουμε τις Ην. Πολιτείες να απομακρύνεται από τους παραδοσιακούς της συμμάχους, να απεμπλέκεται από περιοχές του πλανήτη και να λειτουργεί μέσω πληρεξουσίων ή ιδιωτικών στρατών, κ.ο.κ.

Στην Μέση Ανατολή, το σχέδιο των Ην. Πολιτειών είναι να περιορίσει την παρουσία της, διασπώντας το μέτωπο των μουσουλμανικών κρατών και υποχρεώνοντας την Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Συγχρόνως ο Trump ακυρώνει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν που με τόσους κόπους διαπραγματεύτηκε ο Obama και την οποία εχειροκρότησε ολόκληρη η ανθρωπότητα και μεταφέρει την Αμερικανική Πρεσβεία αναγνωρίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο τα αποκλειστικά δικαιώματα του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

  • Στις ανακατατάξεις αυτές εξηγείται και η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας, η οποία άδραξε την ευκαιρία να αναβιώσει την επιρροή της ή να κατακτήσει τα εδάφη της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να εμφανίζεται ως η προστάτιδα δύναμη των απανταχού μωαμεθανών της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.

Ας επικεντρωθούμε τώρα στο άμεσο περιβάλλον μας της Κύπρου και της Ελλάδος.

Είναι γεγονός ότι όπου και να κοιτάξει κανείς υπάρχει ένα αδιευκρίνιστο και θολό περιβάλλον όσον αφορά την Ελλάδα και τους γείτονες της.

Όμως οι γεωπολιτικές προκλήσεις που μας αφορούν άμεσα και οδεύουν προς ωρίμανση σχετίζονται με την Τουρκία και είναι δύο:

  • Είναι το πρόβλημα της ΑΟΖ της Κύπρου και οι αμφισβητήσεις της Ελληνικότητος νήσων του Αιγίου πράγμα που διευρύνει το εύρος των διαφορών σε όλο το Αιγαίο, τον εναέριο χώρο και την ΑΟΖ της Ελλάδος.

Η Τουρκία επιδιώκει την φιλανδοποίηση της Ελλάδος και την υποταγή ολοκλήρου της Κύπρου στην Τουρκία, όπως έχει ήδη επιτελεστεί στην Βόρεια Κύπρο.

Να αντισταθούμε στις προκλησεις

Μέσα σ’ αυτό το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον είναι αναγκασμένη η Ελλάδα και η Κύπρος να διαμορφώσουν και να κατευθύνουν την πολιτική τους ούτως ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντα του ελληνισμού και όχι μόνο. Αν δεν τολμήσουμε να αντισταθούμε, αν δεν απαντήσουμε δυναμικά στις προκλήσεις και στις φοβέρες θα επέλθει το τέλος. Με το τέλος της Ελλάδος και της Κύπρου θα αρχίσει να ξηλώνεται και η Ευρώπη.

Η Τουρκία αντελήφθη κάπως καθυστερημένα, ότι αν δεν αποδεχθεί η Κύπρος τον εκβιασμό της και υποκύψει στην αξίωση για άμεση συνδιαχείριση της ΑΟΖ της, χάνει το παιγνίδι και εξουδετερώνεται η προσπάθεια της να διαφεντεύει τον υποθαλάσσιο πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Erdogan, στην πολύ πρόσφατη διάλεξη του στο Chatham House στο Λονδίνο απείλησε ευθέως την Κύπρο ότι αν δεν υπάρξει συνδιαχείριση η Τουρκία θα δημιουργεί προβλήματα.

Ευτυχώς είναι σε προχωρημένο στάδιο οι συνεννοήσεις για την μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου αρχικώς μέσω της Αιγύπτου και αργότερα μέσω του αγωγού East Med που θα διοχετεύει υποθαλασσίως το αέριο στην Ευρώπη.

Εφ’ όσον η Κύπρος δεν υποκύψει στις πιέσεις της Τουρκίας για συνδιαχείριση της ΑΟΖ της με τους Τουρκο-κύπριους, οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας θα είναι παράνομη και καταδικαστέα. Η Κύπρος διαθέτει διεθνή αναγνώριση και δεν θα επιτραπεί στη Τουρκία με εκβιασμούς ή και χρήση βίας να επιβάλει την θέληση της.

  • Είναι υποχρεωμένα τα Ην. Έθνη και η ΕΕ να την καταδικάσουν και να επιβάλουν κυρώσεις. Ακόμη και αν η Τουρκία προχωρήσει σε άντληση και οικειοποίηση του φυσικού αερίου θα είναι καραμπινάτη περίπτωση για εφαρμογή διεθνών κυρώσεων.

Στο παρόν στάδιο για την περίπτωση της Κύπρου αρκούν οι καταγγελίες και οι καταδίκες από τα διεθνή φόρα και δεν χρειάζεται στρατιωτική επέμβαση. Οι συγκυρίες σήμερα είναι μακράν υπέρ της Κύπρου.

Οι τουρκικές αμφισβητήσεις για την ελληνικότητα του Αιγαίου είναι μεν εξωπραγματικές όμως σε περίπτωση δημιουργίας θερμού επεισοδίου, η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, δυναμική και ανάλογη με την παραβίαση/επέμβαση. Δεν ενδείκνυται να περιοριστεί σε διπλωματικές διαμαρτυρίες και κινήσεις.

  • Πρέπει να γίνει χρήση των ενόπλων δυνάμεων, στην αποτρεπτική δύναμη των οποίων βασίζεται η τιμή και η ακεραιότητα της Ελλάδος.

Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό και μάθημα στους γύρω «φίλους» και «όχι τόσο φίλους» είναι ότι η Ελλάδα τηρεί την υπογραφή της, δεν διεκδικεί αλλότρια παρά το γεγονός ότι κάποτε της ανήκαν, αλλά μόνο ότι δικαιούται βάσει του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών.

Γεώργιος Οικονόμου είναι Δικηγόρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Τι εννοεί άραγε ο Τραμπ; Το υπόγειο παιγνίδι ανταλλαγής του Ιμάμη Γκιουλέν με τον πάστορα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: