Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι αντιπαραθέσεις στους τομείς της παιδείας και της υγείας, η δήλωση Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν θα ανεχθεί να μετατραπεί το κράτος σε συνδικαλιστικό φέουδο, η εκστρατεία της Αστυνομίας για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, και οι συνέπειες από την πτώση της τουρκικής λίρας στην τουρκοκυπριακή οικονομία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ανοικτά μέτωπα” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι συνδικαλιστές στρέφονται με σκληρές κατηγορίες κατά Υπουργών στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, η Αστυνομία είναι καθημερινά στο στόχαστρο του Δημάρχου Πάφου και ο Γενικός Ελεγκτής συνεχίζει τον πόλεμο κατά των Επιτρόπων Νομοθεσίας και Διοικήσεως και τις στέλνει στον Γενικό Εισαγγελέα. Μια πολιτεία σε συνεχή σύγκρουση κορυφαίων θεσμών, με την οργή του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά των συνδικαλιστών, αναφέρει. Αλλού αναφέρεται σε σαρωτικές έρευνες της Αστυνομίας για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, οι περισσότεροι Κύπριοι είναι θετικοί έναντι της Ευρωπαϊκής `Ενωσης.

Ο “Πολίτης” υπό τον τίτλο “Μέγας πονοκέφαλος για παιδεία και υγεία” γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι η χθεσινοβραδινή παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στις δημόσιες αντιπαραθέσεις για τα θέματα υγείας και παιδείας και κυρίως το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί να μετατραπεί το κράτος σε συνδικαλιστικό φέουδο, είναι ενδεικτική του ότι η Κυβέρνηση τις διαχειρίζεται ως την πρώτη σοβαρή κρίση. Αλλού γράφει ότι ο Κύπριος επιχειρηματίας της ελληνικής Coca-Cola Γιώργος Δαυίδ επενδύει στη Σολιά, σε ένα καινοτόμο αγρόκτημα με ελαιόδενδρα. Σε άλλο θέμα γράφει πως είναι “εφικτό εγχείρημα το ευρώ στα κατεχόμενα” και ότι είναι περισσότερο πολιτικό παρά πρακτικό το πρόβλημα.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Ούτε οι ΗΠΑ έχουν εικόνα” γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι η πορεία που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το πώς θα πορευθεί η Τουρκία μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου έχουν μετατραπεί σ΄ έναν δύσκολο γρίφο, τον οποίο επιχειρούν να λύσουν οι Αμερικανοί. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι ούτε και η Ουάσιγκτον έχει μια καθαρή εικόνα για το πού το πάνε Τουρκία και Ερντογάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απελευθερώνονται οι αμοιβές των δικηγόρων έπειτα από παρέμβαση της Κομισιόν που απεφάνθη ότι πλήττεται ο ανταγωνισμός. Αλλού γράφει ότι τελείωσαν την απεργεία πείνας και άρχισαν την απεργία δίψας τέσσερα μέλη οικογένειας Κούρδων, οι οποίοι διεκδίκησαν πολιτογράφηση και όταν απερρίφθησαν, στράφηκαν προς την απόκτηση διαβατηρίου προκειμένου να ταξιδέψουν εκτός Κύπρου.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Στριμώχτηκε και επιτίθεται εναντίον όλων” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των ιατρών με τον Υπουργό Υγείας και εν αναμονή των αποφάσεων από τους εκπαιδευτικούς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη ψες σε εμπρηστικές δηλώσεις, μιλώντας απαξιωτικά για τους συνδικαλιστές και για “συνδικαλιστικά φέουδα”. Αλλού γράφει ότι σε φιάσκο εξελίχθηκε η πολυδιαφημισμένη εκστρατεία της Αστυνομίας στην Λάρνακα, αφού η διερεύνηση της υπόθεσης κατέδειξε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για προφυλάκιση ούτε ενός από τους 18 συλληφθέντες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε κρίσιμη συνάντηση σήμερα των ιατρών με τον Υπουργό Υγείας, χωρίς τη Γενική Διευθύντρια, για συζήτηση και επίλυση των προβλημάτων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Πρώτη εκστρατεία καθαρισμού αποβλήτων στη θάλασσα”, αναφέρεται, στο κύριο της θέμα, σε μεγάλο όγκο ανθρώπινων αποβλήτων που καθαρίστηκαν από πλοία στα ανοικτά των ακτών της Λεμεσού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύλληψη και ανάκριση δεκαοκτώ υπόπτων στη Λάρνακα από την Αστυνομία, στο πλαίσιο της εκστρατείας της για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Αλλού γράφει ότι η τουρκοκυπριακή οικονομία κτυπήθηκε από την πτώση της τουρκικής λίρας.
ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
24/05/2018 08:22

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: