Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο κυπριακός Τύπος σήμερα δίνει συνέχεια στα πρωτοσέλιδα του στην πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αλλά και την χθεσινή παρέμβαση στο θέμα εκ μέρους της Αγκυρας. Άλλα θέματα που προβάλλονται στον Τύπο σήμερα είναι η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Λάρνακα, η οικονομική κατάσταση στους Δήμους και οι αλλαγές που αναμένονται στα κόκκινα δάνεια, μεταξύ άλλων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Προδότης Ακιντζί!» γράφει ότι μόνος δίνει ο Μουσταφά Ακιντζί τη μάχη για να κρατήσει την τουρκική πλευρά στη γραμμή της αναζήτησης ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό και ότι Τουρκία, Τ/Κ πολιτικοί και φυλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ τον στήνουν στον τοίχο για δήλωσή του περί αποδοχής του πλαισίου Γκουτέρες. Αλλού, γράφει ότι είναι επιβεβλημένη η αποσαφήνιση της κατάστασης από πλευράς ΟΗΕ για το πλαίσιο Γκουτέρες. Επίσης, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τη Λάρνακα εξέφρασε ετοιμότητα για επανεξέταση χορηγίας προς τους Δήμους.

Υπό τον τίτλο «Για λύση δύο κρατών παραμιλά η Αγκυρα», ο «Πολίτης» γράφει ότι άδραξε την ευκαιρία η Αγκυρα και για πρώτη φορά δημόσια και χωρίς περιστροφές κάνει λόγο για νέες επιλογές ως προς την επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού και αναφέρει ότι έντονη κριτική άσκησε το ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς. Γράφει επίσης ότι παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη άρχισε χθες στην παραλιακή περιοχή της Λάρνακας η κατεδάφιση της μεγαλύτερης πετρελαιοδεξαμενής την οποία κατασκεύασε το 1972 η ‘Πετρολίνα’. Επίσης, αναφέρει ότι περισσότερα από 14 αρχαία αντικείμενα επιστράφηκαν στην Αίγυπτο.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Πήρε τον λόγο η Αγκυρα» γράφει ότι η χθεσινή παρέμβαση της Αγκυρας έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την πορεία πλεύσης της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό και ότι διαμηνύει στον Ακιντζί ότι η ομοσπονδία είναι εκτός συζήτησης. Γράφει σε άλλος της δημοσίευμα ότι έρχονται αλλαγές στα κόκκινα δάνεια και ότι είναι στα σκαριά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Επίσης ο ‘Φ’ γράφει ότι χωρίς φάρμακα είναι οι ασθενείς με AIDS.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ένα το έγγραφο» γράφει ότι ένα είναι το πλαίσιο Γκουτέρες για το οποίο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων καλούνται να δηλώσουν ότι το αποδέχονται και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εντούτοις όμως παρατηρείται διγλωσσία και αναποφασιστικότητα. Γράφει επίσης η ‘Χ’ για φέσι πέραν των 6,5 εκατ. ευρώ από προβληματικές ρήτρες στα συμβόλαια που έγιναν με τον επενδυτή για το λιμάνι της Λεμεσού. Ακόμη αναφέρει ότι ο Γενικός Ελεγκτής εντόπισε ανεπάρκεια και παρατυπίες στις τοπικές αρχές.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και τη ζοφερή εικόνα της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γράφει ακόμη η εφημερίδα ότι νέα εποχή αρχίζει στο λιμάνι Λεμεσού με τα εγκαίνια του νέου επιβατικού τερματικού που θα προωθήσει τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή. Προβάλλει επίσης φωτογραφία από την χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Λάρνακα και την συμβολική καταστροφή της μεγαλύτερης δεξαμενής υγρών καυσίμων στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Φασίζουσες πρακτικές κατά της Αριστεράς» γράφει ότι επιχειρούν να σιγήσουν την γνήσια πατριωτική φωνή του Κόμματος των Κυπρίων Εργαζομένων και ότι ενοχλούνται γιατί ξεσκεπάζει τα παιχνίδια τους στο Κυπριακό αλλά και στα μεγάλα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Επίσης, αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης έπιασε εξ απροόπτου την ε/κ πλευρά η οποία ψάχνει τρόπο να ξεφύγει από την πρόταση Ακιντζί. Αλλού, γράφει ότι καζάνι που βράζει είναι η εκπαίδευση και ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει εκπαιδευτικούς μιας χρήσης.

Η εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ακόμα παραμυθιάζουν το λαό! Αυτό (μας) έμεινε από το Crans Montana» ότι η κίνηση Ακιντζί που έγινε σε απόλυτη συνεννόηση με την Αγκυρα αποκάλυψε ότι η Κυβέρνηση με τη στήριξη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγμάτευση με βάση την έκθεση Γκουτέρες του Σεπτεμβρίου του 2017. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία μετατρέπει σε στρατιωτικό ορμητήριο της τα κατεχόμενα. Αναφέρει επίσης ότι ερωτηματικά προκύπτουν για τον θάνατο Κύπριου σε φυλακή στη Νότιο Αφρική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: