Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμέτωπες με τον πιο άγριο εθνικισμό: Οι Τούρκοι απαιτούν τα πάντα




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Θέλουν το Αιγαίο «γκρίζο» και αμφισβητούμενο. Την Κύπρο διχοτομημένη και «τουρκική». Τους Κούρδους ηττημένους, τους Αρμένιους πειθήνιους, και την Τουρκία μεγάλη και «αυτοκρατορική».

Όχι, δεν είναι μόνο ο ισλαμιστής Ερντογάν, ο εθνικιστής Μπαχτσελί και οι υποστηρικτές τους που κομίζουν οράματα νεοοθωμανικού επεκτατισμού.

Είναι, δυστυχώς, και οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την τουρκική προεδρία στο δρόμο προς τις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου.

  • Από τους συνολικά έξι προεδρικούς υποψηφίους της χώρας, οι… πέντε (του Ερντογάν συμπεριλαμβανομένου) κινούνται στις πολιτικά γκρίζες ζώνες μεταξύ δεξιάς, ακροδεξιάς, (παν)ισλαμισμού, νεοοθωμανισμού και εθνικισμού.

Από τους εν λόγω πέντε μάλιστα, οι τέσσερις κατεβαίνουν στη μάχη με τους ίδιους δύο συνασπισμούς κομμάτων. Ο ένας συνασπισμός (των παρατάξεων AKP και MHP), που στηρίζει την υποψηφιότητα Ερντογάν, τυγχάνει… ισλαμοεθνικιστικός. Ο άλλος συνασπισμός (των παρατάξεων CHP, İYİ, Saadet, DP), που κατεβαίνει με συνολικά τρεις προεδρικούς υποψηφίους στον πρώτο γύρο, τυγχάνει… κοσμικοϊσλαμοεθνικιστικός.

Μόνη εξαίρεση: ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που ωστόσο ακόμη κι αυτός έχει στο στρατόπεδό έναν πολιτικό (τον νυν εκπρόσωπο της παράταξης, Ζιγιά Πιρ) που είχε στο πρόσφατο παρελθόν, στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016, διαμηνύσει δημοσίως ότι η Ελλάδα «έκλεψε» 16 νησιά από την Τουρκία στο Αιγαίο την περίοδο μετά το 2004, κινούμενος τότε σε γραμμή CHP.

Πίσω στο παρόν, στο δρόμο προς τις διπλές (προεδρικές και βουλευτικές) τουρκικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το HDP δεν συγκαταλέγεται φυσικά ούτε κατά διάνοια μεταξύ μεταξύ όσων θα μπορούσαν να απειλήσουν Ελλάδα και Κύπρο… καθότι υπάρχουν πολλοί άλλοι… πολύ απειλητικότεροι.

Πέρα από τον 64χρονο Ερντογάν που κατεβαίνει στην εκλογική μάχη με την υποστήριξη δύο κομμάτων: του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και των εθνικιστών-Γκρίζων Λύκων (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υποψήφιοι για την προεδρία της Τουρκίας είναι επίσης: ο 54χρονος Μουχαρέμ Ιντζέ που υποστηρίζεται από το αντιπολιτευόμενο κεμαλικών καταβολών Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), η 61χρονη Μεράλ Ακσενέρ που προέρχεται από τους εθνικιστές του Μπαχτσελί και έχει ιδρύσει το δικό της Καλό Κόμμα (İYİ Parti), ο 45χρονος Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού HDP ο οποίος μάλιστα κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή, ο 77χρονος Τεμέλ Καραμολάογλου που ηγείται του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet), και ο 75χρονος Ντογού Περιντσέκ του εθνικιστικού Πατριωτικού Κόμματος (VATAN).

  • Από δημοσκοπική σκοπιά, ο Ερντογάν προηγείται μεν αλλά με ποσοστό σαφώς χαμηλότερο του 50% (συγκεντρώνοντας κοντά στο 42%), όπερ σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γλιτώσει το δεύτερο γύρο. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί με λίγο πάνω από 20%. Η Ακσενέρ έρχεται τρίτη με ποσοστό κοντά στο 20%. Ο Ντεμιρτάς τέταρτος με περίπου 12%, και οι Καραμολάογλου και Περιντσέκ πολύ πιο πίσω, στο σχεδόν 4% και 0,2% αντίστοιχα.

Φαβορί, όπως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί των δυνάμεων, για να κατέβει ως κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο ενάντια στον Ερντογάν είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Υπενθυμίζεται ότι το κεμαλικών καταβολών CHP προσέρχεται στην εκλογική κονίστρα σε συνασπισμό με άλλες τρεις παρατάξεις: με το δεξιό Καλό Κόμμα της (ακρο)δεξιάς Ακσενέρ, το ισλαμικό Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet) και το επίσης δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ προέρχεται από μια παράταξη όπως είναι εκείνη του CHP, που κατηγορεί τον Ερντογάν ότι από το 2004 και μετά έχει «παραχωρήσει» σειρά νησιών στην Ελλάδα, με τον αριθμό τους μάλιστα να κυμαίνεται μεταξύ 11, 16 και 18, ανάλογα με την περίσταση.

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε μάλιστα απειλήσει ότι «θα έρθει το 2019 να πάρει αυτά τα 18 νησιά, όπως είχε πάρει και ο αείμνηστος Μπουλέντ Ετσεβίτ την Κύπρο το 1974… γράφοντας τότε τον πατριωτισμό της Τουρκίας στον Πενταδάκτυλο». Δεν θα ήταν η πρώτη φορά, αλλά ούτε και η τελευταία, που ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης θα εξαπέλυε μια τέτοια πρόκληση.

Αλλά και πίσω στο παρόν, μόλις πριν λίγα 24ωρα, ο αντιπρόεδρος του CHP Οζτούρκ Γιλμάζ (το όνομα του οποίου είχε επίσης ακουστεί ως υποψήφιο για την προεδρία της χώρας προτού επιλεγεί ο Ιντζέ) πήρε ανοιχτά θέση ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο μείωσης των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, αλλά και ενάντια σε μια ενδεχόμενη απεμπόληση του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας στο νησί. Με άλλα λόγια, απέρριψε εμφατικά το καλούμενο πλαίσιο Γκουτέρες (που «δίνει» στους Τουρκοκύπριους κάποια «προνόμια» σε επίπεδο διακυβέρνησης αλλά περιορίζει τουρκικά στρατεύματα και επεμβατικά δικαιώματα). Υπενθυμίζεται, για την ιστορία, ότι ο Γιλμάζ είχε καλέσει στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν την Ελλάδα «να μην δοκιμάζει την τουρκική υπομονή στο Αιγαίο… γιατί κινδυνεύει να φάει καμιά βαριοπούλα στο κεφάλι».

Το CHP εμφανίζεται πάντως επί του παρόντος, εάν κρίνουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του όπως είναι ο Οζτούρκ Γιλμάζ αλλά και ο Νιγιαζί Νεφί Καρά, να προκρίνει μια «λύση» διχοτόμησης στο Κυπριακό.

  • Αλλά και το νεοπαγές Καλό Κόμμα (İYİ Parti) της προερχόμενης από την άκρα δεξιά Μεράλ Ακσενέρ (που είχε αναλάβει υπουργός Εσωτερικών λίγους μήνες μετά την κρίση των Ιμίων) εμφανίζεται να ανεβάζει το τελευταίο διάστημα τους τόνους ειδικά στο Κυπριακό.

«Δεν θα σου επιτρέψω να δώσεις ούτε ίντσα από τη γη της Βόρειας Κύπρου», διακήρυξε η 61χρονη Ακσενέρ μέσω Twitter στις 4 Μαΐου, απευθυνόμενη στον Ερντογάν. Σε ανάλογο πνεύμα, λίγα 24ωρα αργότερα, ο εκπρόσωπος και γενικός γραμματέας του Καλού Κόμματος, Αϊτούν Τσιράι, θα εξαπέλυε επίσης μύδρους μέσω Twitter κατά όσων προετοιμάζουν παραχωρήσεις υπέρ των Ελληνοκυπρίων, επικαλούμενος μάλιστα ως «ευαγγέλιο» και τη σχετική άποψη του απόστρατου Τούρκου στρατιωτικού Γιουμίτ Γιαλίμ. Για την ιστορία, ίσως αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Γιαλίμ, πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε στο παρελθόν διεκδικήσει ως τουρκικό… ακόμη και μέρος της Κρήτης.

Το Κυπριακό συμπρωταγωνιστεί στην τουρκική προεκλογική εκστρατεία εν όψει όσων έπονται στην κυπριακή ΑΟΖ τους ερχόμενους μήνες: εν όψει της απειλής που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα για τουρκικές γεωτρήσεις μέσα στο καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και των προγραμματισμένων γεωτρήσεων της αμερικανικής ExxonMobil τον Οκτώβριο στην Κύπρο. Πολλοί διεθνώς θέλουν πλέον να δουν ένα νέο παράθυρο για πιθανή λύση στο Κυπριακό πριν τις γεωτρήσεις της Exxon, το οποίο προσεγγίζουν και ως… νέα τελευταία ευκαιρία. Κάποιοι, μάλιστα, ακόμη και στην Ευρώπη, φημολογείται πως έχουν αρχίσει να σκέφτονται ακόμη και τη «λύση» της διχοτόμησης…

  • Διόλου τυχαία, πίσω στην προεκλογική Τουρκία, όλα τα μεγάλα κόμματα (AKP, MHP, CHP, İYİ) εμφανίζονται πλέον να ανεβάζουν τους τόνους στην Κύπρο, μεταφέροντας εκεί την κούρσα της μεταξύ τους εθνικιστικής πλειοδοσίας.

Παρόμοια είναι, ωστόσο, η τάση και μεταξύ των μικρότερων πολιτικών δυνάμεων.

Τον τετρακομματικό συνασπισμό στο οποίο συμμετέχουν τα CHP και İYİ Parti συμμετέχει και το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (DP) το οποίο είχε επίσης στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν θέσει θέμα νησιών «παράνομα κατειλημμένων από την Ελλάδα» στο Αιγαίο.

  • Όσο για τις συνολικά έξι προεδρικές υποψηφιότητες, αυτές συμπληρώνονται με την προσθήκη του 77χρονου Τεμέλ Καραμολάογλου που προέρχεται από την ίδια ισλαμοσυντηρητική «μήτρα» με τον Ερντογάν (από το κίνημα Millî Görüş του μετέπειτα πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού της σύγχρονης Τουρκίας Νετσμεττίν Ερμπακάν).

Τελευταίος στη λίστα των υποψηφίων για την προεδρία, ο 75χρονος Ντογού Περιντσέκ του Πατριωτικού Κόμματος (VATAN). Ο λόγος για έναν πολιτικό που τοποθετείται πολιτικά από αριστερά έως και ακροαριστερά, δηλώνοντας ωστόσο παράλληλα και εθνικιστής. Μεγάλος καημός του… η Γενοκτονίας των Αρμενίων την οποία επιμένει να αρνείται προκαλώντας σάλο αντιδράσεων διεθνώς. Προ ημερών μάλιστα, εκείνος προκάλεσε νέο σάλο όταν διακήρυξε ότι θέλει να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ας δούμε πέρα από το αιματοκύλισμα στη Γάζα: Η στρατηγική του Ντ. Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: