Εννέα χρόνια χωρίς τον δημοσιογράφο Λάμπρο Παπαντωνίου: Λείπει σε όλους μας πάρα πολύ…




Του Απoστόλη Ζουπανιώτη
Διευθυντής της Greek News

Έχουν ήδη περάσει 9 χρόνια, σαν σήμερα, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας,  σε ηλικία 63 ετών, ο Λάμπρος Παπαντωνίου. Δημοσιογράφος, ανταποκριτής της Greek News και πολλών ελληνικών μέσων ενημέρωσης στην Ουάσιγκτον.

Τον σκεφτόμουνα την περασμένη εβδομάδα καθώς ήμουν για το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ. Σαν 9 χρόνια πριν, που ο Λάμπρος ήταν βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο κι εμείς προσπαθούσαμε να βρούμε χαραμάδες ελπίδας και να απαντήσουμε στ’ ατέλειωτα αναπάντητα γιατί.

Αεικίνητος, σκληρός εργάτης της πένας, όργωνε καθημερινά την Ουάσιγκτον, κάνοντας τη διαδρομή Λευκός Οίκος – Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Πεντάγωνο – Κογκρέσο.

“Yes Mr. Lambros», έλεγαν δίνοντάς του το λόγο οι εκπρόσωποι, που τον έτρεμαν αλλά και τον σεβόταν. Και γι αυτό επί πολλά χρόνια κυριαρχούσε στις ενημερώσεις του με ερωτήσεις για τα εθνικά μας θέματα. Χωρίς ποτέ να υπολογίσει το κόστος, όπως αποδείχθηκε από την απόλυσή του από το κρατικό ΑΠΕ και άλλο κυνηγητό από τον Πάγκαλο και όχι μόνο, για την μαχητική δημοσιογραφία που άσκησε μετά την κρίση στα Ίμια.

Κάλυψε όσο κανείς άλλος τις δραστηριότητες του λόμπι μας στην Ουάσιγκτον και δυστυχώς ούτε μετά θάνατον δεν σκέφθηκαν να τον τιμήσουν. Ας ελπίσουμε του χρόνου στα δέκα χρόνια.

Ας θυμίσουμε ποιος ήταν:

Ο Λάμπρος Παπαντωνίου γεννήθηκε στην Μάνδρα της Ξάνθης, στις 4 Ιουλίου 1945, από Μικρασιάτες γονείς, πρόσφυγες του 1922. Απόφοιτος της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έφθασε στην Αμερική το 1973, όπου σπούδασε διεθνές δίκαιο και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϋ) στο οποίο και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ.

Το 1975, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα και σύντομα ειδικεύτηκε στην αμερικανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Έκανε το δημοσιογραφικό του ντεμπούτο στα τέλη της δεκαετίας του ʼ70, ως ανταποκριτής στον Αγιο Φραγκίσκο, της ημερήσιας ελληνοαμερικανικής εφημερίδας «Πρωϊνή», στην οποία συνέχισε ως ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον, μέχρι και το 2000.

Κατά τη διάρκεια της σημαντικής καριέρας του, ο Λάμπρος Παπαντωνίου δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα και έλαβε μέρος ως ομιλητής σε πολυάριθμα συνέδρια εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρο και Αυστραλία.

Ο Λάμπρος Παπαντωνίου τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως διπλωματικός ανταποκριτής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του «Ράδιο Θεσσαλονίκη», καθώς και της ελληνοαμερικανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας “Greek News”. Ενώ, άρθρα και συνεργασίες του δημοσιεύτηκαν σε δεκάδες ελληνικά και ξένα έντυπα.

Ήταν από τους λίγους που αντιλήφθηκαν έγκαιρα τη σημασία των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο και αποτύπωσε τις ανησυχίες του στου βιβλίο του «Πουλάνε το Αιγαίο». Ταυτόχρονα είδε έγκαιρα που θα οδηγούσε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, η γερμανική πολιτική και η αμερικανική απραξία, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της πατρίδας του της Μάνδρας Μάνδρας που τον σκεπάζει.

Νέα στοιχεία στο βιβλίο των Ιγνατίου και Παπαϊωάννου: «Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: