Ένα πολύ κρίσιμο εξάμηνο έρχεται για τον Πρόεδρο Τράμπ: Μετά την Β. Κορέα, το Ιράν;




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η πολιτική και η τακτική που εφαρμόζει στο κρίσιμο θέμα της κρίσης στη Χερσόνησο της Κορέας, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, αποτελεί ένα αριστοτεχνικό διπλωματικό παιχνίδι.

Για αρκετούς μήνες ακολουθούσε μια τακτική μέγιστης πίεσης, λέγοντας σε κάθε ευκαιρία ότι όλες οι επιλογές, ακόμα και η στρατιωτική, είναι στο τραπέζι, κάνοντας του ειδικούς να μιλούν για ένα ανεύθυνο που έχει φέρει τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού ολέθρου. Ξαφνικά πριν λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε την ιστορική συνάντηση του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κίμ, και οι ίδιοι ειδικοί του επιτίθενται κατηγορώντας τον για απειρία και κατευνασμό που θα οδηγήσει σε πλήρη παράδοση έναντι του Κίμ.

Στη συνέχεια στέλνει την επιστολή στον Κίμ με την οποία ακυρώνει τη συνάντηση κορυφής, και αμέσως το ίδιο σύστημα ειδικών και αναλυτών αλλάζει ρότα και τον κατηγορεί για επικίνδυνο ερασιτεχνισμό. Λίγες ώρες μετά την ακύρωση, ο Κίμ κανονίζει ξαφνική μυστική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, στην οποία εκφράζει τη σφοδρή επιθυμία του για την πραγματοποίηση της συνάντησης κορυφής με τον Πρόεδρο Τράμπ, την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιμετωπίζει θετικά, στέλνοντας τους ίδιους επικριτές στα φαρμακεία για χάπια.

Αυτό το εξαιρετικό παιχνίδι τακτικής του Προέδρου Τράμπ  είναι μέχρι αυτή τη στιγμή πάρα πολύ επιτυχημένο και θετικό για την εικόνα του, και ας λένε ότι θέλουν οι συνήθεις επικριτές και τα εχθρικά, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, απέναντί του μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας τρέχουν σαν παλαβοί από πίσω του, οι επικριτές του έχουν ξεμείνει από μελάνι και επιχειρήματα, και όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με δέος τη μαεστρία του Αμερικανού Προέδρου και της κυβέρνησής του. Όπως ο ίδιος έχει γράψει στο διάσημο πλέον σε όλο τον πλανήτη βιβλίο του με τίτλο “The Art of the Deal”, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται με οπορτουνισμό, μέσω εκπλήξεων, αποπροσανατολισμού, δημοσιότητας, και αυτοσχεδιασμού.

Για τον Πρόεδρο Τράμπ, η ξαφνική διάθεση να προσέλθει και να αποχωρήσει να τη διαπραγμάτευση είναι βασικό εργαλείο εμπορικής συναλλαγής. Το ίδιο θα πρέπει να αναμένουμε και στην κρίση με το Ιράν, όπου δεν είναι διόλου απίθανο να δούμε τον Αμερικανό Πρόεδρο να εκφράζει, ξαφνικά, τη διάθεση να συναντηθεί απευθείας με τον Ανώτατο ηγέτη του καθεστώτος της Τεχεράνης, Χαμενεί.

Είτε το θέμα είναι η Βόρεια Κορέα, τον Ιράν, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, οι δασμοί στον χάλυβα, και όλα τα υπόλοιπα μέτωπα που έχει ανοίξει, η τακτική διαπραγμάτευσης είναι πλέον δεδομένη. Παρόλα αυτά, πέρα από τα θετικά της αυτή η τακτική περιλαμβάνει και σοβαρά ρίσκα.

Αυτή η χαοτική τακτική διαπραγμάτευσης, φέρνει σε δύσκολη θέση και αποσυντονίζει τους αντιπάλους, και την ίδια τακτική εφαρμόζει και με τους πολιτικούς του αντιπάλους στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του διαπραγματευτικού στυλ του Προέδρου Τράμπ, που τον ξεχωρίζει από προηγούμενους Προέδρους των ΗΠΑ, είναι το γεγονός ότι προτιμά να ανοίγει πολλά μέτωπα μαζί, διότι έτσι θα καταφέρει να πετύχει καλύτερες συμφωνίες.

Μια ρεαλιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων παρόλα αυτά, δεν μπορεί να αποκλείει το ενδεχόμενο κάποια πράγματα να πάνε στραβά. Όλος ο πλανήτης με ευθύνη του συστήματος και των επιλογών των ηγεσιών των τελευταίων δεκαετιών, βρίσκεται σε αναταραχή. Βόρεια Κορέα, Ιράν, Συρία, Υεμένη, η επερχόμενη κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Κολομβία, Τουρκία, διαπραγματεύσεις με την Κίνα δια τους δασμούς, διαπραγματεύσεις για τη NAFTA.

Όλα αυτό το σκηνικό είναι εκρηκτικό και πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Το επόμενο είναι εξαιρετικά κρίσιμο και αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον Πρόεδρο Τράμπ και την κυβέρνησή του.

Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Επίθεση του Προέδρου Τραμπ στην Τουρκία για τον Πάστορα Μπράνσον: Δεν είναι κατάσκοπος

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: