Άνοιξε η “γη της Επαγγελίας” για οκτώ γυναίκες και παιδιά από το καραβάνι στα σύνορα με ΗΠΑ




Οκτώ γυναίκες και παιδιά από το καραβάνι που έχουν σχηματίσει εκατοντάδες μετανάστες από την κεντρική Αμερική ζήτησαν να λάβουν άσυλο στις ΗΠΑ, αφού αξιωματούχοι τους επέτρεψαν να εισέλθουν στη χώρα από το Μεξικό, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των υπολοίπων που παραμένουν στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Το καραβάνι ξεκίνησε πριν ένα μήνα για να διασχίσει το Μεξικό και να φτάσει στα σύνορα με τις ΗΠΑ, μια απόσταση 3.200 χιλιομέτρων, με πολλούς ανθρώπους να ενώνονται με αυτό στη διαδρομή και προσελκύοντας την προσοχή των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Twitter ζήτησε να μην επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε τέτοιου είδους ομάδες και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής.

Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς δεσμεύεται από τους διεθνείς κανόνες που την υποχρεώνουν να δέχεται τις αιτήσεις ασύλου. Οι περισσότεροι άνθρωποι που συμμετέχουν στο καραβάνι καταγγέλλουν ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις απειλές, τους εκβιασμούς και τη βία ισχυρών συμμοριών.

Δεκάδες μέλη του καραβανιού κοιμήθηκαν για δεύτερη ημέρα στην ύπαιθρο, στο κρύο της ερήμου στο Σαν Ισίντρο, αφού πρώτα γιόρτασαν την είσοδο αργά τη Δευτέρα στις ΗΠΑ οκτώ γυναικών και παιδιών.

Όσοι έμειναν πίσω δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την καθιστική τους διαμαρτυρία μέχρις ότου τους επιτρέψουν τουλάχιστον να διηγηθούν τις ιστορίες τους στους συνοριοφύλακες και να προσπαθήσουν να τους πείσουν ότι δεν είναι ασφαλές να επιστρέψουν στα σπίτια του. Κάποια στιγμή στη διάρκεια της διαδρομής του το καραβάνι είχε συγκεντρώσει 1.500 ανθρώπους, όμως πλέον έχουν μείνει μερικές εκατοντάδες.

«Διασχίσαμε όλο το Μεξικό», δήλωσε ο Άνχελ Κασέρες, ο οποίος εξήγησε ότι έφυγε από την Ονδούρα μαζί με τον 5χρονο γιο του αφού ο αδελφός του και ο ανιψιός του δολοφονήθηκαν και η μητέρα του χτυπήθηκε και έπεσε θύμα βιασμού.

Θα μείνουν εκεί, τόνισε, «μέχρι να περάσει (τα σύνορα) και ο τελευταίος, όσο διάστημα χρειαστεί».

Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο πότε τα άλλα μέλη του καραβανιού θα μπορέσουν να υποβάλουν αιτήσεις για την παροχή ασύλου. Μία εκπρόσωπος της υπηρεσίας ελέγχου συνόρων εξήγησε ότι στο συνοριακό πέρασμα επικρατεί συμφόρηση καθώς υπάρχουν και άλλοι μετανάστες χωρίς χαρτιά που επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ και τα μέλη του καραβανιού ίσως να χρειαστεί να περιμένουν προσωρινά στο Μεξικό.

Οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου από πολίτες των χωρών της Κεντρικής Αμερικής τελικά απορρίπτονται, με αποτέλεσμα την κράτηση και την απέλαση των μεταναστών. Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι πολλές αιτήσεις είναι ψευδείς και εκμεταλλεύονται νομικά κενά.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς από την πλευρά του κατηγόρησε τους διοργανωτές του καραβανιού ότι έπειθαν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους προκειμένου να προωθήσουν την ατζέντα τους «των ανοικτών συνόρων».

Ωστόσο μόνο δύο από τους δεκάδες ανθρώπους στο καραβάνι με τους οποίους συνομίλησε το Reuters δήλωσαν ότι γνώριζαν την ύπαρξή του προτού εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Τόνισαν ότι δεν έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους να φύγουν προκειμένου να γλιτώσουν τις «φρικτές», όπως τις χαρακτήρισαν, συνθήκες ζωής.

01/05/2018 11:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: