Ανησυχία προκαλεί στις Βρυξέλλες η ομιλία Ερντογάν στο Σαράγεβο, σύμφωνα με το Euractiv




Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan απευθύνθηκε σε χιλιάδες Τούρκους στη μοναδική προεκλογική συγκέντρωση εκτός Τουρκίας, αφού άλλες χώρες απαγόρευσαν τέτοια γεγονότα, αλλά επιλογή της βοσνιακής πρωτεύουσας έγινε μετά την απόφαση χωρών, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, να μην επιτρέψουν την πραγματοποίηση προεκλογικών συγκεντρώσεων στην επικράτειά τους προκαλώντας εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, σύμφωνα με σημερινό σχετικό δημοσίευμα του euractiv.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δικτυο κοινοτικής ενημέρωσης euractiv, σις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου θα ψηφίσουν και 3 εκ. Τούρκοι του εξωτερικού, 1.4 εκ. των οποίων ζουν στη Γερμανία. Σύμφωνα με το AFP, χιλιάδες τουρκικής καταγωγής συγκεντρώθηκαν στο μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο του Σαράγεβο. Πολλοί εκ των συμμετεχόντων, οι οποίοι κατέφτασαν από άλλες χώρες της Ευρώπης, από Γερμανία, Αυστρία, Δανία και Γαλλία, κρατούσαν πανό με φωτογραφία του Τούρκου Προέδρου και τουρκικές σημαίες. Τεράστιες πινακίδες καλωσόριζαν τον Erdogan στη βοσνιακή και τουρκική γλώσσα, αναφέρει το δημοσίευμα του euractiv.

Παρά τις απαγορεύσεις σε άλλες χώρες, η Βοσνία δεν αναμενόταν να ακολουθήσει το παράδειγμά τους, δεδομένης της στενής σχέσης μεταξύ του Βόσνιου μουσουλμάνου ηγέτη Bakir Izetbegovic και του κόμματός του (SDA) και του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία AKP. Σύμφωνα με βοσνιακά ΜΜΕ, το ΑΚΡ σχεδιάζει να ανοίξει σύντομα Γραφείο στη Βοσνία. “Allahu akbar” and “Sultan Erdogan” φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος, καθώς ο Erdoğan έκανε την είσοδό του συνοδευόμενος από τον Izetbegovic, μεταδίδει ο euractiv.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη της τουρκικής Διασποράς να εμπλακούν στην πολιτική της χώρας, στην οποία ζουν και να αποκτήσουν την υπηκοότητα αυτής προκειμένου να καταλάβουν θέσεις στα Κοινοβούλια των χωρών.

Η προεκλογική συγκέντρωση προκάλεσε, ωστόσο, αντιπαραθέσεις στη Βοσνία, καθώς η στήριξη για την πραγματοποίησή της δεν υπήρξε ομόφωνη. Ο ηγέτης των Σέρβων Milord Dodik κατηγόρησε τον ηγέτη της Τουρκίας για ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας, αλλά οErdogan έσπευσε να τονίσει ότι η Τουρκία δεν έχει «κρυφή ατζέντα». Υπενθυμίζεται ότι από τα 3,5 εκ. Βοσνίων, οι μισοί είναι μουσουλμάνοι, το ένα τρίτο Σέρβοι και το 15% Κροάτες, καταλήγει ο euractiv.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες
22/05/2018 14:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: