File Photo: US Environmental Protection Agency (EPA) Administrator Scott Pruitt appears before the Senate Environment and Public Works Committee hearing on oversight of the EPA, on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 30 January 2018. EPA, MICHAEL REYNOLDS

Υπόλογος για πολυτελή ταξίδια ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ

Ο Σκοτ Προύιτ διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) έχει καταρτίσει μία λίστα των σοβαρών ζητημάτων με τα οποία θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος στο Κογκρέσο, καθώς καταθέτει σε δύο επιτροπές, μεταδίδει το ABC News.

Την λίστα στην οποία έχουν καταγραφεί τα σημεία ενδιαφέροντος των τοποθετήσεων που θα κάνει σήμερα ο Προύιτ, περιέγραψε στο ABC News, μία πηγή που γνωρίζει λεπτομέρειες για το έγγραφο αυτό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Προύιτ θα ισχυριστεί ότι δεν ταξιδεύει πλέον στην πρώτη θέση των αεροσκαφών που χρησιμοποιεί, όπως συνήθιζε τον πρώτο καιρό ανάληψης των καθηκόντων του. Παράλληλα, θα δώσει εξηγήσεις και για τις μεγάλες αυξήσεις μισθών που έκανε σε δύο από τους πιο στενούς του συνεργάτες, που βρίσκονται στο πλευρό του από την εποχή της δράσης του στην Οκλαχόμα.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο Προύιτ θα ισχυριστεί πως δεν είχε λάβει γνώση για τις αυξήσεις των μισθών επιρρίπτοντας την ευθύνη στους συνεργάτες του, ενώ την ίδια στάση τήρησε σε προηγούμενη συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: “Δεν γνωρίζω για την αύξηση των μισθών. Δεν ενέκρινα την διαδικασία αυτή, που παραβιάστηκε από κάποια πρόσωπα εντός της υπηρεσίας, ενώ θα αποδοθούν ευθύνες. Αυτό δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί και δεν μπορώ να πω τίποτα πιο ξεκάθαρο,” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Προύιτ στην συνέντευξή του που παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα.

Ο γενικός επιθεωρητής της EPA εντόπισε ότι ο προσωπάρχης του Προύιτ Ράιαν Τζάκσον υπέγραψε έγγραφα εγκρίνοντας τις αυξήσεις ως “Ράιαν Τζάκσον και Σκοτ Προύιτ.”

Παράλληλα, ο Προύιτ θα αναφερθεί και σε δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times” σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος είχε εκδικητική συμπεριφορά κατά υπαλλήλων της υπηρεσίας που απέρριπταν τις απαιτήσεις του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, τουλάχιστον πέντε υπάλληλοι της υπηρεσίας “μετατέθηκαν ή υποβιβάστηκαν ή αιτήθηκαν νέα εργασιακά αντικείμενα στην διάρκεια του περασμένου χρόνου μετά τις ανησυχίες που είχαν εκφράσει για τα έξοδα και τον τρόπο διοίκησης από την διεύθυνση της υπηρεσίας.”

Τα καταγγελλόμενα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το ABC News.

Τουλάχιστον ένας από τους εργαζόμενους, ο Κέβιν Κμιελέβσκι, που ήταν κατά την συγκεκριμένη περίοδο αναπληρωτής προσωπάρχης της υπηρεσίας, έχει συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου και υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς μεγάλωναν οι ανησυχίες σχετικά με τις καταγγελίες. Από την πλευρά του, ο Προύιτ σκοπεύει να τις αρνηθεί.

Η περιγραφή του εγγράφου με την λίστα των ζητημάτων που έχει καταρτίσει ο Προύιτ, δημοσιοποιήθηκε πρώτα από τους “NY Times” που το επεξεργάστηκαν.

Από την πλευρά της, η EPA δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του ABC News για τον σχολιασμό της λίστας. “Ο ίδιος έχει κλειδωθεί, ενώ κάνει έναν μαραθώνιο προετοιμασίας,” ανέφερε μία πηγή εντός της EPA σχολιάζοντας την προετοιμασία του Προύιτ για τις δύο ακροάσεις που θα έχει στο Κογκρέσο.

Όπως έχει αναφέρει προηγούμενα το ABC News, ο Προύιτ αρνήθηκε προσφορά του Λευκού Οίκου να τον βοηθήσει στην προετοιμασία του για τις σημερινές ακροάσεις, όπως δήλωσαν δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν. Στις συσκέψεις για την προετοιμασία έχει οργανωτικό ρόλο κι ο προσωπάρχης του Προύιτ Τζάκσον.

Ανάμεσα σε άλλες ερωτήσεις οικονομικού περιεχομένου, ο Προύιτ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις των μελών του Κογκρέσου για το οικονομικό ύψος των ταξιδιωτικών δαπανών του, της ασφάλειας που χρησιμοποιεί, αλλά και για την εγκατάσταση ενός θαλάμου “ασφαλούς τηλεφωνικής επικοινωνίας” στο γραφείο του στην EPA με κόστος 43.000 δολαρίων.

Παράλληλα, ο Προύιτ θα δεχθεί ερωτήσεις και για ένα διαμέρισμα στην περιοχή που βρίσκεται το Καπιτώλιο, καθώς συνιδιοκτήτης του διαμερίσματος αυτού είναι η σύζυγος ενός λομπίστα με τον οποίο είχε συνεργαστεί πριν από την ανάληψη των διευθυντικών καθηκόντων του στην αναφερόμενη υπηρεσία. Ο Προύιτ πληρώνει για το διαμέρισμα αυτό 50 δολάρια την βραδιά, ενώ η συμφωνία κλείστηκε τον προηγούμενο χρόνο, την περίοδο που μόλις είχε φτάσει στην Ουάσινγκτον. Την δημοσιοποίηση της ενοικίασης του διαμερίσματος έκανε πρώτο το ABC News.

Πέρα από τα ανοιχτά ζητήματα που έχει με την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας, αλλά και τις ανησυχίες για την ορθότητα της οικονομικής διαχείρισης των κονδυλίων της EPA, ο Προύιτ είναι αντιμέτωπος με άλλες 10 έρευνες, αλλά και με μία αξιολόγηση που γίνεται από τον Λευκό Οίκο.

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει την παραίτηση του Προύιτ, ενώ ο ίδιος, εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη του προέδρου Τραμπ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της EPA, ο Προύιτ αναμένει να συζητήσει τις προσπάθειες που κάνει η υπηρεσία του στον τομέα του περιβάλλοντος με τα μέλη του Κογκρέσου.

26/04/2018 10:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ABC News
Αθήνα, Ελλάδα

Be the first to comment on "Υπόλογος για πολυτελή ταξίδια ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*