Την παρέμβαση της ΕΕ για το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού ζητά ο Συλικιώτης




Η πρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), Γκ. Ζίμμερ, μαζί με τον Αντιπρόεδρο και Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτη, έθεσαν ενώπιον της ΕΕ τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν με την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου της Τουρκίας.

Συγκριμένα απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Α. Ταγιάνι, στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Γιούγκερ καθώς και στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, Μ. Σέφκοβιτς, θέτοντάς τους ενώπιον των ευθυνών τους.

Στην επιστολή που απέστειλαν εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, οι Ευρωβουλευτές ενημερώνουν για την τελετή κατάθεση του θεμέλιου λίθου στον πυρηνικό σταθμό στο Άκιουγιου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της ΕΕ. Όπως εξηγούν, ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, γεγονός που θα εκθέσει σε κίνδυνο πρώτα απ` όλα τον λαό της Τουρκίας, αλλά και όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής. Επιπλέον, σημειώνουν, η κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στην ήδη εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής πολλαπλασιάζει τους κινδύνους διάδοσης των πυρηνικών όπλων, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ιδιαίτερη ανησυχία δε, όπως τονίζουν, έχουν οι Κύπριοι καθώς η εν λόγω τοποθεσία απέχει μόλις 90 χιλιόμετρα από την Κύπρο.

Ο Ν. Συλικιώτης και η Γκάπη Ζίμμερ υπογραμμίζουν στην επιστολή πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς αντιτίθεται στη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου και στηρίζει τις ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις, που ζητούν ενώνουν τις δυνάμεις τους παλεύοντας να τερματιστεί άμεσα η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού. Θέτουν δε επιτακτικά την ανάγκη να ασκήσει η ΕΕ πιέσεις στην Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη χώρα, ώστε να τερματίσει άμεσα τις εργασίες ανέγερσης και να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό στο Άκιουγιου.

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
13/04/2018 10:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: