Τα νέα που μας έφεραν οι δανειστές μας χάιδεψαν τ’ αυτιά; Πόσο απέχουνε από την αλήθεια;




Κείμενο ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Η καρδιά ορισμένων πήγε στη θέση της όταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν θα υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Ανακουφίστηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σκέψη για ένα νέο “καλυμμένο πρόγραμμα”. Και εξεπλάγησαν ευχάριστα από την δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν χρειάζονται άλλες περικοπές γιατί έχουν γίνει ήδη πάρα πολλες.

Όμως αν διαβάσει κάποιος μέσα από τις γραμμές των δηλώσεών τους δεν είναι σίγουρο αν θα πρέπει να νιώθει ούτε ασφαλής ούτε σίγουρος ότι αυτή η περιπέτεια των οκτώ χρόνων για τους Έλληνες θα τελειώσει έτσι εύκολα.

Ο κύριος Σεντένο ήρθε να διαψεύσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα εφιαλτικά σενάρια από τη Γερμανία ότι οι δανειστές εξετάζουν παράταση του προγράμματος εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων.

Όχι δήλωσε κατηγορηματικά δεν γίνονται τέτοιες συζητήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση. Για να προσθέσει λίγο αργότερα “πως είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων”, λέγοντας «η ιδιοκτησία πρέπει να αποδειχθεί ανθεκτική και σε πολιτικό επίπεδο”.

Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος του Eurogroup έβαλε εν τη ρύμη του λόγου του κάποιες μεταβλητές στην εξίσωση που έχει ως αποτέλεσμα τη λύση του προγράμματος.

Αρχικά είναι η “ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων από την Ελληνική κυβέρνηση”. Δηλαδή θα πρέπει να παρουσιαστεί στους εταίρους ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο να πείσει τους εταίρους ότι είναι εφαρμόσιμο και ότι θα πετύχει τους στόχους που θα βάλει. Και θα πρέπει να τους πείσει για τον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα του. Επιπλέον όπως είπε θα πρέπει να είναι ανθεκτική και σε πολιτικό επίπεδο. Δηλαδή να μην υπάρξουν παλινωδίες ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα (πρόωρες εκλογές) και οι εταίροι πρέπει να είναι σίγουροι γι’ αυτό. Και γιατί όλα αυτά;

Την απάντηση ο κύριος Σεντένο την έδωσε αμέσως μετά:

  • “Γιατί παραμένει ακόμα ακόμα εκκρεμής η απόφαση για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και το πλαίσιο της εποπτείας για την εποχή που θα ακολουθήσει την λήξη του προγράμματος”.

Δηλαδή το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους και οι κανόνες της εποπτείας είναι ευθέως ανάλογες των προτάσεων που θα κάνει η Ελληνική κυβέρνηση. Με απλά λόγια ο κύριος Σεντένο ξεκίνησε με τη διαψευση της παράτασης του προγράμματος για να καταλήξει ότι οι δανειστές θα γίνουν στενός κορσές και για τα επόμενα χρόνια, μετά τη λήξη του μνημονίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν είπε τίποτε διαφορετικό και από τον αρμόδιο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισι που ξεκίνησε χαϊδεύοντας τα αυτιά ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα.

Περιγράφοντας τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων αναφέρθηκε τόσο στις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν αλλά και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ετοιμαστεί η Ελλάδα για την επομένη μέρα:

  • • Ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης
    • Δημιουργία Πλαισίου για Συνέχιση Εφαρμογής των Μεταρρυθμίσεων
    • Αξιόπιστη Αναπτυξιακή Στρατηγική
    • Δεσμεύσεις για Μείωση Χρέους

Ο κύριος Μοσκοβισί δεν το ονόμασε “πρόγραμμα” αλλά “πλαίσιο”. Στην ουσία όμως όπως είπε “θα εξασφαλίζει την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων”. Ποιους θα εξασφαλίζει; Τους Ευρωπαίους δανειστές.

Αυτούς που δημόσια η κυρία Λαγκάρντ “έδειξε” ως υπεύθυνους για τις σκληρές περικοπές και τα δεινά των Ελλήνων αφού όπως ξεκαθάρισε το ΔΝΤ δεν ζήτησε ποτέ τόσες πρόσθετες περικοπές. Ο καθένας γνωρίζει ότι η ετικέτα όλων των μνημονίων έγραφε “Made in Germany” και το νέο “πλαίσιο” ή “εποπτεία” ή όπως αλλιώς θα το ονομάσουν θα έχει την ίδια υπογραφή. Και αυτή τη στιγμή με τις εκλογές στη Βαυαρία ενόψει, ο συνασπισμός του κυρίου Σολτς και της κυρίας Μέρκελ δεν αισθάνεται σίγουρος να δώσει “λευκή επιταγή” στην Ελλάδα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: