Η επιστροφή των σκληρών στο Στ. Ντιπάρτμεντ: Ο Μάικ Πομπέο σπεύδει στο ΝΑΤΟ και στο Ισραήλ




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Από χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν νέο Υπουργό Εξωτερικών και ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, έχει στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, ένα συνεργάτη που θα προωθεί την ατζέντα του και όχι την ατζέντα του κατεστημένου της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Επίσης, η χθεσινή επικύρωση του Μάϊκ Πομπέο, από την Γερουσία, αποτελεί μια ήττα της στρατηγικής της ηγεσίας των Δημοκρατικών, να καθυστερούν την επικύρωση των υποψηφίων του Αμερικανού Προέδρου για κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις, με στόχο να μην μπορεί να υλοποιήσει την πολιτική του.

Η επικύρωση του νέου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών με ψήφους 57 υπέρ και 42 κατά, δείχνει την κατρακύλα στην οποία έχουν περιέλθει οι Δημοκρατικοί, αφού φθάνουν να βάζουν την πολιτική αντιπαράθεση και το πολιτικό συμφέρον πάνω από την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ο Μάϊκ Πομπέο, είναι κατά γενική ομολογία ένα ακέραιο και ικανό πρόσωπο, με πλήρη προσόντα για τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών. Ευτυχώς, που βρέθηκαν έξι γερουσιαστές των Δημοκρατικών, και έσωσαν την τιμή και την υπόληψη της Γερουσίας, αλλά και την αμερικανική διπλωματία, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, για μια σειρά από καυτά διεθνή θέματα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, παρά τις προσπάθειες των Δημοκρατικών, θα έχει στο πλευρό του έναν ικανότατο Υπουργό Εξωτερικών:

  • Στην πορεία και κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κίμ.
  • Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους συμμάχους, για τη διαμόρφωση μιας συμπληρωματικής συμφωνίας με το Ιράν.
  • Στο κρίσιμο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία. Στη διαχείριση του θέματος της Συρίας, αλλά και των επερχόμενων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο νέος Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση, στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, όπου πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει επαφές για τη διαμόρφωση της συμπληρωματικής συμφωνίας για το Ιράν, που συμφώνησε ο Πρόεδρος Τράμπ, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Ουάσιγκτον.

Σίγουρα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η επαφή του και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, για το θέμα της Συρίας.

Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι αμέσως μετά τις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ, θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ένα σαφές μήνυμα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Με δεδομένο ότι μετά το Ισραήλ θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, τα μηνύματα είναι σαφή και προς συγκεκριμένους αποδέκτες.

Ένα είναι σίγουρο: Ο Πρόεδρος Τράμπ, επιτέλους, έχει τον άνθρωπό του στο Φόγγυ Μπότομ, και η περίοδος της αβεβαιότητας λαμβάνει τέλος. Ο Μάϊκ Πομπέο δεν είναι ο άχρωμος, συστημικός, Ρέξ Τίλερσον. Έχει τεράστια εμπειρία στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, λόγω της θητείας του στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Προέρχεται από μια εξαιρετικά πετυχημένη θητεία στη θέση του Διευθυντή της CIA, και για όσους καταλαβαίνουν, αυτό μετράει πολύ.

Έχει άριστη προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο Τράμπ. Διατηρεί προσωπική φιλία με την  Πρέσβη των ΗΠΑ, στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, αλλά και με τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου, Τζόν Μπόλτον. Και μιλάει ως πρώην στρατιωτικός άριστα τη γλώσσα του Υπουργού Άμυνας, Στρατηγού, Τζέημς Μάτις. Μια εξαιρετικά αρμονική μηχανή εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο Τράμπ.

Καλό είναι λοιπόν, η Μόσχα, η Τεχεράνη, η Βόρεια Κορέα, και λοιποί συγγενείς να πάρουν το μήνυμα, γιατί από σήμερα αρχίζει το σοβαρό παιχνίδι, από την Ουάσιγκτον. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη, αφού ο Μάϊκ Πομπέο, απηχεί πλήρως τις απόψεις Τράμπ.

  • Κλείνοντας, και μια αναφορά στην Τουρκία, σε σχέση με τον Μάϊκ Πομπέο. Ας μην τρέξουν  κάποιοι, να προβλέψουν δύσκολες ημέρες για τον Ερντογάν και την Άγκυρα. Το παιχνίδι δεν είναι καθόλου απλό και σίγουρα ο νέος Υπουργός Εξωτερικών δεν πρόκειται να το παίξει με βάση τους ευσεβείς πόθους κάποιων.

Αυτό που θα κυριαρχήσει είναι το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: