Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Washington Group: Χρέος και Πρόγραμμα στο τραπέζι…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Ευχάριστη έκπληξη για την Ελλάδα, αποτέλεσε η διάψευση των πληροφοριών γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που είχαν προαποφασίσει για την επέκταση του Μνημονίου, πριν συνεδριάσει το λεγόμενο Washington Group των δανειστών, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα, ήταν ξεκάθαρος ότι δεν διεξάγονται συζητήσεις με στόχο την επέκταση του Προγράμματος.

Ο κ. Σεντένο κατέβασε τους τόνους και για την εποπτεία που θα απαιτηθεί μετά τον Αύγουστο, τονίζοντας ότι το ίδιο συνέβη και στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Μετά την ομιλία του στο Atlantic Council, μία σημαντική «δεξαμενή σκέψης» στην Ουάσιγκτον, στελέχη του Eurogroup έλεγαν στους δημοσιογράφους ότι τα δημοσιεύματα εκπορεύονται από τη Γερμανία και αυτό ομιλεί από μόνο του.

Η διάψευση του κ. Σεντένο είναι σημαντική ειδικά πριν από τη συνεδρίαση του Washington Group, που θεωρείται κρίσιμη για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και για την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.

Όλοι οι παίκτες του ελληνικού δράματος βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου χθες το βράδυ έφτασε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και (αύριο) την γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Φαίνεται ότι μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι πλέον μακριά, τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας από πηγή που γνωρίζει το παρασκήνιο των συζητήσεων.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «κεκαλυμμένο πρόγραμμα». Χρειάζεται, είπε, ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίσει την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά την λήξη του προγράμματος.

Μιλώντας χθες στο ινστιτούτο Peterson της Ουάσινγκτον, ο Επίτροπος τόνισε:

«Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο για την περίοδο μετά το πρόγραμμα που να υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα κεκαλυμμένο νέο πρόγραμμα. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Σίγουρα δεν το θέλω αυτό».

ΕΔΩ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ κ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Σεντένο: Πιο κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους  

H Ελλάδα και οι πιστωτές της χώρας μοιάζουν να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε χθες από την Ουάσινγκτον ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Μιλώντας στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Σεντένο τόνισε ότι αν και υπάρχουν “ορισμένα ζητήματα” ακόμα, σε ότι αφορά το χρέος της Ελλαδας, οι Ευρωπαίοι πιστωτές, το ΔΝΤ αλλά και η Αθήνα προχωρούν, σταδιακά, προς μια διευθέτηση.

“Είμαστε σε καλή θέση να οριστικοποιήσουμε το πρόγραμμα με την Ελλάδα … Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στο τραπέζι που σχετίζονται με τα μέτρα ελάφρυνσης … Έχουμε συνεργασία με όλους τους θεσμούς ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία και η δική μου αίσθηση είναι ότι σαφώς και είμαστε πολύ πιο κοντά στο να κλείσουμε αυτά τα κενά από ότι ήμασταν πριν”.

“Δεν τίθεται θέμα” παράτασης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στο AFP

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απέρριψε χθες το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, προτρέποντας να μην αφήνονται να «πλανώνται αμφιβολίες και αβεβαιότητες» σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Η ημερομηνία της 20ης (Αυγούστου) παραμένει εντελώς» διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε:

«Δεν τίθεται θέμα (…). Αυτή είναι η μοναδική ημερομηνία που πρέπει να έχουμε στο νου μας, η μοναδική που κινητοποιεί (mobilise)», υπογράμμισε.

«Προσθέτω ότι πιστεύω ότι είναι αξιόπιστη, ρεαλιστική και κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει άλλο σενάριο από την επιτυχή και στην ώρα της έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ας μην αφήνουμε να πλανώνται αβεβαιότητες ή αμφιβολίες που πραγματικά δεν χρειάζονται» συμπλήρωσε.

Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος θα έχει και μια συμβολική αξία για το σύνολο της ευρωζώνης.

«Το να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτελέσει σύμβολο ότι αφήσαμε την κρίση πίσω μας. Και κατόπιν, κυρίως για τους Έλληνες, θα είναι ένα καλό νέο ότι αυτή η χώρα εξήλθε επίσης από την κρίση της και είναι ικανή να δημιουργήσει ανάπτυξη και απασχόληση».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΚΑΙ ΤΟ AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: