Πούτιν και Ερντογάν θέτουν τον θεμέλιο λίθο στο πυρηνικό “εφιάλτη” στο Ακουγιού




Τα εγκαίνια του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Άκκουγιου θα τελέσουν αύριο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν και την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση στην Άγκυρα με τη συμμετοχή και του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ρουχανί με θέμα το Συριακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, αύριο στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί και το Συμβούλιο Ανώτατης Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας όπου θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Για τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου θα πραγματοποιηθεί στη Μερσίνα αύριο ειδική τελετή με τη συμμετοχή Ερντογάν – Πούτιν. Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει τη σχετική συμφωνία το 2010 και το πρόγραμμα αναμένεται να στοιχίσει 20 δις δολάρια και να καλύψει το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ενέργεια.

Στόχος είναι ο πρώτος αντιδραστήρας να λειτουργήσει το 2023, στα εκατόν χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους. Ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει ότι είναι πολύ σημαντική η αυριανή τελετή καθώς πρόκειται για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανέφερε ότι ο πυρηνικός σταθμός είναι ένα όνειρο 60 χρόνων για την Τουρκία και ο θεμέλιος λίθος θα κατατεθεί παρουσία των Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σήμερα, συνέχισε, υπάρχουν παγκοσμίως 450 πυρηνικοί σταθμοί και περισσότεροι από 55 κατασκευάζονται. Με την τελετή του θεμέλιου λίθου η Τουρκία θα γίνει πυρηνική δύναμη για να φτάσει τον στόχο μιας «Μεγάλη και δυνατής Τουρκίας» (σύνθημα του Τούρκου Προέδρου και του ΑΚΡ) και θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα ώστε να ανέλθει σε μια άλλη κλίμακα με ποικιλία πηγών σε τεχνολογική επίπεδο και ανεξάρτητη, συνεχόμενη παροχή ενέργειας, δήλωσε ο κ. Αλμπαϊράκ.

ΚΥΠΕ, ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία, 02/04/2018 12:35

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου, Τουρκία-Κωνσταντινούπολη, 02/04/2018 14:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: