Ο Μπάνον θέλει να παρεμποδίσει την έρευνα για Ρωσία μέσω απομάκρυνσης Ρόζενσταϊν




Ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος σε θέματα στρατηγικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να προωθήσει ένα σχέδιο για την παρεμπόδιση της έρευνας για τη Ρωσία στους συμβούλους του Λευκού Οίκου, αλλά και στους πολιτικούς συμμάχους του Αμερικανού προέδρου στο Κογκρέσο, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ τον έχει απορρίψει, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post.”

Η εφημερίδα επικαλέστηκε τέσσερις πηγές και ανέφερε ότι το σχέδιο του Μπάνον προβλέπει την αποπομπή του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, που διόρισε τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει τη διακοπή της συνεργασίας μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Μάλερ, αλλά και την επίκληση του απόρρητου χαρακτήρα των πληροφοριών αναφορικά με την άσκηση κυβερνητικού αξιώματος (executive privilege) ώστε να αποτραπούν ή να υποβαθμιστούν καταθέσεις στελεχών του Λευκού Οίκου στην ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή.

“Ήταν στρατηγικό λάθος να παραδοθούν τα πάντα χωρίς να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, ενώ η επίκληση του απόρρητου χαρακτήρα των πληροφοριών πρέπει να γίνει άμεσα και να έχει αναδρομική ισχύ”, δήλωσε ο Μπάνον στην εφημερίδα.

Το CNN μετέδωσε προχθές ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Ρόζενσταϊν από τα καθήκοντά του.

Μία πηγή που είναι ενήμερη για τις συζητήσεις που γίνονται στον Λευκό Οίκο αναφορικά με την έρευνα του Μάλερ, δήλωσε στο CNN ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ακόμη εκνευρισμένος από την αιφνιδιαστική έρευνα που έκαναν οι αρχές στο γραφείο του προσωπικού δικηγόρου του Μάικλ Κόεν. Η ίδια πηγή, επεσήμανε ότι ο Τραμπ δεν είχε το χρόνο να μελετήσει τις λεπτομέρειες για την έρευνα στο γραφείο του δικηγόρου του ή ν’ ακούσει τους συμβούλους του, μεταξύ αυτών και τη νομική του ομάδα, ενώ ο ίδιος απασχολείται με την κλιμάκωση της έντασης στην Συρία.

Ωστόσο, η ίδια πηγή δήλωσε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε ακόμη να καταθέσει στον Μάλερ, επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν τη διακριτική διαχείριση του θέματος. Η νομική ομάδα του Τραμπ είναι αμετακίνητη για τη συνεργασία με τον ειδικό ανακριτή, ενώ ο Μπάνον προσπαθεί να προωθήσει τη στρατηγική του σε μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης για τον ίδιο από το περιβάλλον του Λευκού Οίκου.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον περασμένο Μάιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους. Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Η έρευνά του εξετάζει και το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία, ενώ ερευνώνται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, σε σχέση με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα με την έρευνα Μάλερ διεξάγονται έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας). Οι έρευνες αυτές έχουν στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισαν τον τερματισμό της έρευνάς τους για τη Ρωσία προκαλώντας την αντίδραση των Δημοκρατικών που υποστήριξαν τη συνέχιση της έρευνας.

12/04/2018 12:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: