Μυστικές “υπόγειες” συνομιλίες Ουάσιγκτον-Πιονγιάνγκ για το ραντεβού του Τραμπ με τον Κιμ




Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρειος Κορέα διενεργούν μυστικές, απευθείας συνομιλίες, για να προετοιμάσουν τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, γεγονός που δείχνει ότι ο προγραμματισμός για το πολυαναμενόμενο ραντεβού προχωρά, είπαν στο CNN αρκετοί αξιωματούχοι που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Ο Μάικ Πομπέο και μια ομάδα στη CIA δουλεύουν υπόγεια μέσω μυστικών καναλιών, για να προετοιμάσουν τη συνάντηση, ανέφεραν αξιωματούχοι.  Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες στελέχη μυστικών υπηρεσιών όχι μόνο έχουν μιλήσει αρκετές φορές αλλά και έχουν συναντηθεί σε μια τρίτη χώρα, με στόχο  να προσδιορίσουν τον τόπο συνάντησης για τις συνομιλίες.

Αν και το βορειοκορεατικό καθεστώς δεν έχει ανακοινώσει δημοσίως την πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Trump, όπως διέρρευσε τον περασμένο μήνα από έναν απεσταλμένο της Νότιας Κορέας, αρκετοί αξιωματούχοι λένε ότι η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε την αποδοχή του Trump και η Πιονγιάνγκ επιβεβαίωσε ότι ο Kim είναι πρόθυμος  να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Οι Βορειοκορεάτες πιέζουν η συνάντηση να γίνει στην πρωτεύουσά τους, την Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με πηγές, αν και θεωρείται βέβαιο ότι ο Λευκός Οίκος δεν είναι  πρόθυμος να διεξαγάγει τις συνομιλίες εκεί. Η πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλανμπατάαρ έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι το σημείο του ραντεβού, ανέφεραν οι πηγές.

Οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων μυστικών υπηρεσιών θέτουν τις βάσεις για μια συνάντηση μεταξύ του Pompeo και του ομολόγου του της Βόρειας Κορέας, του επικεφαλής του Γενικού Προξενείου Αναγνώρισης, πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών ηγετών. Μόλις συμφωνηθεί ο τόπος, θα καθοριστεί η ημερομηνία, και θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για το περιεχόμενο της ατζέντας, προσθέτουν οι αξιωματούχοι

Πηγή: CNN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: