“Κόβει” παλιά, προσθέτει καινούργια F-18 το αμερικανικό ναυτικό και κάνει οικονομία




Το αμερικανικό ναυτικό θέλει να αποσύρει 136 παλαιά μαχητικά Hornet και να τα αντικαταστήσει με νεώτερα Super Hornet ώστε να περικόψει το κόστος συντήρησης των παλαιότερων αεροσκαφών.

Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν υπολογίζονται περίπου στο 1 δισ. δολάρια και θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη άλλων επειγουσών αναγκών.

Το σχέδιο προβλέπει την απόσυρση 136 μαχητικών F/A-18 έκδοσης Α έως D. Από αυτά τα 66 θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι το τέλος του 2020. Τα αεροσκάφη θα αποσυρθούν διότι η επιχειρησιακή τους ζωή έχει παρέλθει και για να παραμείνουν σε υπηρεσία θα χρειαστούν σοβαρές εργασίες συντήρησης με το ανάλογο κόστος.

Παράλληλα τα αεροσκάφη θα καταστούν πηγή ανταλλακτικών για τα λοιπά εν υπηρεσία αεροσκάφη του τύπου, ενώ τα σε καλύτερη κατάσταση ευρισκόμενα θα δοθούν στο Σώμα των Πεζοναυτών.

Το κέρδος από την απόσυρση θα φτάσει στα 976 εκ. δολάρια. Συνολικά τέσσερις μοίρες θα λάβουν νεώτερα Hornet μέχρι το τέλος του 2019.

Το αμερικανικό ναυτικό αγόρασε νεώτερα Hornet καθώς το πρόγραμμα αγοράς των F-35C δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά.
Όσον αφορά το ακροβατικό σμήνος του ναυτικού, τους περίφημους Blue Angels, θα εξακολουθούν να πετούν με τα Hornet τους μέχρι να τα αντικαταστήσουν με υποδείγματα Ε και F.

defensenews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: