Η Τούρκία “άνοιξε” τη ροή προσφύγων: 800 άνθρωποι έφτασαν στη χώρα μας σε μια εβδομάδα




Παρά τις συμφωνίες και φυσικά τον πακτωλό χρημάτων που εισπράττει η Τουρκία για να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, η Άγκυρα αθετεί ως συνήθως τις υποσχέσεις της και επιτρέπει συστηματικά τη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και την Τετάρτη 18 Απριλίου είχαν φτάσει στη χώρα μας 800 πρόσφυγες και μετανάστες, όλοι προερχόμενοι από τα μικρασιατικά παράλια.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στα ελληνικά νησιά βρίσκονται σε διάφορες δομές φιλοξενίας, 15.567 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο καταμερισμός στα νησιά έχει ως εξής:

Λέσβος: 8752
Σάμος: 3130
Χίος: 1645
Κως: 1106
Λέρος: 847
Λοιπά νησιά: 87

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Λέσβος καθώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει χωρητικότητα 3.000 ατόμων και παρόλα αυτά στοιβάζονται εκεί 6539 ανθρώπινες ψυχές, δηλαδή αριθμός υπερδιπλάσιος.

Την ίδια στιγμή ο μεγάλος χρόνος που απαιτείται για την απόφαση χορήγησης ασύλου έχει προκαλέσει εντάσεις με αποτέλεσμα τουλάχιστον 200 Αφγανοί να έχουν καταλάβει τις τελευταίες ημέρες την πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, δημιουργώντας προβλήματα στη δημοτική αρχή αλλά και τους κατοίκους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: