Ετοιμάζονται σενάρια για το Δείπνο Αναστασιάδη και Ακιντζί της 16ης Απριλίου με φόντο το αέριο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακές διεργασίες ενόψει του δείπνου του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται στις 16 Απριλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διαμορφώνονται ήδη πιθανά σενάρια με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης το περασμένο καλοκαίρι στο Κραν Μοντάνα και εντεύθεν. Καθίσταται, πάντως, σαφές ότι  βασική επιδίωξη των διαφόρων πρωταγωνιστών του παρασκηνίου είναι η έναρξη των συνομιλιών με στόχο να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,  πριν από το φθινόπωρο, όταν θα «τρυπήσει» στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ η ExxonMobil.

Αυτό το σενάριο, στην περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών παραπέμπει, έστω και ατύπως, στον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος, το οποίο συνδέεται εν πολλοίς με τις έρευνες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ για εξόρυξη φυσικού αερίου.

Παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν πως δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τα αποτελέσματα του Δείπνου, καθίσταται σαφές πως θα καταβληθούν έντονες προσπάθειες για να μην καταλήξει σε αποτυχία καθώς αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τρία φαίνεται να είναι τα πιθανά ενδεχόμενα:

  • Πρώτο σενάριο είναι η κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί να αποτύχει και να μην υπάρξει συνέχεια. Αυτό σημαίνει πλήρες αδιέξοδο.

Δεύτερο σενάριο, να καθοριστεί και νέα συνάντηση, κοινωνικού χαρακτήρα, του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αυτό σημαίνει πως αμφότεροι θα δώσουν νέα ευκαιρία «για να τα βρουν». Δεν θα ρίξουν, δηλαδή, αυλαία στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών.

  • Τρίτο σενάριο, είναι να αποφασίσουν να καλέσουν, κατά πάσα πιθανότητα στους διαπραγματευτές, για να συζητήσουν τρόπους επανέναρξης της διαδικασίας. Αυτό δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση επανέναρξη της διαδικασίας. Τι θα συζητήσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Προφανώς τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στην περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών. Τούτο εκ των πραγμάτων παραπέμπει σε αλλαγή της μέχρι σήμερα μεθοδολογίας και συγκεκριμένα στο θέμα «της ανοικτού τέλους διαδικασίας». Κοντολογίς, νέα διαδικασία με καθορισμό χρονοδιαγράμματος.
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: