Επιπλέον ισχύς στο Πολεμικό Ναυτικό: Εξοπλίζεται με δύο γαλλικές φρεγάτες ως τον Αύγουστο




Σε διάστημα τεσσάρων μηνών το Πολεμικό Ναυτικό μας θα έχει ενισχυθεί με δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM μετά από συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή» οι επαφές έγιναν απευθείας σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο (Τσίπρας – Μακρόν) αλλά και σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας. Το Παρίσι φαίνεται να έδειξε άμεσα κατανόηση στις αυξημένες ανάγκες της χώρας μας λόγω της μεγάλης τουρκικής προκλητικότητας και να συναίνεσε σχεδόν άμεσα στην παραχώρηση μέσω leasing των δύο φρεγατών.

Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό μήνυμα της Γαλλίας για ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας μετά την ομιλία Μακρόν στο ευρωκοινοβούλιο ο οποίος ξεκάθαρα είπε πως η χώρα του θα βρίσκεται στο πλευρό την Αθήνας όταν την απειλούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως προβλέπεται στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας οι φρεγάτες θα φτάσουν το καλοκαίρι στη χώρα μας και άμεσα θα επανδρωθούν με ελληνικά πληρώματα ώστε στο τέλος του καλοκαιριού τα δύο πολεμικά πλοία να βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Οι φρεγάτες θα είναι ήδη πλήρως εξοπλισμένες όταν φτάσουν στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και μάλιστα θα φέρουν μεγάλης εμβέλειας αντιαεροπορικά συστήματα.

Η μίσθωση των δύο φρεγατών θα λήξει το 2023 όταν η χώρα μας θα παραλαμβάνει την κορβέτα Belharra. Παράλληλα οι Γάλλοι δεσμεύθηκαν να παραχωρούν στη χώρα μας τους πυραύλους Exocet για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να ανακυκλωθούν οι υφιστάμενοι ελληνικοί.

Πηγή: Καθημερινή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: