Ελλάδα και Σκόπια τα παίζουν όλα για όλα: Κρίσιμη για το Σκοπιανό η συνάντηση της Αχρίδας




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Ο κύκλος ενημέρωσης πολιτικών αρχηγών και κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ονοματολογικού των Σκοπίων έκλεισε με την σχετική ενημέρωση στον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

Τα «σπουδαία», ωστόσο, έπονται, καθώς ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα στα Σκόπια για επαφές με την πολιτική ηγεσία. Ο κ. Κοτζιάς είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας την Αχρίδα, όπου θα έχει συνάντηση με το Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Το νέο αυτό πέρασμα από την ΠΓΔΜ, μόλις δέκα ημέρες μετά τη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στη Βιέννη, έρχεται να συνδυαστεί χρονικά με τις επισκέψεις που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών το διήμερο 10 με 12 Απριλίου σε Βελιγράδι (ανταποκρινόμενος σε παλαιότερη πρόσκληση της κυβέρνησης της Σερβίας) και Κόσοβο.

Η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό των Σκοπίων εισέρχεται πλέον σε μια νέα κρίσιμη φάση, καθώς η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ καλείται να κάνει το μεγάλο βήμα… αποδεχόμενη τις ελληνικές κόκκινες γραμμές αναφορικά με κομβικά ζητήματα όπως είναι το erga omnes και οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Διόλου τυχαία, ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς είχε, μετά το πέρας της συνάντησης με τους Ντιμιτρόφ και Νίμιτς στη Βιέννη στα τέλη Μαρτίου, εκφράσει την «ελπίδα» στην επόμενη συνάντηση να γίνει «ένα μεγάλο βήμα».

Η επόμενη συνάντηση πλησιάζει. Το ζητούμενο «μεγάλο βήμα», ωστόσο, διαφαίνεται… μετέωρο. Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Ντιμιτρόφ, επέλεξε άλλωστε να κατεβάσει ελαφρώς τον πήχη των προσδοκιών από τη Βιέννη, όταν δήλωσε με νόημα ότι «όσο προχωράμε μπροστά, συναντάμε πιο δύσκολα θέματα».

«Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση, πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια», είχε δηλώσει από την Αυστρία ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος προφανώς σε «δυσκολίες» όπως είναι το erga omnes (το να μην υπάρχουν δηλαδή δύο ονομασίες της ΠΓΔΜ αλλά μία σύνθετη που θα χρησιμοποιείται για όλες τις χρήσεις έναντι όλων, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας) και οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ (αλλαγές απαραίτητες, δεδομένου ότι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που πρέπει να αλλάξει αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένη ονομασία στο εσωτερικό).

Η ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στο στόχο μιας οριστικής λύσης που δεν θα αφήνει πίσω ούτε σκιές, ούτε περιθώρια «διγλωσσίας» ή «υπαναχωρήσεων», αλλά και ούτε και εκκρεμότητες.

Οι δρόμοι που ανοίγονται πλέον μπροστά προς μια συμφωνία είναι δύο: είτε τα Σκόπια θα αποδεχτούν «τώρα» το erga omnes και τις αλλαγές στο Σύνταγμα και όλα θα «κλείσουν», είτε θα πρέπει να δηλώσουν ότι τα αποδέχονται μεν τώρα αλλά με την υποχρέωση-δέσμευση να τα κάνουν πράξη κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον. Στη δεύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να υπογραφεί μια διεθνή συμφωνία στην οποία ωστόσο θα αναγράφεται ρητά και θα γίνεται αποδεκτό από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι υπάρχουν δεσμεύσεις εκ μέρους της ΠΓΔΜ (πχ. συνταγματική αλλαγή) που θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθούν προκειμένου να λάβει εν συνεχεία η χώρα πρόσκληση για ένταξη πχ στο ΝΑΤΟ.

Μια συμφωνία που δεν θα ισχύει erga omnes, δεν αποτελεί οριστική λύση. Αντιθέτως, θα έρθει στην πράξη ουσιαστικά να πολλαπλασιάσει τους λόγους διαφωνίας και τα αγκάθια μεταξύ των δύο χωρών.

Όσο για εκείνους πίσω στην Ελλάδα που διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν επαρκή ή αρκούντως υψηλού επιπέδου ενημέρωση, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά, οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς έχουν προχωρήσει σε τέσσερις σχετικές ενημερώσεις πολιτικών αρχηγών και κομμάτων.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: