Αυξήθηκαν 30% το πρώτο τρίμηνο οι ροές των προσφύγων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Frontex




Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί μετά και την συμμαχική επίθεση στην Συρία ότι είναι πολύ πιθανόν οι ροές των προσφύγων προς την Ευρώπη και κυρίως προς την Ελλάδα θα αυξηθούν δραματικά. Ήδη τα πρώτα στοιχεία που παρουσίασε η Frontex για το πρώτο τρίμηνο του έτους ενισχύουν αυτές τις ανησυχίες.

Από τότε που άρχισε η εισβολή των Τούρκων στην επαρχία της Αφρίν αλλά και οι μαζικές επιθέσεις του καθεστώτος Ασαντ στην ανατολική Γούτα, οι ροές από τη Συρία αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα η Frontex αναφέρει ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους περισσότεροι από 7.900 άνθρωποι πέρασαν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της ανατολικής διαδρομής, δηλαδή  μέσω της Ελλάδας.

Ο αριθμός αυτός είναι 30% υψηλότερος από πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες προτίμησαν τα χερσαία σύνορα δηλαδή την περιοχή του Έβρου.

Οι πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι της Συρίας αλλά και του Ιράκ.

Αντίθετα οι ροές στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή, όπου προορισμός είναι η Ιταλία, οι ροές μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%, και διαμορφώθηκαν στις 6.600.

Πάντως  από τον Απρίλιο (ο μήνας δεν συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία της Frontex) που οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο είναι σχετικά καλύτερες έχει παρατηρηθεί και αύξηση των ροών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά.

Πηγή: FRONTEX

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: