Σοκ στην Ιταλία από το ποσοστό του Κινήματος “Πέντε Αστέρων”: Προηγείται η κεντροδεξιά




Το αυτοπροβαλλόμενο ως αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) οδεύει να συγκεντρώσει το 34,1% των ψήφων για την ανάδειξη των μελών της κάτω Βουλής, σύμφωνα με μια πρώτη στατιστική προβολή βασισμένη στα μέχρι τώρα, μερικά αποτελέσματα.

Η προβολή αυτή της εταιρείας Tecne για τον τηλεοπτικό σταθμό Mediaset, η οποία βασίστηκε σε δείγμα ψήφων, δίνει ταυτόχρονα οριακό προβάδισμα στη συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς, με το 34,8% των ψήφων.

Στις τάξεις αυτής της συμμαχίας το αντιμεταναστευτικό κόμμα Λέγκα του Βορρά προηγείται με το 15,8% ενώ το Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιορίζεται στο 13,9%.

Το απερχόμενο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) συγκεντρώνει μόλις το 18,1% των ψήφων για την ανάδειξη των μελών της κάτω Βουλής της Ιταλίας.

— H πρώτη στατιστική προβολή επί ψήφων που μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai επιβεβαιώνει τα exit poll που παρουσιάσθηκαν στις 23:00 ώρα Ιταλίας (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Πιο αναλυτικά, η κεντροδεξιά συμμαχία, βάσει των προβολών (επί του 7% των ψήφων) λαμβάνει 36%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων 31,8% και η κεντροαριστερά 24,7%, ενώ το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι δεν ξεπερνά το 3,5%.

Στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, οι προβολές δίνουν στην Λέγκα το 15,9%, και στην Φόρτσα Ιτάλια το 14,2%. Κάτι που σημαίνει ότι αν αυτά τα ποσοστά επιβεβαιωθούν, το κόμμα του πρώην Καβαλιέρε δεν θα είναι, πλέον, η μεγαλύτερη δύναμη της συντηρητικής παράταξης.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ: Η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Κατά μια δημοσκόπηση εξόδου από τις κάλπες η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RAI, τα τέσσερα κόμματα της συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς συγκεντρώνουν συνολικά το 31% ως το 41% των ψήφων, ενώ πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) συγκεντρώνοντας από ένα 29% μέχρι ένα 32% των ψήφων.

Στη συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση εξόδου, την οποία μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky Italia, η Λέγκα του Βορρά προηγείται οριακά του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με ένα 14,5% έναντι 14%.

Exit poll του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7

Σύμφωνα με τα exit poll του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7 που μεταδόθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), το κίνημα Πέντε Αστέρων λαμβάνει, από το 28,8 % μέχρι το 30,8% των ψήφων.

Η κεντροδεξιά συμμαχία (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) από 31,7% μέχρι 37,6%.

Η κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, ριζοσπάστες και κεντρώοι σύμμαχοι) στο σύνολό της, λαμβάνει από 24,9% μέχρι 27,9%.

Και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι, από το 5,2% μέχρι 6,2%.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρώμη-Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: