Σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα για πρόσφυγες από τους …”φιλάνθρωπους” της τουρκικής Χουριέτ




Ανοιχτή φυλακή θυμίζει το στρατόπεδο προσφύγων Μόρια της Λέσβου ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ σε ρεπορτάζ με τίτλο “Οι Κατάδικοι του Μόρια: Ήρθαμε υποτίθεται στην Ευρώπη”.

Η Χουριέτ υποστηρίζει ότι επειδή έχει γεμίσει το στρατόπεδο οι καινούριοι πρόσφυγες που φτάνουν μένουν σε ένα ελαιώνα στήνοντας καλοκαιρινές σκηνές. Σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει ηλεκτρισμός και για να ζεσταθούν οι πρόσφυγες καίνε κλαδιά ελιάς, ενώ παντού υπάρχει λάσπη. Υπάρχουν άτομα που περιμένουν και 3-4 μήνες, άλλοι δύο χρόνια από τότε που υπέβαλαν αίτηση για να τους δεχτούν στο στρατόπεδο.

Ο 25χρονος Μαχμούτ Χαματά από τη Συρία δηλώνει στην Χουριέτ: “Δεν ήξερα ότι είναι τόσο χάλια εδώ. Ήρθαμε γιατί λένε ότι στην Ευρώπη τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καλύτερα αλλά εδώ είναι χειρότερα. Είναι σαν να είμαστε στη φυλακή, σαν να είμαστε στην κόλαση, αν το ήξερα δεν θα ερχόμουν”.

Η Νεζέλ λέει: “Προσπαθούμε να ζήσουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες με την οκταμελή οικογένειά μου σε ένα αντίσκηνο”.

Ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Λουκά Φοντάνα αναφέρει: “Σε αυτό το στρατόπεδο οι άνθρωποι κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας. Πριν δυο μέρες ένα 19χρονο παιδί έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Μέχρι πριν από ένα μήνα υπήρχε μια τουαλέτα για κάθε 200 άτομα και μια ντουζιέρα για κάθε 300 άτομα. Οι συνθήκες δεν είναι υγιεινές. Οι γυναίκες επειδή φοβούνται ότι θα τις βιάσουν διστάζουν να πάνε τουαλέτα. Υπάρχουν γυναίκες που τις βίασαν. Η μόνη λύση είναι να φύγουν από το νησί οι άνθρωποι αυτοί”.

ΚΥΠΕ – Αννα Ανδρέου
Τουρκία-Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: