Ο Ελληνισμός παραμένει έτοιμος, δηλώνει ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο




Ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες της Κύπρου, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, τόνισε ότι ο Ελληνισμός παραμένει και πάλι έτοιμος να υπερασπισθεί με κάθε νόμιμο τρόπο, το αυτονόητο.

«Τα δικαιώματά του που απορρέουν από το γενικό διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, την ελευθερία του, την αξιοπρέπειά του, την ίδια του την ύπαρξή», επεσήμανε.

Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις, οι απειλές και οι εκβιασμοί εκ μέρους της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, και στο Αιγαίο, τόνισε ο Έλληνας πρέσβης, «τραυματίζουν ακόμα περισσότερο την ήδη πληγωμένη ειρήνη στη γειτονιά μας, και θέτουν σε αμφισβήτηση την ειλικρίνεια των προθέσεών της γείτονος χώρας, για αμοιβαία επωφελή συνύπαρξη και ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Ο πρεσβευτής Ηλίας Φωτόπουλος, διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος από κοινού «θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με ενότητα, αλληλεγγύη και μεθοδικότητα, για την επίτευξη των εθνικών στόχων, για ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας». Αυτό, άλλωστε, επιβάλλουν, σημείωσε, «ο πολιτισμός, οι αξίες και οι αρχές μας. Και αυτό πράττουμε».

Ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε ότι οι προσπάθειες του περασμένου χρόνου για λύση του Κυπριακού, παρά την εποικοδομητική στάση της Κύπρου και της Ελλάδας, δεν καρποφόρησαν, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, αλλά και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

«Σήμερα, 44 χρόνια μετά το έγκλημα του Αττίλα, αδιαπραγμάτευτος στόχος των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού είναι η απελευθέρωση και επανένωση της Μεγαλονήσου, μέσα από μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», τόνισε ο Έλληνας πρέσβης.

Μία λύση, όμως, που δεν μπορεί να προκύψει «χωρίς την κατάργηση του παρωχημένου συστήματος των εγγυήσεων, χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, χωρίς την κατοχύρωση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κανονικού ευρωπαϊκού κράτους, και φυσικά στοχεύουσα στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού και των νομίμων κατοίκων της νήσου», υπογράμμισε ο κ. Φωτόπουλος.

Επίσης, ο Έλληνας πρέσβης επεσήμανε ότι οι σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής «δεν στρέφονται κατά ουδενός, αλλά στέλνουν το μήνυμα ότι η συνύπαρξη και η συνεργασία δεν μπορεί παρά να βασίζονται στον ειλικρινή διάλογο και στο αμοιβαίο όφελος, και όχι σε απειλές και επιβολή τετελεσμένων διά της βίας».

Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί, επεσήμανε ο πρέσβης Ηλίας Φωτόπουλος, για το ελληνικό Έθνος το σημαντικότερο ορόσημο της νεότερης ιστορίας του. «Η επιβεβλημένη τιμή, που αποτίνουμε σήμερα στους προγόνους μας, δεν γίνεται μόνο για λόγους επετειακής ανάμνησης, αλλά για κάτι περισσότερο. Γίνεται για περισυλλογή, προβληματισμό και καθοδήγηση», υπέδειξε ο Έλληνας πρέσβης.

Η πορεία του Ελληνισμού «μάς γεμίζει αισιοδοξία ότι η χώρα μας (η Ελλάδα) θα επανέλθει δυναμικά και σύντομα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας, ανακτώντας πλήρως την οικονομική της ανεξαρτησία, προς όφελος του ελληνικού λαού και των επόμενων γενεών», κατέληξε ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος.

25/03/2018 12:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Α. Βικέτος
Λευκωσία, Cyprus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: