Κόντρα ΗΠΑ και Ρωσίας στην κατηγορία των μαχητικών Stealth: Su-57, F-35 και χρήμα




Η Ρωσία επιχειρεί να προβάλει το δικό της μαχητικό 5ης γενιάς Su-57. Ίσως όμως το αμερικανικό F-35 καταργήσει το ρωσικό πρόγραμμα εν τη γενέσει του.

Πολλοί αναλυτές στέκονται στο γεγονός ότι το ρωσικό πρόγραμμα χρειαζόταν ξένα κεφάλαια, όπως αυτά της Ινδίας, για να προχωρήσει. Η Ινδία υπήρξε αρχικά εταίρος στο πρόγραμμα του Su-57 όμως οι σχετικές συζητήσεις βάλτωσαν και η Ρωσία δεν έλαβε ποτέ τα χρήματα.

Οι αυτοί αναλυτές αναφέρουν πως η διαφημιζόμενη από τη Μόσχα επιχειρησιακή ανάπτυξη του Su-57 στην Συρία ήταν απλώς μια κίνηση μάρκετινγκ για την προβολή του μη έχοντος ολοκληρώσει τη φάση της ανάπτυξης και μη διαθέτον τους προβλεπόμενους κινητήρες μαχητικό και την προσέλκυση κεφαλαίων.

Την ίδια ώρα όμως οι ΗΠΑ πωλούν ήδη το F-35 σε χώρες που θα μπορούσαν να προμηθευτούν το ρωσικό μαχητικό. Το F-35 παρουσιάστηκε στην αεροπορική έκθεση της Σιγκαπούρης ακριβώς για τον λόγο αυτό. Παράλληλα η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τον κανονισμό πώλησης οπλικών συστημάτων και το προβληματικό πρόγραμμα του F-35 φαίνεται πως βρίσκει τον βηματισμό του.

«Η ρωσική οικονομία έχει προβλήματα. Ένας τρόπος να αποκτήσει η Ρωσία χρήματα είναι μέσω της πώλησης προηγμένων οπλικών συστημάτων», ανέφερε ο απόστρατος αντιπτέραρχος Ντέιβιντ Ντεπτούλα, επικεφαλής τώρα του Mitchell Institute for Aerospace Studies.

Όμως το μέλλον του Su-57 είναι αβέβαιο ενώ το F-35 είναι έτοιμο προς πώληση. Ερωτώμενος εάν η τυχόν πώληση του F-35 στην Ινδία αποτελεί απειλή για τη Ρωσία ο Ντεπτούλα απάντησε «Ναι». Επίσης η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα σκέπτονται να αγοράσουν επιπλέον F-35. Η δε Ινδία μελετά την αγορά 126 μαχητικών του τύπου.

Με κόστος περί τα 100 εκ. δολάρια ανά αεροσκάφος μια τέτοια αγορά δεν θα επιτρέψει στην Ινδία να αγοράσει και Su-57. Αν η Ινδία αποφασίσει να αγοράσει F-35 η Ρωσία θα έχει χάσει μι σημαντική αγορά. Εξάλλου και η ίδια η Ρωσία έχει αγοράσει μόλις 12 Su-57.

ΠΗΓΗ: businessinsider.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: