Οι Κύπριοι εκατομμυριούχοι της λίστας του Forbes ζουν εκτός νησιού




Στους επτά ανέρχονται οι Κύπριοι εκατομμυριούχοι της λίστας του Forbes για το 2018. Μεταξύ αυτών είναι Ελληνοκύπριοι και ξένοι με κυπριακή υπηκοότητα. Όλοι ζουν εκτός Κύπρου και ένας Τουρκοκύπριος διαμένει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Τα αδέρφια Χατζηιωάννου εξακολουθούν να βρίσκονται στη λίστα, την οποία συμπληρώνουν ο Νορβηγός μεγιστάνας Τζον Φρέντρικσεν, που πήρε κυπριακή υπηκοότητα και ο Τουρκοκύπριος εκατομμυριούχος Σουάτ Γκιουνσέλ. Ο Γιακίρ Γκαμπάϊ και ο νεοεισαχθείς -στη λίστα- Ινδός Σουρεντρά Χιραναντανί είναι κάτοχοι κυπριακής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η αυτοκρατορία του 73χρονου Τζον Φρέντρικσεν περιλαμβάνει πετρελαιοφόρα, μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις γεώτρησης. Τη δεκαετία του ΄60 ο Φρέντρικσεν μπήκε στο εμπόριο πετρελαίου στη Βυρητό και στη δεκαετία του ΄70, αγόρασε τα πρώτα δεξαμενόπλοια. Τη δεκαετία του ΄80 τα πλοία του χτυπήθηκαν από πυραύλους στο Ιράν.

Το 2017 η εταιρεία Seadrill, η οποία ασχολείτο με γεωτρήσεις ανοικτής θάλασσας ξεκίνησε διαδικασίες πτώχευσης.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της περιουσίας του κατέχει η Marine Harvest, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι ο μεγαλύτερος ιχθυοκαλλιεργητής ανά τον κόσμο. O Φρέντρικσεν, σύμφωνα με το Forbes, βρίσκεται στη θέση 228 της παγκόσμιας κατάταξης των εκατομμυριούχων. Ζει στο Λονδίνο και είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας και διαβατηρίου.

15:38:14
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: