Η Γαλλία στηρίζει τη Βρετανία έναντι της Ρωσίας για υπόθεση Σκριπάλ: Αντίποινα από τη Μόσχα

Ambassador Jonathan Allen (C), the United Kingdom’s Charge d’Affaires, is seen after an United Nations Security Council meeting called by the United Kingdom to discuss an investigation, which is related to a recent chemical attack that sickened two people, at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 14 March 2018. EPA, JUSTIN LANE
Η Γαλλία «συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στην Αγγλία, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Από την αρχή της εβδομάδας, το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει τη Γαλλία για τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τους βρετανούς ερευνητές και για τα στοιχεία για την ευθύνη της Ρωσίας στην επίθεση», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Μακρόν και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Η Γαλλία συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση και επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της με τον σύμμαχό της».

Ρωσικά αντίποινα κατά της Βρετανίας

Η Μόσχα εξακολουθεί να επεξεργάζεται αντίμετρα εις βάρος της Βρετανίας μετά την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Τα σχόλια αυτά έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ και ακολουθούν την ανακοίνωση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χθες Τετάρτη ότι το Λονδίνο θα απελάσει ρώσους διπλωμάτες–κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τόσο μαζικά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Μαρία Ζαχάροβα, “αναμένουμε την υιοθέτηση αντιμέτρων ως απάντηση στην ανακοίνωση της επιβολής μη φιλικών κινήσεων και μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

Τη δήλωση αυτή έκανε η Ζαχάροβα στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων επισημαίνοντας ότι τα μέτρα θα ληφθούν “στο εγγύς μέλλον”.

Η ίδια κατηγόρησε το Λονδίνο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην έρευνα του περιστατικού με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του και είπε ότι η Μόσχα ανησυχεί για τη χρήση χημικών όπλων στη Βρετανία χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης “παρανοϊκές”.

“Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι πολλές διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στο Φόρεϊν Όφις μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν στόχο να ξεκινήσουν έναν ενεργό διάλογο με τους αξιωματούχους στο Λονδίνο…Λάβαμε επίσημες και χωρίς νόημα απαντήσεις”, σημείωσε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι συνολικά εστάλησαν τέσσερις νότες.

“Η Βρετανία αρνείται να προσκομίσει βάσιμες πληροφορίες για την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, για παράδειγμα, της παράδοσης στη Ρωσία δειγμάτων της ουσίας που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Μπορώ να επιβεβαιώσω και πάλι ότι η Βρετανία δεν έχει δώσει στη Ρωσία πληροφορίες ή λεπτομέρειες που να μπορούν να ρίξουν φως στην κατάσταση”.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ διερωτήθηκε μάλιστα πώς άλλες χώρες μπορούν να εκφράσουν αλληλεγγύη προς το Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ αν δεν διαθέτουν τις σχετικές πληροφορίες. “Η αλήθεια” για το περιστατικό αποκρύπτεται, κατέληξε η Ζαχάροβα.

15/03/2018 11:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Παρίσι, France

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal