Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για επένδυση στο Συνεργατισμό και το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σε μια όχι και τόσο μακρινή ημερομηνία, η συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ στα κατεχόμενα με τον αρχηγό του ΡΤΚ καθώς και η χθεσινή απεργία οδηγών ταξί η οποία ωστόσο αναστάληκε μετά από παρέμβαση της Υπουργού Μεταφορών.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Στην τελική ευθεία η πούληση του Συνεργατισμού» γράφει ότι οι πιθανοί επενδυτές, Κύπριοι και ξένοι, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τόσο για μια επένδυση ελέγχου σε ολόκληρη την τραπεζική οντότητα, όσο και για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και δικτύου της τράπεζας. Προβάλλει επίσης τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα γίνει σε μια όχι και τόσο μακρινή ημερομηνία. Αλλού γράφει ότι ο ενδιάμεσος χώρος τα τσούγκρισε στο θέμα της αναβολής της συνεδρίας για το Συνεργατισμό.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Έφερε επενδυτές ο Συνεργατισμός» και αναφέρει ότι η πρώτη φάση της διαδικασίας εισόδου επενδυτών στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και αποχώρησης του κράτους έληξε με τρόπο που σκόρπισε χαμόγελα και ικανοποίηση στη Διοίκησή της. Αλλού γράφει ότι ληγμένα δελτία υγείας εν ενεργεία αθλητών βρέθηκαν χθες το μεσημέρι έξω από την αποθήκη του ΚΟΑ στο χώρο στάθμευσης επισκεπτών του οργανισμού, όπου η βροχή “συμπλήρωσε την εικόνα του χάους στη διαχείριση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τον ΚΟΑ”. Ο «Π» αναφέρει επίσης ότι ΣΟΣ εκπέμπουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας J&P Overseas στη Σαουδική Αραβία οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εδώ και καιρό είναι απλήρωτοι.

«Αποκλείστηκε η σαλαμοποίηση» είναι ο κύριος τίτλος του «Φιλελευθέρου», ο οποίος γράφει ότι ο αριθμός των δυνητικών επενδυτών είναι κάτω από τους δέκα και κόπηκαν από τη διαδικασία όσοι ήθελαν να αγοράσουν κομμάτια α λα καρτ το Συνεργατισμό. Προβάλλει επίσης τη διαμαρτυρία μαθητών του Τσίρειου Δημοτικού Σχολείου χθες στη Λεμεσό για τις καταστροφικές επεμβάσεις από την Πάφο μέχρι τον Πρωταρά. Γράφει ακόμα ότι με τέσσερα νομοσχέδια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιχειρήσει να διορθώσει στρεβλώσεις του Ποινικού Κώδικά ώστε σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών να τιμωρούνται με 20 χρόνια φυλάκιση.

Η «Χαραυγή» στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο «Αναβιώνει ο φασισμός κι αυτοί σιωπούν» γράφει ότι καμία αντίδραση από πλευράς της κυβέρνησης για το ατόπημα του Υπουργού Παιδείας να επισκεφθεί τα γραφεία του ΕΛΑΜ και να «ασπαστεί» δικές του «αρχές και αξίες»!” Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού με τον αρχηγό του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμαν, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Προβάλλει επίσης τις εκδηλώσεις του ΑΚΕΛ εις μνήμη των ηρώων της ε/κ και τ/κ φιλίας, Καβάζογλου και Μισιαούλη αύριο Σάββατο στο Δάλι.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” κάτω από τον τίτλο «Σοβαρό ενδιαφέρον από επενδυτές για το Συνεργατισμό» γράφει ότι αιτήσεις υποβλήθηκαν από τοπικές και ξένες εταιρείες. Αναφέρεται επίσης και στην απεργία των οδηγών ταξί στη Λάρνακα χθες όπου ταξιτζήδες τσακώθηκαν με δύο ιδιώτες που χρησιμοποίησαν τα οχήματά τους ως ταξί. Η απεργία αναστάληκε μετά από συνάντηση με την Υπουργό Μεταφορών. Προβάλλει επίσης έκθεση του ΕΤΕΚ η οποία αναφέρει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε αυτοκαταστροφική πορεία αφού είναι ανεπαρκής η προστασία του περιβάλλοντος σε ευαίσθητες περιοχές.

Η εβδομαδιαία «Η Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «Παραίτηση εδώ και τώρα του Υπουργού Παιδείας» γράφει ότι υπόλογος είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που άνοιξε ο δρόμος με την προεκλογική συναλλαγή που είχε με τους ΕΛΑΜίτες για να εκλεγεί στην προεδρία. Γράφει ότι σκηνές μαύρου Μάρτη 2013 θυμίζει με ουρές στα ταμεία αφού πανικόβλητοι πελάτες αποσύρουν τις καταθέσεις τους από το Συνεργατισμό. Γράφει επίσης ότι ο θάνατος της Ελενας Φραντζή είναι δυνατό χαστούκι στο ίδιο το σύστημα.

«Το Κυπριακό ποντίκι» έχει τίτλο «Οδικός Χάρτης με ορίζοντα τις γεωτρήσεις» και γράφει ότι η εντύπωση που δίδεται είναι ότι η Τουρκία έχει μπει σε μια περίοδο έξαρσης της προκλητικότητάς της και δεν διαθέτει βούληση να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για εξεύρεση συμφωνίας στο Κυπριακό. Γράφει αλλού ότι το ΔΗΚΟ είναι στο δρόμο της ανασύνταξής του. Επίσης αναφέρει ότι τηλεφωνικές υποκλοπές ‘καίνε’ τον Σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν.

ΚΥΠΕ, Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ, Λευκωσία
30/03/2018 09:11

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: