Επανενεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, ενίσχυση ΕΦ, ζητά η ΕΔΕΚ




“Η Τουρκία δεν περιορίζει την προκλητική της συμπεριφορά μόνο με συστάσεις, υποδείξεις και παραινέσεις”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

“Τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Βάρνα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μία θετική εξέλιξη αφού για πρώτη φορά η Ε.Ε. έθεσε κατά τρόπο συγκεκριμένο ζητήματα που έχουν σχέση με την προκλητική τουρκική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με συγκεκριμένη και, σχετικά, αυστηρή διατύπωση.

Όμως την ίδια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Τουρκία δεν περιορίζει την προκλητική της συμπεριφορά μόνο με συστάσεις, υποδείξεις και παραινέσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιβάλλεται να αξιοποιηθούν τα νέα δεδομένα και οι συνθήκες όπου έχουν διαμορφωθεί για να προχωρήσουμε, Ελλάδα και Κύπρος, σε μια κλιμάκωση των ενεργειών μας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ώστε να υπάρχουν πρόσθετες πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας.

Προτεινόμενες ενέργειες μπορούν να είναι η αναστολή της τελωνειακής αναβάθμισης ακόμα και η λήψη πρακτικών μέτρων τα οποία μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε μια περίοδο εσωτερικής αστάθειας στην Τουρκιά αλλά και προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, Ελλάδα και Κύπρος, πρέπει να προχωρήσουμε στην:

Ενίσχυση του γεωστρατηγικού μας ρόλου στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο με αξιοποίηση των φυσικών πόρων και ολοκλήρωση των ενεργειακών προγραμμάτων.

Επανενεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου.

Αύξηση της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων.

Περαιτέρω μελέτη για αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών που έχουν υπογραφεί με τις χώρες τις περιοχής”, καταλήγει.

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
28/03/2018 10:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: