Χιλιάδες άμαχοι έφυγαν από τη Γούτα: Η Ρωσία θα συνεχίζει να υποστηρίζει τον Άσαντ και εκεί

A handout photo made available by the official Syrian Arab News Agency (SANA) shows members from the Syrian Red Crescent and the International Red Cross help the exit of a new batch of besieged civilians from Eastern Ghouta through the safe corridor leading to al-Wafedeen camp in order to be transported to makeshift centers in Damascus Countryside, Syria 14 March 2018 (issued 15 March 2018). EPA, SANA, HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES
Εκατοντάδες Σύροι έφυγαν από ανταρτοκρατούμενη περιοχή στην ανατολική Γούτα και πέρασαν πεζή σε κυβερνητικές θέσεις καθώς ο στρατός προελαύνει στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο της αντιπολίτευσης κοντά στη Δαμασκό, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατώντας κουβέρτες, τσάντες και βαλίτσες περπάτησαν κατά μήκος ενός χωματόδρομου προς θέσεις που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στα περίχωρα της πόλης Χαμουρίγια, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός al-Mayadeen.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως περισσότεροι από 3.000 άμαχοι έφυγαν από την πόλη Χαμουρίγια κατευθυνόμενοι προς θέσεις που τελούν υπό τον έλεγχο των προελαυνόντων κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίες έχουν «χωρίσει» την ανατολική Γούτα σε τρεις ξεχωριστούς θύλακες.

Είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων εγκαταλείπει τον θύλακα αφότου ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση για την ανακατάληψή του τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Πριν από λίγο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, που εδρεύει στη Βρετανία, δήλωσε πως τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι εγκατάλειψαν την ανατολική Γούτα προς τις κυβερνητικές γραμμές.

Οι άνθρωποι έφυγαν από τη Χαμουρίγια, όπου προέλασαν σήμερα οι κυβερνητικές δυνάμεις, και άλλες κοντινές πόλεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεκάδες άρρωστοι και τραυματίες απομακρύνθηκαν από την ανατολική Γούτα.

Αυτό που ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι εδάφους που κατείχε η συριακή αντιπολίτευση κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό έχει χωριστεί σε τρεις θύλακες που έχουν περικυκλωθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο πλαίσιο της επίθεσης που εξαπέλυσαν πριν από ένα μήνα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως 25 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια εισήλθαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, που τελεί υπό τον έλεγχο της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ, και κατευθύνονται στην πόλη Ντούμα.

Η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Ιολάντα Τζακεμέτ είπε πως η αυτοκινητοπομπή, που εισήλθε στον θύλακα από το πέρασμα αλ-Ουαφιντίν, μεταφέρει αρκετή βοήθεια σε τρόφιμα για 26.100 ανθρώπους για έναν μήνα, μεταξύ άλλων.

Η αυτοκινητοπομπή μεταφέρει 5.220 δέματα με τρόφιμα της ΔΕΕΣ και 5.220 σάκους με αλεύρι του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως στη διάρκεια της νύχτας δεκάδες αεροπορικές επιδρομές και οβίδες έπληξαν το νότιο θύλακα της ανατολικής Γούτα.

Η Μόσχα και η Δαμασκός υποστηρίζουν πως οι δυνάμεις τους θέτουν στο στόχαστρο μόνο ένοπλους μαχητές και σκοπός τους είναι να αποτρέψουν επιθέσεις με όλμους των ανταρτών που προκαλούν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην πρωτεύουσα. Κατηγορούν τους αντάρτες ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, κατηγορία την οποία οι μαχητές αρνούνται.

Στο μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να «υποστηρίζει» τις δυνάμεις της Δαμασκού στην επίθεσή τους στην ανατολική Γούτα.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε τους τρομοκράτες, θα τους νικήσουμε, θα τους νικήσουμε στην ανατολική Γούτα, όπου ο στρατός πραγματοποιεί αυτή την ώρα επιχείρηση με την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας σε ένα φόρουμ στη Μόσχα.

15/03/2018 14:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Βηρυτός, Lebanon

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal