Ανοίγει ο δρόμος για την ανοικοδόμηση του Ιράκ: Ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις




Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ιράκ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), που από το 2014 επιχειρούσε στη χώρα, καταλαμβάνοντας εδάφη, τρομοκρατώντας, σκοτώνοντας, καταστρέφοντας περιουσίες και ανθρώπους στο Ιράκ.

Πλέον, με τον τζιχαντιστικό κίνδυνο να αποτελεί παρελθόν, επιτακτική ανάγκη αποτελεί η ανοικοδόμηση της χώρας και η αποκατάσταση των βασικών, τουλάχιστο, υποδομών ως προϋπόθεσης για την κοινωνική σταθερότητα και την επιστροφή των περίπου 2,5 εκατ. Ιρακινών που παραμένουν εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες λόγω του πολέμου.

Η ανοικοδόμηση του Ιράκ απετέλεσε το κεντρικό θέμα της Συνόδου που ξεκίνησε τις εργασίες της στο γειτονικό Κουβέιτ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η αποκατάσταση των βασικών υποδομών όπως είναι η ύδρευση, η αναπλήρωση των κατεστραμμένων κατοικιών με την κατασκευή νέων, το ηλεκτρικό και οδικό δίκτυο είναι μόνο μερικές από τις άμεσες προτεραιότητες για την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Το συνολικό ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των βασικών αναγκών της χώρας ξεπερνά τα 90 δις δολάρια, ενώ η κάλυψη των άμεσων αναγκών ανέρχεται σε περίπου 20 με 22 δις δολάρια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του Ιράκ, μόνο για την κάλυψη του στεγαστικού, θα απαιτηθεί η κατασκευή 138.000 νέων κατοικιών, εκτός όσων χρίζουν επισκευών.

Το Ιράκ αναζητά στήριξη

Η κυβέρνηση του Ιράκ ελπίζει σε εξωτερική βοήθεια και στήριξη για να ανοικοδομήσει τη χώρα. Οι φόβοι τους είναι βάσιμοι, ότι δηλαδή αν δεν επιτύχουν γρήγορη αποκατάσταση των βασικών υποδομών και κάλυψη του στεγαστικού, εύκολα θα διασαλευθεί η κοινωνική σταθερότητα στη χώρα και νέος γύρος έντασης ενδεχομένως να ξεσπάσει.

Η Βαγδάτη ελπίζει ότι θα τη συνδράμουν οικονομικά τα γειτονικά της κράτη, μεγάλες δυνάμεις και Οργανισμοί. Ακόμη και αν δεν τύχουν άμεσης οικονομικής στήριξης, οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ξένα ισχυρά κράτη θα μπορούσαν δυνητικά να εγγυηθούν στους πιστωτές τα χρήματα που θα δανειστούν για την ανοικοδόμηση της χώρας τους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει, μέσω της αντιπροσωπείας της που βρίσκεται στη Σύνοδο στο Κουβέιτ, ότι δεν πρόκειται να συνδράμει οικονομικά το Ιράκ ούτε πρόκειται να αναλάβει ρόλο εγγυητή σε δάνεια που πιθανόν να συνάψει η κυβέρνηση της Βαγδάτης με ξένους πιστωτές.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) έκανε γνωστό στη Σύνοδο ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εθελοντική επιστροφή των εκτοπισμένων Ιρακινών πίσω στη χώρα τους, χωρίς ωστόσο να καταθέσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ή να προβεί σε διευκρινήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Πρώτα συμπεράσματα

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις συζητήσεις στη Σύνοδο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ είναι ότι αν δεν υπάρξει γρήγορη αποκατάσταση των βασικών υποδομών στη χώρα, τότε είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στην αστάθεια.

Η ένταση δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους γείτονες του Ιράκ καθώς και τις μεγάλες δυνάμεις, όσο και αν ορισμένοι θα ήθελαν το Ιράκ, λόγω της αναταραχής, να μην μπορεί ποτέ να επιστρέψει με αξιώσεις ως σημαντικός παραγωγός στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Άρα, οικονομική βοήθεια θα βρεθεί και θα δοθεί , με όποιο κόστος το οποίο τελικά θα επιβαρύνει τους ίδιους τους Ιρακινούς.

Ήδη στον τομέα της ύδρευσης συζητείται έντονα η οριστική παύση του καθεστώτος επιδότησης των νοικοκυριών και η επιβάρυνση των καταναλωτών με το κόστος αποκατάστασης του δικτύου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί έργα υποδομών στην Αυτόνομη Κουρδική Περιοχή του Βόρειου Ιράκ και πολλές Γερμανικές εταιρείες έχουν αναλάβει κυρίως κατασκευαστικά έργα στην περιοχή με χρηματοδότηση απευθείας από αυτό τον Οργανισμό.

Ευκαιρίες για Ελληνικές εταιρείες…

Το πρόγραμμα ανοικοδόμησης του Ιράκ έχει έντονο ενδιαφέρον και για τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Το Ιράκ είναι γνωστό στις Ελληνικές κατασκευαστικές από τη δεκαετία του ’70.

Σήμερα οι ανάγκες της χώρας είναι πάρα πολλές και σε όλους τους τομείς! Η άμεση και φυσική παρουσία Ελληνικών εταιρειών στη χώρα θα βοηθούσε να κερδίσουν συμβόλαια προμήθειας και κατασκευών.

Πολλά Ελληνικά μελετητικά γραφεία έχουν ήδη εμπλακεί σε έργα που εκπονούν οι Δυτικές κατασκευαστικές εταιρείες στο Ιράκ και το μέλλον είναι εξαιρετικά ευοίωνο για πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους της χώρας μας που αναζητούν ευκαιρίες σε ξένες αγορές.

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελληνική επιχειρηματικότητα στο Ιράκ δεν θα είναι μόνο το να κερδίσουν συμβόλαια ως προμηθευτές ή κατασκευαστές σε αυτή τη μεγάλη αγορά, αλλά να δημιουργήσουν μόνιμη παρουσία και εξαρτήσεις με τη χώρα.

Τα επόμενα χρόνια η ανοικοδόμηση του Ιράκ θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών και ξένου εξειδικευμένου προσωπικού που θα έχουν την ανάγκη συμπληρωματικών υπηρεσιών με Δυτικά στάνταρ, που απουσιάζουν αυτή τη στιγμή από τη χώρα. Και αυτός είναι ένας τομέας που αθόρυβα μπορούν να παρεισφρήσουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς να στοχοποιηθούν από τον ξένο ανταγωνισμό.

Hellasjournal.com by Mignatiou.com, Reuters
06/03/2018
Κουβέιτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: