Ο Νίκολα Γκρούεφσκι τη στιγμή που επιτίθεται στον πρόεδρο τη Βουλής EPA, GEORGI LICOVSKI

“Άναψαν τα αίματα” στη Βουλή των Σκοπίων: Ο Γκρούεφσκι επιτέθηκε στον πρόεδρο

Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε γενικευμένη σύρραξη στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ πριν την ψηφοφορία για διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στο γειτονικό κράτος.

Χαρακτηριστικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στα Σκόπια είναι το περιστατικό που συνέβη λίγο πριν οι βουλευτές αρχίσουν να ψηφίζουν. Ο πρώην πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι εκτόξευσε ένα ποτήρι νερό κατά του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνόν Αλβανικό κόμμα.

Ο μαινόμενος Γκρούεφσκι έκλεισε και το μικρόφωνο του προέδρου και χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών ασφαλείας για να μην έρθουν στα χέρια οι δύο πολιτικοί.

Αρχικά, το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, όμως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, κόμμα του Γκρούεφσκι) το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το «αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ακεραιότητα της χώρας».

Ακολούθως, το VMRO-DPMNE κατέθεσε περίπου 35.000 τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, μπλοκάροντας, με τον τρόπο αυτό, την όλη διαδικασία για την ψήφισή του για δεύτερη φορά από την Βουλή. Ωστόσο, μετά από πολυήμερες αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε σήμερα, με συνοπτικές διαδικασίες, τις τροπολογίες του VMRO-DPMNE, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος προκάλεσε και το επεισόδιο με τον Ταλάτ Τζαφέρι.
Μετά το επεισόδιο, ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία, από την οποία αποχώρησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με την ψηφοφορία, για δεύτερη φορά, από την Βουλή, του νομοσχεδίου, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ υποχρεούται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

14/03/2018 20:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ν. Φραγκόπουλος
Σκόπια, ΠΓΔΜ

Be the first to comment on "“Άναψαν τα αίματα” στη Βουλή των Σκοπίων: Ο Γκρούεφσκι επιτέθηκε στον πρόεδρο"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*