Βοηθά στην έρευνα Μιούλερ ο Γκέιτς για να μην πάει φυλακή: Στενεύει ο κλοιός για Μάναφορτ




Η συμφωνία μεταξύ του Ρίτσαρντ Γκέιτς και των αμερικανικών αρχών για την παραδοχή της ενοχής του, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκτίσει ποινή στις φυλακές, σχολιάζει το ABC News.

Ο Γκέιτς ήταν σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η παραπάνω εξέλιξη δρομολογείται, μετά την συνεργασία του με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, υπό τις θετικές προβλέψεις της αμερικανικής νομοθεσίας για όσους συνεργάζονται με τις αρχές.

“Ένας κατηγορούμενος, ο οποίος βοήθησε ουσιαστικά στην έρευνα ή στην άσκηση δίωξης κατά ενός άλλου ατόμου που διέπραξε ένα αδίκημα, είναι ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε μία ποινή εκτός φυλακής με επιτήρηση, που θα είναι μικρότερης διάρκειας, από τον ελάχιστο χρόνο καταδίκης που προβλέπει η νομοθεσία,” σύμφωνα με την πρόβλεψη του ειδικού άρθρου για όσους κατηγορούμενους συνεργάζονται με τις αμερικανικές αρχές.

Μία συμφωνία συνεργασίας με τις δικαστικές αρχές μπορεί να επεκταθεί ακόμη περισσότερο κι αν ο Γκέιτς συνεργαστεί πλήρως, τότε, “θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει οποιαδήποτε ποινή, η οποία, θα είναι μικρότερη από την συνιστώμενη ποινή που προβλέπει ο νόμος.” Παράλληλα, η ομάδα ερευνών του Μιούλερ έχει προσθέσει στην συμφωνία ότι “δεν θα είναι αντίθετη με την αίτηση του κατηγορουμένου” εάν η βοήθεια που θα προσφέρει αποδειχτεί να είναι ουσιαστική και αξιόπιστη.

Σύμφωνα με την δήλωση του βετεράνου δικηγόρου υπεράσπισης Ρόμπερτ Μπένετ στο ABC News, η συμφωνία “ευνοεί πολύ” τον 45χρόνο Γκέιτς, ο οποίος την Παρασκευή παραδέχτηκε την ενοχή του για συνωμοσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και για ψευδορκία έναντι των αρχών.

“Είναι ένας νέος άντρας. Έχει οικογένεια. Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά μεταξύ μιας διετούς φυλάκισης και μιας ποινής για 10, 15 ή 20 χρόνια. Επίσης, είναι πιθανό, εάν ο ίδιος είναι πλήρως συνεργάσιμος, να ξεπεράσει την κατάσταση αυτή με μία ποινή επιτήρησης,” εκτός φυλακής, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπένετ.

Από την άλλη μεριά, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό ευνοϊκή για τον Γκέιτς, μία πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων, συνέστησε προσοχή. “Παρά το γεγονός ότι συμφωνώ με την πιθανότητα να επιβληθεί μια ποινή επιτήρησης, υπάρχουν μία σειρά σημείων που απαιτούν προσοχή,” στην συμφωνία, δήλωσε η ίδια πηγή.

Η συνεργασία, σύμφωνα με την ίδια πηγή θα είναι πολύ δύσκολη για τον Γκέιτς. “Του έχουν ήδη δείξει ότι δεν έχει το περιθώριο να κάνει κάποιο λάθος. Οι αρχές έχουν στα χέρια τους την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ θα είναι πρόβλημα εάν οι αρχές αντιληφθούν ότι έχει περισσότερα να δώσει, από αυτά που ο ίδιος τους δίνει στην πραγματικότητα,” τονίζει η ίδια πηγή.

Στην περίπτωση που ο Γκέιτς αποδειχτεί μη συνεργάσιμος, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της απαγγελίας νέων κατηγοριών με τον κατηγορούμενο, όπως προβλέπεται από την συμφωνία, να μην έχει δικαίωμα να προσβάλει νομικά το κατηγορητήριο.
Πριν προχωρήσει στην συμφωνία μαζί του, ο ειδικός ανακριτής Μιούλερ και η ομάδα του, θα πρέπει ν’ άκουσαν αρκετά γι’ αυτά που έχει να τους δώσει ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον Πριτ Μπαράρα, που έχει διατελέσει εισαγγελέας στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

“Στην περίπτωση που υπάρχει μία συμφωνία συνεργασίας, θα πρέπει να τα γνωρίζουν όλα. Δεν υπογράφεις την συμφωνία, εάν δεν τα γνωρίζεις όλα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαράρα στην εκπομπή “This Week” με τον Τζορτ Στεφανόπουλος, του ABC News.

Σύμφωνα με την άποψη του Μπένετ, ο πραγματικός χαμένος από την συμφωνία που υπέγραψε ο Γκέιτς, είναι ο πρώην συγκατηγορούμενος του, Πολ Μάναφορτ. Ο Μάναφορτ “βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση,” τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπένετ.

Κατά των Μάναφορτ και Γκέιτς απαγγέλθηκαν αρχικά κατηγορίες τον Οκτώβριο σχετικά με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και για την απόκρυψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, αλλά κι άλλες δραστηριότητες που οι δύο πρώην συνεργάτες είχαν, πριν από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Τόσο ο Μάναφορτ, όσο και ο Γκέιτς είχαν δηλώσει (τότε) αθώοι, ενώ μετά την καταβολή οικονομικής εγγύησης, τους επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός. Την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε εναντίον τους, νέα απαγγελία κατηγοριών.

Στις κατηγορίες αυτές, συμπεριλήφθηκε η συνωμοσία κατά των ΗΠΑ, η συνωμοσία για το ξέπλυμα χρήματος, η απόκρυψη δραστηριοτήτων για την εκπροσώπηση ξένων συμφερόντων, καθώς και η κατηγορία για ψευδείς καταθέσεις.

Η συμφωνία του Γκέιτς με τις αρχές φαίνεται να κλιμακώνει την άσκηση της πίεσης που ασκούν οι ανακριτικές αρχές κατά του Μάναφορτ, που ήταν πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, το καλοκαίρι του 2016 και την περίοδο πριν από την διεξαγωγή του Κεντρικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Μάναφορτ από την πλευρά του, εξακολουθεί να υποστηρίζει την ενοχή του, με τις εξελίξεις να συνηγορούν ότι θα κληθεί να σηκώσει το βάρος του συνόλου των κατηγοριών, μετά τις εξελίξεις που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, στην υπόθεση του Γκέιτς.

Ο Γκέιτς φέρεται να ενήργησε “υπό την καθοδήγηση του Μάναφορτ,” ενώ ο ίδιος, περιγράφεται να “βοήθησε τον Μάναφορτ” προκειμένου να μεταφέρει οικονομικά κεφάλαια, ώστε ν’ αποφύγει την φορολόγησή τους στις ΗΠΑ. “Ο Γκέιτς με την γνώση και την σύμφωνη γνώμη του Μάναφορτ, επανειλημμένα παραπλάνησε τους λογιστές του δεύτερου,” όπως αναφέρουν δικαστικά έγγραφα. Σε άλλο δικαστικό έγγραφο αναφέρεται: “ο Γκέιτς υπό τις οδηγίες του Μάναφορτ δεν ανέφερε την ύπαρξη των λογαριασμών στους λογιστές του Μάναφορτ.”

Ο νομικός αναλυτής του ABC News Νταν Εϊμπραμς δήλωσε στην εκπομπή “This Week” ότι ο Μάναφορτ βρίσκεται πολύ κοντά στο να οδηγήσει τον ειδικό ανακριτή και προς άλλες κατευθύνσεις εντοπισμού ποινικών αδικημάτων. “Νομίζω ότι για να θέλουν οι αρχές μία συμφωνία με τον Γκέιτς, θα πρέπει να έχουν εντοπίσει πολλά περισσότερα. Πρέπει να τα θεωρείς όλα, ως τμήμα για το χτίσιμο μιας υπόθεσης, όπως και τις συμφωνίες συνεργασίας με τις αρχές. Οι λόγοι για τους οποίους απαλλάσσονται από τις κατηγορίες, όσοι συνεργάζονται, είναι επειδή οι αρχές πιστεύουν πως μπορούν να τους δώσουν κάτι σημαντικό και το οποίο υπερβαίνει τα όσα γνωρίζουν μέχρι τώρα,” τόνισε χαρακτηριστικά ο Εϊμπραμς.

Το πρώτο βήμα για την θετική πρόθεση αντιμετώπισης του, από την ομάδα ερευνών του Μιούλερ, είναι η εξάλειψη του κατηγορητηρίου που απαγγέλθηκε σε βάρος του Γκέιτς από ένα σώμα ομοσπονδιακών ενόρκων (grand jury) στην Βιρτζίνια, την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Σήμερα αναμένεται η επίσημη άρση των κατηγοριών, ενώ η θετική αυτή εξέλιξη για τον Γκέιτς λειτουργεί ως ένα πρακτικό δείγμα θετικών προθέσεων, από τις ανακριτικές αρχές.

Ο Μιούλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI, Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους. Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μιούλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Η έρευνα του, έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο χρόνος πιέζει για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου και της ποινικής διαδικασίας, πριν από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.

Παράλληλα, με την έρευνα Μιούλερ διεξάγονται τρεις έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων).

Οι έρευνες αυτές, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

26/02/2018 08:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: