Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα φέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός, το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο σε ό,τι αφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα θέσει και το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ελλάδα και Κύπρος μετά τη συνάντηση χθες το βράδυ μεταξύ Τσίπρα και Αναστασιάδη συντονίζουν τις ενέργειές τους σχηματίζοντας κοινό μέτωπο και στις συναντήσεις τους.

Έτσι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν από κοινού επαφές με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πάρει μέρος σε τετραμερή συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας (της χώρας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της το τρέχον εξάμηνο) Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και θα συζητήσουν για τη στάση της Τουρκίας, το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Κατά πληροφορίες, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του κ. Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος θεωρείται ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών για ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

Στην ατζέντα της Άτυπης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: