Παραμένει το αδιέξοδο στις σχέσεις του Λευκού Οίκου και του Ερντογάν: Στην Άγκυρα απεσταλμένος του Τραμπ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν έσπασε ακόμα το αδιέξοδο στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ επισκέφθηκε την Τουρκία και είχε συνάντηση με τον πιο στενό συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Ο τελευταίος είναι σήμερα ο πιο πιστός άνθρωπος του προέδρου της Τουρκίας, κατέχοντας τη θέση του ανώτερου συμβούλου και του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας.

Οι δύο άνδρες είχαν μακρά συνάντηση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας (MIGNATIOU.COM) το αδιέξοδο παραμένει και οι δύο πλευρές δεν υποχώρησαν από τις θέσεις τους, ειδικά στο θέμα της Συρίας και στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν. Ο κ. ΜακΜάστερ φέρεται να έθεσε το θέμα της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία και την πολεμική που υποθάλπτει ο πρόεδρος της χώρας εναντίον των Κούρδων της Συρίας (YPG), οι οποίοι και αποτελούν τους πιο στενούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι ο κ. Ερντογάν έχει κάνει τις επιλογές του, και έχει ήδη επιλέξει πορεία μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και όλο πιο κοντά στη Μόσχα και την Τεχεράνη. Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν θεωρεί το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που αποτελούν πιστούς συμμάχους της Ουάσιγκτον, εχθρούς της χώρας του και για το λόγο αυτό δεν επιθυμεί καμία συνθηκολόγηση μαζί τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο στρατηγός ΜακΜάστερ και ο κ. Καλίν, παραμένουν οχυρωμένοι στις θέσεις τους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν με εντελώς διαφορετικό μάτι τις συμμαχίες τους στην περιοχή. Η κυριακάτικη συνάντηση χαρακτηρίστηκε πολύ δύσκολη, αν και οι δύο πλευρές την θεωρούν «απλά εποικοδομητική».

Ο στρατηγός ΜακΜάστερ αν και πήγε στην ‘Αγκυρα ως απεσταλμένος του Προέδρου Τραμπ, φαίνεται ότι δεν είχε συνομιλίες με σημαντικούς παράγοντες της Τουρκίας, πέραν του κ. Καλίν, ο οποίος προσήλθε στη συνάντηση για να εκφράσει τα σφοδρά παράπονα του Ερντογάν για την Αμερική. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές η κατάσταση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων δεν άλλαξε, αλλά παραμένει ως είχε πριν από την επίσκεψη του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας κ. ΜακΜάστερ.

Ο τελευταίος ήταν ο προπομπός του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος αναμένεται στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα. Ο Αμερικανός υπουργός επιθυμεί να συναντήσει -εκτός του ομολόγου του- και τον κ. Ερντογάν, ο οποίος δεν συναίνεσε ακόμα. Εάν ο κ. Τίλερσον δεν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν αποφάσισε ήδη ότι θα συνεχίσει τη στενή του σχέση με τη Μόσχα και την Τεχεράνη, και ότι η Αμερική και το ΝΑΤΟ απλά δεν τον ενδιαφέρουν.

  • Στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο υπογραμμίζεται ότι ο κ. ΜακΜάστερ και ο κ. Καλίν συζήτησαν αναφορικά με τη στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δύο αξιωματούχοι «αντάλλαξαν απόψεις για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις (…), τις κοινές στρατηγικές προκλήσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή».
  • Συζήτησαν «λεπτομερώς τα θέματα που επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις κι εξερεύνησαν τρόπους να επεκταθεί ο κοινός αγώνας εναντίον όλων των μορφών της τρομοκρατίας», σημειώνει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από τις πρώτες πληροφορίες εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα θέματα που «μολύνουν» τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν επιλυθεί και είναι δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα για όσο η Τουρκία συνεργάζεται με τους εχθρούς της Αμερικής.

Ο κ. ΜακΜάστερ ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των συμμάχων των Αμερικανών στη Συρία, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Ισχυρίζεται επίσης ότι οι αντάρτες του YPG ελέγχονται από το PKK. Το θέμα του κουρδικού αντάρτικου στην Τουρκία συζητήθηκε επίσης. Ο Αμερικανός στρατηγός είπε ότι η Αμερική δεν συνεργάζεται με το PKK και τόνισε ότι οι Κούρδοι της Συρίας παραμένουν σύμμαχοι των ΗΠΑ, που συνεχίζουν να ενισχύουν στρατιωτικά το YPG.

Ο κ. Καλίν έθεσε ξανά, αλλά χωρίς επιτυχία, το θέμα της απέλασης του Ιμάμη Γκιουλέν από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, και αρνήθηκε να συζητήσει καν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των Αμερικανών πολιτών, που βρίσκονται φυλακισμένοι σε τουρκικές φυλακές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: