O καιρός τρελάθηκε: Το εκ Σιβηρίας κύμα ψύχους σαρώνει την Ευρώπη, “καύσωνας” στην Αρκτική




Προερχόμενη από την Σιβηρία, η κακοκαιρία έχει πλήξει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, προκαλώντας πονοκέφαλο σε όσους ταξιδεύουν και έχοντας ως αποτέλεσμα αρκετούς θανάτους από την έκθεση στο κρύο, καθώς ένα χαλί από χιόνι στρώθηκε μέχρι και σε Μεσογειακές παραλίες που πλαισιώνονται από φοίνικες.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο παγερός καιρός βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με τις συνθήκες στην Αρκτική, η οποία βιώνει ένα άνευ προηγουμένου καύσωνα αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Γεωλογικών Επιστημών.

Μετεωρολόγοι έχουν καταγράψει θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν, κάτι που προκαλεί την έκπληξη πολλών επιστημόνων.

Ωστόσο, οι νότιες περιοχές της Ευρώπης τρέμουν βιώνοντας θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έγιναν γνωστά από τις βρετανικές εφημερίδες ως «το θηρίο από την Ανατολή» να έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τουλάχιστον πέντε θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Πολωνία μόνο τη Δευτέρα, καθώς το θερμόμετρο σημείωσε πτώση στους -16 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Βαρσοβία.

Ο απολογισμός νεκρών στη Πολωνία από την παγωνιά, από την 1η Νοεμβρίου, ανέρχεται στους 53 και οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τους -12 βαθμούς Κελσίου σε ολόκληρη τη χώρα την Τρίτη, με την παγωνιά να γίνεται πιο αισθητή λόγω του έντονου ανέμου.

Στη Λιθουανία, η θερμοκρασία έπεσε στους -26 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας και έχει καταγραφεί ο θάνατος ενός άνδρα, για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι πέθανε από το υπερβολικό κρύο στην πρωτεύουσα της χώρας Βίλνιους.

Στη Βρετανία οι αρχές προειδοποίησαν ότι θα στρωθεί 5 με 10 εκατοστά χιονιού την Τρίτη και ότι πιθανόν να υπάρχουν καθυστερήσεις στους δρόμους, τα σιδηροδρομικά δίκτυα και τα αεροδρόμια, ενώ ο ηλεκτρισμός και ακόμη και η παροχή δικτύου κινητής τηλεφωνίας μπορεί να διακοπούν σε ορισμένες περιοχές.

Τη Δευτέρα, οι British Airways ακύρωσαν πάνω από 60 κοντινές πτήσεις που είτε αναμένονταν να αναχωρήσουν ή να φτάσουν στο αεροδρόμιο Χίθροου.

Ορισμένες από τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες καταγράφηκαν στην Ιταλία, όπου πολλά σχολεία και κέντρα καθημερινής φροντίδας παιδιών παρέμειναν κλειστά προς απογοήτευση των γονιών οι οποίοι ήδη προετοιμάζονται για το κλείσιμο πολλών σχολείων την επόμενη εβδομάδα λόγω των γενικών εκλογών που θα διενεργηθούν το Σαββατοκύριακο.

Ο θυμός του κοινού αυξάνεται επίσης για τις διακοπές στη λειτουργία των τραίνων σε ολόκληρη την χώρα, καθώς οι ταξιδιώτες έμαθαν ότι πολλά σημεία δεν έχουν το εξοπλισμό απόψυξης που σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθεί το χιόνι με τα φτυάρια.

Στην Νάπολη το αεροδρόμιο ήταν κλειστό νωρίς την Τρίτη και τα δρομολόγια των λεωφορείων δεν λειτουργούσαν λόγω του παγετού.

Ένας οδηγός στο Τορίνο έζησε στιγμές φόβου όταν ένας σταλακτίτης που είχε διαμορφωθεί σε ψηλό σημείο της γέφυρας έσπασε κάνοντας θρύψαλα τον ανεμοθώρακά του, αν και κατάφερε να κρατήσει το όχημα υπό τον έλεγχό του.

Μία από τις πιο κρύες περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν στο Γκλάταλπ, στην Ελβετία, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους -38 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που θεωρείται ακραίο ακόμη και για το μεγάλο υψόμετρο (1.850 μέτρα) της περιοχής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Στη Γαλλία, η οποία έχει παραμείνει παγωμένη αλλά χωρίς βροχές κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι θα χιονίσει πολύ σε μεγάλο μέρος της χώρας από την Τετάρτη, αν και θα ακολουθήσουν ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.

Την Τρίτη, οι κάτοικοι του Ατζάξιο στο γαλλικό μεσογειακό νησί της Κορσικής ξύπνησαν σε 15 εκατοστά χιονιού στην παραλία, κάτι που έχει να σημειωθεί από το 1986.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αρχές λειτουργούν καταφύγια έκτακτης ανάγκης και αυξάνουν τις προσπάθειες για μέτρα προστασίας των αστέγων.

Ο Δήμαρχος του Έτερμπεεκ στο Βέλγιο ανέφερε ότι όλοι όσοι βρεθούν να κοιμούνται έξω θα τεθούν υπό κράτηση αν αρνηθούν να πάνε στα καταφύγια, επικαλούμενος τον «μεγάλο κίνδυνο» από την έκθεση στο κρύο.

Στο Βερολίνο, οι αυξανόμενοι φόβοι για τους άστεγους οδήγησαν τις αρχές να διαθέσουν ακόμη 100 κρεβάτια. Τα καταφύγια της πόλης διαθέτουν τώρα 1.200 κρεβάτια, με 90% πληρότητα, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο RBB.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Γαλλία-ΠΑΡΙΣΙ
27/02/2018 15:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: