Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία κατά την επικείμενη άφιξη των ερευνητικών σκαφών της Exxon Mobil και οι δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών» στα κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι για προώθηση ξεχωριστής «διμερούς συμφωνίας» για οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι από τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η αναμενόμενη άφιξη του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιερ Λακρουά, ο οποίος θα συναντηθεί και με τους δυο ηγέτες, η απογοητευτική εικόνα σε ότι αφορά τη ροή νερού στα φράγματα, η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για τα ΜΕΔ και άλλα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «θα κοντραριστεί και με τους Αμερικανούς;» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι «η…μαγκιά της Τουρκίας θα φανεί στην Exxon Mobil” τα ερευνητικά σκάφη της οποίας φθάνουν στην Κύπρο τις επόμενες μέρες. Γράφει επίσης ότι δεν υπάρχει νεότερο στο Κυπριακό και ότι τα Ηνωμένα ‘Εθνη επιμένουν ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι έτοιμες για μια κοινή προσέγγιση για να προχωρήσουν. Αλλού παρουσιάζει την απογοητευτική εικόνα, όπως αναφέρει, του νερού στα φράγματα αφού μόλις 30,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού έχουν εισέλθει στα φράγματα.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Η φίμωση του Τύπου εκθέτει τους θεσμούς» και γράφει ότι ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία του Τύπου, Αρλέμ Ντεζίρ, εκφράζει ανησυχία για τις ανακρίσεις δημοσιογράφων του «Πολίτη» και του «Φιλελεύθερου σε σχέση με τα emails της υπό διαθεσιμότητα και έρευνα Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου. Γράφει επίσης ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς του ενώ οι προκαταρκτικές ενδείξεις δείχνουν ότι η πυρκαγιά σε αυτό δεν οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια. Αλλού αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει στη μείωση των ΜΕΔ κατά 2 δις ευρώ το 2018.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Θέλει και ΑΟΖ ο Οζερσάι» γράφει ότι «προειδοποιεί με οριοθέτηση από το ψευδοκράτος» ο Κουντρέτ Οζερζσάι, απειλώντας με προώθηση ξεχωριστής «διμερούς συμφωνίας» για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Γράφει επίσης ότι υπάλληλοι στο Δήμο Λευκωσίας αντιδρούν στην αγορά υπηρεσιών για τα σκύβαλα. Σε άλλη είδηση, προβάλλει τις καταγγελίες του Δήμαρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος για νέο σκάνδαλο με την εμπλοκή εν ενεργεία καθηγητή στο ΤΕΠΑΚ και υπαλλήλου του Δήμου Πάφου.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Συμφέροντα μεγάλα πίσω από υπηκοότητες» και γράφει πως έχουν γίνει μαζικές πολιτογραφήσεις την τελευταία πενταετία. Γράφει επίσης ότι το κράτος θα πληρώσει «αέρα ππαρά» 650 χιλιάδων ευρώ για διαμόρφωση του κράτους, το οποίο ενοικίασε στο Παραλίμνι. Αλλού αναφέρει ότι έτοιμος είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιέρ Λακρουά να συναντάται και με τους δυο ηγέτες.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Και άλλες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ» γράφει ότι η Τουρκία επικαλείται δικαιοδοσία στις θάλασσες γύρω από την Κύπρο ενώ φθάνουν σύντομα τα σκάφη της ExxonMobil. Γράφει επίσης ότι το ΕΤΕΚ ζητά ανάκληση αδειών ή/και κατεδαφίσεις στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών προς αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Προβάλλει επίσης την κακοκαιρία που επικρατεί στην Ευρώπη.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Οι ζημιές στοχεύουν σε πώληση ΜΕΔ” γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ζημιές 552 εκατ. ευρώ για το 2017. Αλλού προβάλλει την 17η απονομή των Τράπεζα Κύπρου Man of the Year Awards για το 2017 και γράφει πως βραβεύτηκαν οι άνδρες που είχαν όραμα και τίμησαν την Κύπρο με τα επιτεύγματα και τις ιδέες τους. Προβάλλει επίσης συνέντευξη της Νατάσας Πειλίδου, η οποία αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και η οποία μιλά για νέα ανοίγματα στην Ασία.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
28/02/2018 08:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: