Η αλλαγή συντάγματος της ΠΓΔΜ το ζητούμενο, λέει ο Κουτσούμπας: Όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ




Το ΚΚΕ, από το 1992, επέμενε ότι το βάρος στο ζήτημα της πΓΔΜ δεν πρέπει να δοθεί στην ονοματολογία, αλλά σε ουσιαστικά ζητήματα που είναι η πηγή του αλυτρωτισμού και όλων των διεκδικήσεων και αυτά είναι το Σύνταγμα της πΓΔΜ που έπρεπε να αλλάξει και όλα τα ζητήματα που οδηγούν σε αλλαγές συνόρων, ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν εισακούστηκε, το βάρος δόθηκε στην ονοματολογία, “με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε τέτοια αδιέξοδα τα οποία συνεχίζονται γιατί και η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα. Το αποτέλεσμα το είδαμε: να βρίσκονται αποπάνω διεθνώς οι Σκοπιανοί με την ονομασία τους, το Σύνταγμά τους να υπάρχει έτσι όπως ήταν και πριν και η ιστορία να επαναλαμβάνεται πλέον ως φάρσα”.

Είπε ότι βάσει της ενημέρωσης που είχε από τον πρωθυπουργό, “η γραμμή που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θετική κατεύθυνση”.

“Πραγματική λύση σημαίνει: πρώτον, εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση απαραβίαστου συνόρων που σημαίνει αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα ως προϋπόθεση και αυτό πρέπει να προηγηθεί και να μην μείνει ως γενική ευχή ότι στο απώτερο μέλλον θα γίνουν και κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα” τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

“Δεύτερον, εγγύηση είναι η μη ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ” ανέφερε, στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι η ένταξη θα είναι παράγοντας ανασφάλειας, περαιτέρω αποσταθεροποίησης και πολεμικών εμπλοκών και πρόσθεσε ότι “τρίτον, εγγύηση είναι ότι η όποια σύνθετη ονομασία erga omnes πρέπει να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή πρέπει να ξεκαθαρίζεται ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει ‘μακεδονικό έθνος’, ‘μακεδονική γλώσσα’, ‘μακεδονικός λαός’. Είναι ανιστόρητα όλα αυτά, αυτά είναι η βάση του αλυτρωτισμού, αυτά εγείρουν και ζητήματα μειονότητας, άρα και διεκδικήσεων και δήθεν υπεράσπισης δικαιωμάτων”.

Είπε ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί με βάση την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης, “αν υπάρξει κατάληξη”, αλλά “με βάση την ενημέρωση από τον κ. πρωθυπουργό είμαστε αρνητικοί. Αυτό του το είπα. Του είπα ‘ψηφίζουμε όχι’ αν έλθει το πακέτο που περιέχει τα πράγματα που μας είπε”.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός του είπε οτι θα ασκήσει πίεση για να αλλάξει το Σύνταγμά της η πΓΔΜ, απάντησε “είναι αρνητικά ήδη τα Σκόπια και τέτοιο ζήτημα δεν θέτει ούτε ο κ. Νίμιτς”.

Χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις ενέργειες αποστολής απειλητικής επιστολής στον υπουργό Εξωτερικών προσθέτοντας “δεν νομίζω ότι μπορεί να τρομοκρατήσουν τους πολιτικούς ή την κυβέρνηση, φθάνει στα όρια της γελοιότητας αν δεν είναι επικίνδυνες τέτοιες εξελίξεις, ακόμα και η καλλιέργεια τέτοιου κλίματος”.

Είπε ότι “δεν χρειάζονται ούτε συλλαλητήρια, ούτε αντισυλλαλητήρια όπως δεν χρειάζονταν και το 1992 γιατι περισσότερο οδηγούν σε νέα αδιέξοδα, παρά δήθεν πιέζουν στην διαπραγμάτευση”.

“Εμείς με την συμμετοχή μας δεν χαρακτηρίζουμε όσους συμμετέχουν. Όμως θα πρέπει να λάβουν υπόψη και το ποιοί συμμετέχουν και τι περιεχόμενο δίνεται και στις διεκδικήσεις και στα αιτήματα, συνθήματα και ομιλίες. Δεν αναφέρομαι μόνο σε φασίστες, ναζιστές στην εγκληματική υπόδικη οργάνωση της ΧΑ, Συμμετέχουν δυνάμεις που αποκρύπτουν τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μάλιστα συνεργάζονται μαζί τους και θέλουν τα Σκόπια να είναι ενταγμένα σε αυτές τις λυκοσυμμαχίες για να είμαστε δήθεν σύμμαχοι και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο γιατί αν τα Σκόπια κάνουν κάποια υποχώρηση και επιτευχθει κάποια συμφωνία που δεν θα είναι πραγματική λύση για το πρόβλημα θα γίνει μόνο για να πάρουν έγκριση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τώρα και αργότερα στην ΕΕ” είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Συνέχισε, αναφερόμενος σε αυτές τις δυνάμεις, λέγοντας οτι προωθούν συνθήματα όπως ‘η Μακεδονία είναι ελληνική” και “εννοούν γενικά την γεωγραφική περιοχή αυτού που ονομαζόταν Μακεδονία και μοιράστηκε με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου σε τρείς χώρες”.

“Όταν λεν η Μακεδονία γενικά και εννοούν και αυτά τα γεωγραφικά όρια της παλιάς Μακεδονίας που δεν ανήκουν στο ελληνικό κράτος μιλούν ουσιαστικά με όρους αλυτρωτισμού, δηλαδή θέλουν αλλαγές συνόρων, στην ουσία, εννοούν ή τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνουν διάφοροι και διεθνώς και εδώ, για επέμβαση κατά γειτονικών χωρών για να πάρουμε δήθεν την αρχαία Μακεδονία ” τόνισε.

“Εκτός αν ειπωθεί ‘δεν γουστάρουμε πλεον την Συνθήκη του Βουκουρεστίου’ που μοιράζει τα σύνορα, άρα πρέπει να πάμε και ‘λίγο παραπάνω’ στην Αλβανία και ‘λίγο παραπάνω’ στην πρώην Σερβία και ‘λίγο παραπάνω’ στη Βουλγαρία για να τα πάρουμε να τα κάνουμε ελληνικά και να φθάσουμε μέχρι την Πόλη. Αυτοί που τα λένε αυτά, λένε στην ουσία ότι έχει δίκιο ο Ερντογάν που λέει ‘να αμφισβητηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης και να τη βάλουμε πάλι επί τάπητος'” πρόσθεσε.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζε πως δεν πρέπει να ανατραπούν οι διεθνείς Συνθήκες που προέκυψαν μετά από αιματηρούς Παγκόσμιους και Βαλκανικούς πολέμους.

Ως προς τις απειλές του συμβούλου του προέδρου της Τουρκίας, είπε ότι ήταν κάτι το αναμενόμενο καθώς, το ΚΚΕ είχε πει από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα ότι “του δόθηκε βήμα μέσα από την Ελλάδα, από την Αθήνα, να εγείρει ζητήματα αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων της Τουρκίας που τα έλεγε πριν από απέναντι και βέβαια ήταν επόμενο και το κόμμα του και η αντιπολίτευση και όλοι αυτοί οι πολεμοκάπηλοι να εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις, αλλά ευθύνονται και οι πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων”.

Πρόσθεσε ότι είναι συνολικά επικίνδυνες οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Απαντώντας σε όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι “ούτε ‘καθαρή’ έξοδος θα είναι, τα μνημόνια θα είναι διαρκείας, είμαστε σε μόνιμη εποπτεία μέχρι το 2060 και ας τα αφήσει αυτά ο κ. Τσακαλώτος που κλαίγεται λέγοντας ότι ‘αισθάνεται τσαλακωμένος’, ας του δώσουμε ένα ηλεκτρικό σίδερο…”

“Αποδεικνύεται ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, η σημερινή κυβέρνηση, κάνουν, αυτό που παραδέχθηκαν “την βρώμικη δουλειά”, ο ίδιος ο Τσίπρας απαντώντας στο ΚΚΕ και σε δηλώσεις δικές μου είπε ότι δεν θέλουμε εμείς (το ΚΚΕ) να λερώσουμε τα χέρια μας, ενώ αυτός λερώνει καθημερινά τα χέρια του. Ο ελληνικός λαός πρέπει να του απαντήσει ‘τα λερωμένα, τ’ άπλυτα, τα παραπεταμένα, πάρτα και φύγε φίλε μου δεν κάνεις πια για μένα” κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

02/02/2018 12:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: