Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε ο Τίλερσον με τον Ερντογάν: Οι Κούρδοι διχάζουν ΗΠΑ και Τουρκία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: MIGNATIOU COM

«Όχι (δηλώσεις) απόψε. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρεξ Τίλερσον στους δημοσιογράφους, που τον περίμεναν στο λόμπι του ξενοδοχείου, όπου διαμένει στην Άγκυρα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, που φαίνεται να μη αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, οι δύο άνδρες είχαν χθες Πέμπτη μια «παραγωγική και ανοιχτή συζήτηση» για έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο βελτίωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Αυτό ανέφερε η δήλωση ενός εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κλήθηκε να ενημερώσει για τη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον κ. Τίλερσον, ο οποίος συχνά μιλά με τους δημοσιογράφους, ιδιαίτερα με όσους τον συνοδεύουν στις αποστολές. Γι’ αυτό και προκάλεσε έκπληξη του η άρνησή του να κάνει δηλώσεις ή ανεπίσημη ενημέρωση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στις 19:40 (τοπική ώρα) στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, όπου είχε με τον κ. Ερντογάν μία πολύωρη συνάντηση. Συγκεκριμένα έμεινε στο γραφείο του κ. Ερντογάν για τρεις ώρες και 15 λεπτά. Παραβρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που εκτελούσε και χρέη διερμηνέα.

Οι συνομιλίες κάλυψαν διμερή και περιφερειακά προβλήματα με το πρόβλημα των Κούρδων της Συρίας (YPG) να δεσπόζει στη συνάντηση, η οποία χαρακτηρίστηκε δύσκολη, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα σωρεία ανάρμοστών και αγενών επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Ερντογάν και ο κ. Τσαβούσογλου προσήλθαν στη συνάντηση με μύρια αιτήματα, που αποτελούν και «κόκκινες γραμμές» για την Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι απαιτούν από τις ΗΠΑ να διακόψουν κάθε επαφή με τους Κούρδους μαχητές του YPG που βοήθησαν να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Ζητούν επίσης να τους αφοπλίσουν. Και στα δύο αιτήματα η αμερικανική απάντηση αναμένεται να αρνητική, κάτι άλλωστε που άφησε να εννοηθεί ο κ. Τίλερσον όταν ρωτήθηκε σχετικά πριν φτάσει στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ερντογάν δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να υποχωρήσει, ενώ φέρεται να τόνισε πως η εισβολή στη Συρία θα συνεχιστεί. Οι Τούρκοι προτίθενται να προχωρήσουν μετά την Αφρίν -και εφόσον βέβαια επικρατήσουν των υπερασπιστών της περιοχής- και στην Manbij, όπου βρίσκεται ο βασικός κορμός των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία. Περίπου 2 χιλιάδες πεζοναύτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται στην πόλη, όπου εκπαιδεύουν και συνεργάζονται με τους Κούρδους της Συρίας.

Οι άνδρες των αμερικανικών δυνάμεων έχουν λάβει εντολή να αντιδράσουν εάν κτυπηθούν από τους Τούρκους. Θα είναι η πρώτη φορά που οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών θα βρεθούν απέναντι.

Ο κ. Ερντογάν αντιτίθεται επίσης στη δημιουργία της δύναμης των 30 χιλιάδων ανδρών που θα αναλάβει την τάξη και την ασφάλεια στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Πρόσφατα οι Αμερικανοί έχουν εγκρίνει κονδύλια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων που θα χρησιμοποιηθούν για τη σύσταση αυτής της δύναμης. Ο κ. Ερντογάν ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση αυτή του Πενταγώνου.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας δήλωσαν ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα που σχετίζονται με το Ιράκ και την Συρία. Οι πηγές τόνισαν ότι διατυπώθηκαν ξεκάθαρα, από την πλευρά της Τουρκίας οι προτεραιότητες και προσδοκίες της χώρας και του προέδρου τους.

Ο κ. Τίλερσον θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Τσαβούσογλου για να συνεχίζουν τις συνομιλίες αν και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι έχει ραγίσει το γυαλί και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει το κλίμα, εκτός αν υποχωρήσει πλήρως η μία εκ των δύο πλευρών. Οι Τούρκοι είναι πάντως ανυποχώρητοι στο θέμα των Κούρδων και η Αμερική δεν έχει αυτή τη στιγμή την πολυτέλεια να τους εγκαταλείψουν, διότι κινδυνεύει άμεσα ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όπου οι μαχητές του YPG όχι μόνο κάνουν τη διαφορά αλλά ηγούνται των συγκρούσεων με τους τζιχαντιστές σε μία στιγμή που η Τουρκία παίζει το ρόλο του «ανεξάρτητου».

Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η συμφωνία για το θέμα των Κούρδων και για το λόγο αυτό προβλέπουν ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.

Στη λιτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας τονίζεται ότι διατυπώθηκαν ξεκάθαρα, από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν, οι προτεραιότητες και προσδοκίες της Τουρκίας .

Αμερικανικές πηγές ενημέρωσαν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Απέρριψαν ξανά, και για πολλοστή φορά, τον ισχυρισμό του κ. Ερντογάν ότι οι Αμερικανοί συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ενώ θύμισαν ότι στις τουρκικές φυλακές κρατούνται Αμερικανοί υπήκοοι με έωλες κατηγορίες. Μέχρι και προχθές οι Τούρκοι προκάλεσαν τους Αμερικανούς συλλαμβάνοντας ακόμα ένα υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: