Τρεις αλλιώτικοι μάγοι στη “γειτονιά” μας: Κινούνται ομαδικά και με συλλογικές διαδικασίες




Του Κυριάκου Τσιμίλλη

Οι γνωστοί τρεις μάγοι των Χριστουγέννων χάθηκαν φέτος από την περιοχή μας (σ.σ.: ανατολική Μεσόγειος). Την θεώρησαν επικίνδυνη κι ας μην είναι (φαινομενικά) τόσο όσο τις προηγούμενες χρονιές. Γέροι άνθρωποι, σκέφτηκαν πως καλύτερα να μην παίζουν με την τύχη τους… Ήταν και οι διαδοχικές ΝΑVΤΕΧ, είπαν να πορευτούν σε άλλες περιοχές, περισσότερο ειρηνικές. Δεν ξέρουμε αν τις βρήκαν, από τότε όμως τους χάσαμε. Κι έτσι η διήγηση άλλαξε…

Βρέθηκαν τρεις άλλοι, ανεξάρτητοι μεταξύ τους, μάγοι που σκέφτηκαν να καλύψουν το κενό. Δεν έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους, άλλη αφετηρία, άλλο προορισμό, άλλη σκοπιμότητα. Όλα αυτά, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς μάγους που κινούνται ομαδικά και με συλλογικές διαδικασίες… 

  • Ο πρώτος, ο «μάγος» Ταγίπ, ο επονομαζόμενος και σουλτάνος Ερντογάν ο Α’, πήγε στην Ελλάδα. Έκανε «δώρο» σχέσεις καλής γειτονίας νοουμένου πως αυτός θα έχει το πάνω χέρι. Το εξήγησε μιλώντας για τη χρησιμότητα της κατοχής της μισής Κύπρου.

Ταξίδεψε μάλιστα μέχρι τη Θράκη, για να …ευλογήσει την εκεί «τουρκική» μειονότητα. Στο βιογραφικό του, η επεκτατική πολιτική αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα κι ας μην το απαιτούν τα σχέδια υπηρεσίας για τους μάγους…

  • Ο δεύτερος μάγος ήταν τελικά μάγισσα, το όνομα Τερέζα. Εκεί στη γηραιά Αλβιόνα συμπληρώνουν το επίθετό της με ειδική κατάληξη «Μέϊ-μπι» για να σαρκάσουν την αστάθεια των πολιτικών της θέσεων. Εμάς αυτό δεν μας ενοχλεί. Είναι εσωτερικό τους θέμα ενώ κι εμείς δεν είμαστε αμάθητοι! Αυτός ο μάγος-μάγισσα προσγειώθηκε στις λεγόμενες κυρίαρχες βάσεις του σκουριασμένου αποικιοκρατικού στέμματος για να εμψυχώσει τους στρατιώτες του.

Για ποια άραγε επόμενη επιχείρηση; Μάγισσα όντας, «εξαφάνισε» την Κυπριακή Δημοκρατία ευχαριστώντας τους «οικοδεσπότες» που συνεργάζονται στις επιχειρήσεις των Βρετανών στην περιοχή! Λέξη δεν είπε (ούτε αυτή) για τα εκατομμύρια στερλινών που οφείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατά παράβαση των συνθηκών που οι ίδιοι μας επέβαλαν. Ξέχασε ακόμα πως στη «φιλοξενούσα» χώρα ο λαός ποτέ δεν ρωτήθηκε για την επιβληθείσα «φιλοξενία».

  • Ο τρίτος μάγος ήταν δικός μας! Θα επιτρέψει ο (απερχόμενος, για να δούμε…) Πρόεδρος την αλληγορία; Όλοι τον ξέρουν με το μικρό του όνομα κι ας το έχουν μεγενθύνει: Νίκαρος. Άλλοι για να υπογραμμίσουν τη μεγαλοπρέπεια, άλλοι την αποφασιστικότητα – πολύ λιγότεροι για να τονίσουν πως, με δικά του λόγια, υποστηρίζει κι αυτός πως το παν είναι ο λόος του αδρώπου – αυτό που λέμε δέσμευση. Τούτος ο μάγος κάνει πάντα μαγικά κι ας μην είναι αυτή η δουλειά του!

Εκεί που άλλοι βγάζουν από τον σάκκο τους περιστέρια, αυτός τελευταία βγάζει λεφτά! Και τα μοιράζει με γενναιοδωρία περισσή. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο μαγικό σε καιρούς αιτιολογημένης αλλά και παρεξηγημένης λιτότητας. Σε έργα που έχουν από καιρό ολοκληρωθεί, πιάνει μυστρί και καταθέτει θεμέλιο λίθο! Τώρα να δείτε που θα πάει και κατά την «Πλατεία» Ελευθερίας. Ακόμα κι αν ο προηγούμενος έβαλε κιόλας θεμέλιο λίθο, ας μπει τώρα ένας δεύτερος και, όταν τελειώσει το έργο, ας βάλει κι ο επόμενος – μέχρι τότε θα το ΄χουμε ξεχάσει.  Να βάλει τουλάχιστον κι ένα στο παλιό ΓΣΠ, μπας και μας βοηθήσει ο Θεός να αποκτήσουμε εκείνο τον χώρο πρασίνου!

Ποιοι άραγε θα είναι οι επόμενοι τρεις μάγοι;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: