Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί θέλουν να διασώσουν την αξιοπιστία των ερευνών για Ρωσία




Τα μέλη του Κογκρέσου που συμμετέχουν στις έρευνες για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, προσπαθούν να διασώσουν ότι απέμεινε από το πλαίσιο της δικομματικής συνεργασίας τους, με στόχο την αξιοπιστία των επιτροπών έρευνας, μεταδίδει το politico.

Οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, αλλά και την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχουν υπονομεύσει την πορεία των ερευνών. Από την άλλη μεριά, υψηλόβαθμα μέλη των δύο επιτροπών ελπίζουν ότι θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των ερευνών που διεξάγονται για την παραπάνω αναφερόμενη υπόθεση. Από την πλευρά τους, τα μέλη της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, η οποία, επίσης, διεξάγει έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, δίνουν έμφαση στο κλίμα σχετικής πολιτικής ενότητας που έχουν καλλιεργήσει, έναντι ενός ευρύτερα εχθρικού πολιτικού κλίματος στο Κογκρέσο.

Ωστόσο, παρά τα θετικά σημάδια από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς για την επιστροφή στο πλαίσιο της συνεργασίας τους εντός των επιτροπών, οι οποιασδήποτε προσπάθειες ειλικρινούς δικομματικής συνεργασίας θα δοκιμαστούν πρακτικά, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η κατάσταση έντασης γίνεται δυσκολότερη, καθώς οι Δημοκρατικοί κλιμακώνουν την ανησυχία τους, υποστηρίζοντας ότι το Κογκρέσο δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή μιας προσπάθειας εμπλοκής της Ρωσίας, στις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο του 2018. Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι οι υψηλόβαθμοι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, θα πρέπει να κληθούν για να καταθέσουν στις επιτροπές, δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, πριν οι Ρεπουμπλικάνοι που συμμετέχουν σε αυτές κινηθούν για την ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου τους.

Σε πολιτικό επίπεδο, τα ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων που λαμβάνουν μέρος στις επιτροπές των ερευνών φαίνονται διατεθειμένα να προχωρήσουν σε υποχωρήσεις, με κοινό ζητούμενο την αποτελεσματική ολοκλήρωση των ερευνών. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Γερουσιαστής Νταϊάν Φαϊνστάιν που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, προσέφερε “κλάδο ελαίας” στον Ρεπουμπλικάνο Τσακ Γκράσλεϊ που είναι μέλος της ίδιας επιτροπής, την προηγούμενη εβδομάδα. Κλίμα πολιτικής έντασης προκάλεσε η φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο γερουσιαστών, καθώς η Φαϊνστάιν δημοσιοποίησε το αντίγραφο της κατάθεσης βασικού μάρτυρα χωρίς να έχει ενημερώσει τον Γκράσλεϊ κι ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι ήθελαν η κατάθεση αυτή, να παραμείνει μυστική. Η κίνηση αυτή, της Φαϊνστάιν εξόργισε τον Γκράσλεϊ καθώς την χαρακτήρισε ως πλήγμα στην δικομματική εμπιστοσύνη μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων που συμμετέχουν στην επιτροπή.

Επικαλούμενη ένα κρυολόγημα, η Φαϊνστάιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “θα έπρεπε να είχε ενημερώσει προηγούμενα τον Γερουσιαστή Γκράσλεϊ.” Η δήλωση αυτή της Φαϊνστάιν, εξάλειψε σχεδόν τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί αναφορικά με την παύση της συνεργασίας της με τον Γκράσλεϊ στο πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας για την Ρωσία, από την αναφερόμενη επιτροπή. Η ίδια, δημοσιοποίησε την κατάθεση που έδωσε στην επιτροπή ο Γκλεν Σίμπσον συνιδρυτής της εταιρίας Fusion GPS, η οποία προσέλαβε τον πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ που κατάρτισε το περιβόητο ντοσιέ, αναφορικά με τις επιχειρηματικές συνεργασίες του Ντόναλντ Τραμπ με την Ρωσία. Ο Γκράσλεϊ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν βλέπει “κάποια ρωγμή στην επικοινωνία ή την συνεργασία του” με την Φαϊνστάιν, ενώ την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε το αντίγραφο της κατάθεσης, οι βοηθοί των δύο γερουσιαστών συνεργάζονταν “προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάθεση στην επιτροπή δύο μαρτύρων για τους οποίους η Φαϊνστάιν επιθυμεί να καταθέσουν,” σύμφωνα με τον Γκράσλεϊ.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Σέλντομ Χουαϊτχάους που έχει ασκήσει κριτική στον Γκράσλεϊ, αλλά κι άλλους Ρεπουμπλικάνους καταλογίζοντας τους την αργή χρονικά εξέλιξη της έρευνας, σε συνέντευξή του, φαίνεται ν’ ακολουθεί πλέον έναν πιο φιλικό τόνο. Ο ίδιος, υποβάθμισε το επεισόδιο μεταξύ της Φαϊνστάιν και του Γκράσλεϊ, ελπίζοντας ότι η επιτροπή θα λειτουργήσει στο μέλλον “με συνάφεια στο πνεύμα του δικομματισμού,” συνολικά.

Στο μεταξύ, ο Άνταμ Σιφ υψηλόβαθμος Δημοκρατικός στην Επιτροπή για τις Μυστικές υπηρεσίες στην Βουλή των Αντιπροσώπων και συχνός επικριτής των Ρεπουμπλικάνων, ακολούθησε μια πιο συγκαταβατική γραμμή, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα. Υπογραμμίζοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν τερματίσει ακόμη την έρευνα της επιτροπής που διεξάγεται τους τελευταίους δέκα μήνες, ο ίδιος, σχολίασε θετικά τις προσπάθειες του Ρεπουμπλικάνου Μάικ Κοναγουέι που εκλέγεται στο Τέξας, για να διατηρήσει ζωντανό το πνεύμα ομαλής συνεργασίας μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής για την έρευνα της Ρωσίας. Παράλληλα, έχουν δημοσιευτεί αναφορές που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τερματισμού της έρευνας από τους Ρεπουμπλικάνους στην επιτροπή αυτή, ακόμη κι άμεσα. “Προφανώς υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε κι έχουμε κάνει πολλά από την πλευρά μας. Ωστόσο, συνεχίζουμε να κάνουμε πρόοδο,” δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Σιφ, την Πέμπτη. Ο ίδιος, τόνισε επίσης, ότι παρά τις δημόσιες αντιπαραθέσεις με τους Ρεπουμπλικάνους, φαίνεται ότι προωθούνται τα αιτήματα της μειοψηφίας των Δημοκρατικών για την εξέταση μαρτύρων. “Φέρνουμε περισσότερους μάρτυρες. Μερικοί από αυτούς σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση,” τόνισε χαρακτηριστικά ο Σιφ.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ δεν φαίνεται να επιδεικνύει πνεύμα συνεργασίας για τις έρευνες που διεξάγονται για την Ρωσία, καθώς ασκεί δημόσια πίεση στους Ρεπουμπλικάνους προκειμένου “να πάρουν τον έλεγχο” των ερευνών στις τρεις επιτροπές, αλλά και να τις ολοκληρώσουν σύντομα. Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter, αλλά και δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης του στην εφημερίδα “The Wall Street Journal” την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Φαϊνστάιν και ο Σιφ διαπράττουν αδικήματα με τους χειρισμούς τους στο πλαίσιο των ερευνών για την Ρωσία. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ δεν γνωστοποίησε στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του.

“Η Δημοκρατική Νταϊάν Φαϊνστάιν δεν έπρεπε ποτέ να δημοσιοποιήσει την μυστική κατάθεση της επιτροπής, χωρίς εξουσιοδότηση. Είναι ασέβεια στα μέλη της επιτροπής και είναι πιθανό να είναι παράνομο,” έγραψε ο ίδιος την Πέμπτη στο Twitter.

Το κλίμα πολιτικής καχυποψίας μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών κι αναφορικά με την πορεία των ερευνών με την Ρωσία υπάρχει κι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα για την ομαλή ολοκλήρωση των ερευνών, σύμφωνα με τις απόψεις πολιτικών αναλυτών στην Ουάσινγκτον.

Ο Κοναγουέι από την πλευρά του, ελπίζει ότι η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα ολοκληρώσει σύντομα την έρευνά της, ενδεχόμενο το οποίο προκαλεί την οργή των Δημοκρατικών, που υποστηρίζουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προωθούν τον πρόωρο τερματισμό τους. “ Όσο το γρηγορότερο ολοκληρώσουμε την έρευνα, τόσο το καλύτερο. Ο αμερικανικός λαός πρέπει να λάβει απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχει,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κοναγουέι.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί έχουν χάσει την υπομονή τους, με αυτό που χαρακτηρίζουν ως άρνηση των Ρεπουμπλικάνων να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων για την ασφάλεια των ενδιάμεσων εκλογών. “Για μένα το πιο ουσιαστικό είναι ν’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το τι θα κάνουμε ως επιτροπή, προτείνοντας νομοθεσία για την προστασία των εκλογών του 2018,” τόνισε ο Χουαϊτχάους.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία αναμένεται ότι θα δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της για την εφαρμογή νομοθεσίας προστασίας των ενδιάμεσων εκλογών, τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν το Κογκρέσο στο σύνολό του θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα με τις έρευνας που πραγματοποιούνται στο Κογκρέσο, έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, πραγματοποιεί κι ο ανεξάρτητος ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο Μιούλερ, ηγείται της έρευνας του FBI υπό το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον Τραμπ ή στελέχη του Λευκού Οίκου, με την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ τον περασμένο Μάιο. Η εξέλιξη αυτή, δρομολόγησε τον διορισμό του από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν για την διεξαγωγή της έρευνας, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Μιούλερ, παράλληλα με τα ανακριτικά του καθήκοντα, έχει και εισαγγελική δικαιοδοσία για την απαγγελία κατηγοριών, υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικής επιτροπής ενόρκων (grand jury) ενώ έχει επεκτείνει το πλαίσιο της έρευνας, τόσο σε βάθος χρόνου όσο και σε έκταση, αναφορικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και συνεργασίες που είχαν πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους ή επιχειρηματίες. Κατά γενική ομολογία, η έρευνα διεξάγεται ταχύτατα, ενώ από τον περασμένο Μάιο, έχει κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

15/01/2018 08:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: