Προβληματισμός στην κυβέρνηση αλλά οι συζητήσεις με τα Σκόπια θα συνεχιστούν




Ρεπορτάζ MIGNATIOU COM

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Σκοπιανούς με στόχο την επίλυση του θέματος της ονομασίας, παρά το γεγονός ότι το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ανάγκασε τους αξιωματούχους στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο των Εξωτερικών να προβληματιστούν.

Είναι γεγονός από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από το χθεσινό συλλαλητήριο ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί την αποδοχή ονομασίας των Σκοπίων με τη λέξη Μακεδονία. Επίσης προβληματισμός υπάρχει, σε περίπτωση συμφωνίας, και ο τρόπος αποδοχής της: Θα γίνει με ψηφοφορία στη Βουλή ή με δημοψήφισμα. Είναι βέβαιο πλέον ότι εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος θα το χάσει σίγουρα. Το ίδιο θα συμβεί και στα Σκόπια, όπου αναμένεται καταψήφιση της όποιας συμφωνίας με συντριπτική πλειοψηφία.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Σκοπιανούς θα συνεχιστούν και μάλιστα αναμένεται να ταξιδεύσει στην περιοχή ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος απώλεσε τον τίτλο του “ανεξάρτητου μεσολαβητή” μετά τις φιλοσκοπιανές δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, δεν περίμεναν ότι μία εκδήλωση, η οποία στην ουσία δεν είχε προβεβλήμένο αρχηγό, θα μάζευε τόσες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι με κόσμιο τρόπο διαδήλωσαν την πίστη τους για ένα εθνικό θέμα, από το οποίο θέλουν να απαλλαγούν οι πολιτικοί όλων σχεδόν των πολιτικών χώρων. Παρά το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια από τα ίδια τα ΜΜΕ να μειωθεί η αξία του συλλαλητηρίου, αυτό έγινε γνωστό με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός με νηφαλιότητα θα λάβει τις όποιες αποφάσεις απαιτούνται και αναμένεται να δώσει εντολές στη διαπραγματευτική ομάδα να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες των πολιτών.

Είναι πάντως γεγονός -και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη- ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού απορρίπτει τη λύση που επιδιώκει η κυβέρνηση και το νεοφιλελεύθερο “κομμάτι” της Νέας Δημοκρατίας.

Χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για την ονομασία των Σκοπίων, προκειμένου να μην υπάρχει ο όρος "Μακεδονία" στην ονομασία της γειτονικής χώρας, στην πλατεία του Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για την ονομασία των Σκοπίων, προκειμένου να μην υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” στην ονομασία της γειτονικής χώρας, στην πλατεία του Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ομιλεί για ακροδεξιούς και πατροδοκάπηλους, που κυριάρχησαν -όπως αναφέρει- στο χθεσινό συλλαλητήριο.

«Δεν αμφισβητείται από κανέναν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Όπως δεν αμφισβητείται και ότι στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετείχαν και πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά και την πατριδοκαπηλία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει:

«Τη σημερινή συγκέντρωση, όμως, καπηλεύτηκαν, και τελικά σε αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τον προπηλακισμό του βουλευτή, Κ. Ζουράρη, και από τον εμπρησμό της κατάληψης “libertatia”. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, χωρίς να υποκύπτει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, φραστικούς εξτρεμισμούς, και εθνικιστικές κορώνες».

Σε σχόλιο του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφέρει:

«Ο κ. Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του για το σημερινό συλλαλητήριο, απέδειξε ότι είναι ένας βαθιά αναξιόπιστος, ευθυνόφοβος και λαϊκιστής πολιτικός. Ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση που θα χειριστεί και αυτό το κρίσιμο θέμα, δεν έχει μάθει μνα φοβάται την ευθύνη όταν είναι να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα».

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, κατηγορώντας την ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» και πρόσθεσε: «Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε ότι πρόκειται για «μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

— Ανησυχία για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ονοματολογικό της πΓΔΜ εκφράζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο συμμετείχε, δήλωσε: «Ήμασταν μαζί με δεκάδες χιλιάδες Έλληνες σε ένα συγκλονιστικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Ανησυχούμε για τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο στο Βελιγράδι έχριζε τους Σκοπιανούς απογόνους των Μακεδόνων και του αρκούσε να δηλώσουν πως δεν είναι οι μόνοι. Για μας η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι Ελληνική και η παρακαταθήκη αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη».

ΓΝΩΜΗ: ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ

ΓΝΩΜΗ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΔΩΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: