“Πρώτα η Αμερική”: Η Ομιλία Τράμπ, ενώπιον του Κογκρέσου, για την «Κατάσταση του Έθνους»




Καθαρά στην γραμμή «Η Αμερική Πρώτα» κινήθηκε η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, ενώπιον του Κογκρέσου, αναφορικά με την «Κατάσταση του Έθνους.» Το Εθνικό Συμφέρον των ΗΠΑ, τα συμφέροντα και η ευημερία των Αμερικανών Πολιτών, κυριάρχησαν σε μια ομιλία που είχε και αυστηρές προειδοποιήσεις προς το εξωτερικό όσο αφορά τις οικονομικές σχέσεις, το διεθνές εμπόριο, την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα.

Μήνυμα…

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, στην ομιλία του για την «Κατάσταση του Έθνους», την πρώτη του με πεπραγμένα του πρώτου χρόνου της κυβέρνησής του, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, κάλεσε για μια ανανεωμένη Αμερική.

«Αυτή είναι η νέα Αμερικανική στιγμή, ανέφερε ο Πρόεδρος, «δεν έχει υπάρξει καλύτερη στιγμή για να αρχίσει να ζει κανείς το Αμερικανικό όνειρο»

Πεπραγμένα…

Ο Πρόεδρος Τράμπ, στην ομιλία του μιλώντας για την πρώτη χρονιά της Προεδρίας του υποστήριξε ότι προώθησε μια «ασφαλή, δυνατή, και υπερήφανη Αμερική», που στήριξε την δημιουργία θέσεων εργασίας και ασφάλεια για κάθε Αμερικανό πολίτη.

Έκανε εκτενή αναφορά στην υιοθέτηση του ιστορικού νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τη μείωση της φορολογίας, το ρόλο του στη δραστική μείωση των ομοσπονδιακών περιορισμών σε όλο το φάσμα της οικονομίας, και της διακυβέρνησης, τις σημαντικές επιτυχίες στο πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, και την παραγωγή ενεργειακών πόρων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, προώθησε ένα νέο ομοσπονδιακό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ, με την παροχή σημαντικών κονδυλίων από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Ζήτησε τη στήριξη σχεδίου από το Κογκρέσο, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, ύφους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Αμερική είναι ένας έθνος οικοδόμων» ανέφερε, «κτίσαμε το Empire State Building, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, δεν είναι εξευτελιστικό σήμερα να χρειάζονται δέκα χρόνια, μόνο για να πάρεις άδεια για ένα απλό δρόμο.»

Μεταναστευτικό…

Ο πρόεδρος Τράμπ ζήτησε την επίλυση των προβλημάτων στον τομέα της πολιτικής στο μεταναστευτικό. «Οι κοινότητες με προβλήματα, ειδικά οι κοινότητες μεταναστών, θα βοηθηθούν από πολιτικές στη μετανάστευση που δίνουν έμφαση στο καλύτερο συμφέρον των Αμερικανών εργατών, και των Αμερικανικών οικογενειών», τόνισε με έμφαση.

Ζήτησε κατάργηση του προγράμματος λοταρίας για την απόκτηση πράσινης κάρτας και των περιορισμό απόκτησης υπηκοότητας, από συγγενείς Αμερικανών πολιτών, σε συζύγους και ανήλικα παιδιά.

Ενότητα…

Συνέχισε την παράδοση αυτών των ομιλιών καλώντας για ενότητα μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για την επίλυση των προβλημάτων της Αμερικής. «Απόψε απευθύνω χέρι συνεργασίας στα μέλη και των δυο κομμάτων, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, για την προστασία των πολιτών μας, κάθε προέλευσης, χρώματος, και θρησκείας.»

Εξωτερική Πολιτική…

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη Εξωτερική πολιτική, με ξεκάθαρη έμφαση στο εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, «Η Αμερική Πρώτα.»

Ιερουσαλήμ και Προειδοποίηση…

Αναφερόμενος στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, προχώρησε σε μια πολύ ξεκάθαρη προειδοποίηση, με αφορμή την ψηφοφορία που ακολούθησε την απόφαση αυτή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Λίγο μετά, δεκάδες χώρες ψήφισαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εναντίον του κυρίαρχου δικαιώματος της Αμερικής να προχωρήσει σε αυτή την αναγνώριση. Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι στέλνουν σε αυτές τις χώρες δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια κάθε χρόνο. Γιαυτό απόψε, ζητώ από το Κογκρέσο να περάσει νόμο που θα εξασφαλίζει ότι τα δολάρια της  Αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας, θα υπηρετούν πάντα τα Αμερικανικά συμφέροντα, και θα πηγαίνουν μόνο στους φίλους της Αμερικής.»

Ιράν…

Για το Ιράν, ο Πρόεδρος Τράμπ, στήριξε τις διαδηλώσεις σημειώνοντας, «η Αμερική στέκεται δίπλα στο λαό του Ιράν στη γενναία μάχη του για ελευθερία.»

Ζήτησε από το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει τα ελαττώματα που έχει η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Βόρεια Κορέα…

Αφιέρωσε μεγάλο μέρος στη Βόρεια Κορέα και στην επιδίωξή της να αποκτήσει πυρηνικούς πυραύλους που πολύ σύντομα θα απειλήσουν την Αμερική. , σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του εφαρμόζει μια «εκστρατεία τεράστιας πίεσης για να αποτρέψουμε να συμβεί αυτό.»

Τόνισε ότι δεν θα κάνει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων να χαϊδέψει τη Βόρεια Κορέα, γιατί αυτό πάντα οδηγεί σε επιθετικότητα και προκλήσεις, που φέρνουν την Αμερική σε επικίνδυνη θέση.

Γκουαντάναμο Ανοικτό…

Σημαντική ήταν η αποκάλυψη του ότι λίγο πριν την ομιλία εξουσιοδότησε τον Υπουργό Άμυνας, Τζέημς Μάτις να επανεξετάσει την πολιτική κράτησης των ενόπλων δυνάμεων, και να διατηρήσει ανοικτό το κέντρο κράτησης για τρομοκράτες στο Γκουαντάναμο.

Σε γενικές γραμμές ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έκανε ούτε βήμα πίσω στην ομιλία του από τον κορμό της Προεδρίας του που είναι, «Η Αμερική Πρώτα.»

Απάντηση Δημοκρατικών… 

Η απάντηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, ήρθε με ομιλία του βουλευτή, Τζό Κέννεντι του Τρίτου, από τη Μασαχουσέτη,  με ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα, μιας Αμερικής, ανοικτής, παρουσιάζοντας την πρώτη χρονιά της Προεδρίας Τράμπ, ως μια εποχή που τη χαρακτήρισε μιας εικόνα που αντιβαίνει στις βασικές αρχές που έχει οικοδομηθεί η χώρα.

MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: