Ο «βασιλιάς» στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας είναι …γυμνός: Η πολύπαθη ΑΟΖ




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ 

Στο αλληγορικό παραμύθι με το γυμνό βασιλιά, οι κόλακες γύρω του τον έπεισαν για καινούργια ρούχα που μόνο έξυπνοι έβλεπαν. Όταν ο βασιλιάς βγήκε πομπή με τα καινούργια «αόρατα» ρούχα, οι υπηρέτες και επικοινωνιολόγοι της εποχής διαλαλούσαν «πόσο θαυμαστά είναι τα καινούργια ρούχα του βασιλιά!».

Δεν ήθελε κανένας τους να παραδεχτεί πως ήταν ολόγυμνος. Καθώς ο λαός έκπληκτος παρακολουθούσε την πομπή, ένα αθώο παιδάκι φώναξε,  «μα ο βασιλιάς είναι γυμνός». Ακολούθως, πολλοί ομολόγησαν την αλήθεια: Ο βασιλιάς ήταν γυμνός.

Ο Νίκος Αναστασιάδης περηφανεύεται για την τόλμη της άποψης του και ο περίγυρος τον εκθειάζει. Στην πράξη, είναι ο μοναδικός … «ηγέτης» που κατάγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία για το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα το 2004.  Ο μοναδικός που εγκωμιάζοντας τον επισκέφτηκε τον Ερντογάν στις δύσκολες ώρες για την Κύπρο μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, όταν η Τουρκία και το τουρκικό λόμπι βυσσοδομούσαν να τιμωρηθεί ο κυπριακός ελληνισμός και η Κυπριακή Δημοκρατία. Αντί ο Αναστασιάδης να σταθεί δίπλα στο λαό, απαιτούσε την τιμωρία του.

Τις προάλλες ο Αναστασιάδης κάλεσε την Τουρκία να περιοριστεί στην «ΑΟΖ» του ψευδοκράτους. Πρώτος, επέκρινε την δήλωση με τον πρωτοσέλιδο χτυπητό τίτλο «Ούτε για αστείο κύριε Πρόεδρε», η εφημερίδα «Πολίτης», γνωστή για την σθεναρή στήριξη της στον Αναστασιάδη. Ο «Πολίτης» κατηγόρησε τον Αναστασιάδη «θιασώτη της όποιας λύσης … και της διχοτόμησης» και ακολούθησε η πλειοψηφία της κοινωνίας με κοινή λογική. Ο Αναστασιάδης αντέδρασε  με οργή κατηγορώντας τους επικριτές του για «διαστρέβλωση και εσκεμμένη εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».

Η απόδοση «ΑΟΖ» στο ψευδοκράτος έχει τις ρίζες της στην «ανακάλυψη» του Αναστασιάδη το 2004 και έκτοτε, ότι η Τουρκία έχει και σήμερα αλώβητο μονομερές επεμβατικό δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως προνοούν οι Συνθήκες του 1960. Πάγια θέση των Κυβερνήσεων Κύπρου-Ελλάδας προς τη διεθνή κοινότητα μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, ήταν ότι η Τουρκία παραβιάζει ωμά τις Συνθήκες του 1960 και συνεπώς δεν μπορεί να τις επικαλείται για οποιασδήποτε μορφής επεμβατικό δικαίωμα. Την πάγια θέση για ντε φάκτο κατάργηση τυχόν επεμβατικού δικαιώματος υιοθετούν τα υπόλοιπα κόμματα, ο Κύπριος Υπ. Εξ. και ο Έλληνας Υπ. Εξ. μέσω ενός τεκμηριωμένου εγγράφου που ξεκαθαρίζει ότι στις συνομιλίες αντικείμενο είναι η επίσημη κατάργηση όλου του συστήματος των εγγυήσεων του 1960. Φυσικά, διαφορετικό είναι να διαπραγματεύεσαι με αφετηρία ότι το μονομερές επεμβατικό δικαίωμα της Τουρκίας έχει εκλείψει, παρά ότι η Τουρκία διατηρεί σήμερα αλώβητο επεμβατικό δικαίωμα!

Πάντως, την «ανακάλυψη» Αναστασιάδη, υιοθέτησαν γρήγορα οι Τούρκοι έκτοτε.  Χαρακτηριστικά, τις παρεμβάσεις τους στην Κυπριακή ΑΟΖ,  τις εντάσσουν στο πλαίσιο των … επεμβατικών τους δικαιωμάτων βάσει των Συμφωνιών του 1960.

Επί της ουσίας, η δήλωση Αναστασιάδη είναι εναρμονισμένη με την φιλοσοφία ενός  σκληροπυρηνικού περίγυρου που προωθεί δύο οντότητες στην Κύπρο που για να εξισωθούν πρέπει το ψευδοκράτος να αναβαθμιστεί και η Κυπρ. Δημοκρατία να υποβαθμιστεί.

Επιπλέον, η δήλωση αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή μας στρατηγική με ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ για νομική κατοχύρωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Όσο ο ίδιος και ο περίγυρος του αναγνωρίζουν σήμερα τουρκικό επεμβατικό δικαίωμα, παρά την βάναυση παραβίαση των Συνθηκών από την Τουρκία, τόσο αποκαλύπτεται ότι ο βασιλιάς είναι ολόγυμνος.

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: