Να βιώνουμε το βαθύ νόημα των Χριστουγέννων όλο τον χρόνο: Αισιοδοξία και ελπίδα




Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννου

Η Εορτή των Χριστουγέννων αποτελεί για ολόκληρο τον κόσμο την αφορμή προσεγγίσεως στο μεγάλο γεγονός της φανερωμένης αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο. Σε όλο τον κόσμο τις ημέρες αυτές οι άνθρωποι προσπαθούν με ποικίλους τρόπους να πλησιάσουν και να βιώσουν το νόημα αυτής της Εορτής. Σε όλο τον κόσμο όμως, σήμερα, υπάρχουν τα τραγικά βιώματα του πόνου, της δυστυχίας και της εγκαταλείψεως.

Πολλές φορές, μέσα από την επικοινωνία πού έχει ο κληρικός με το ποίμνιο είναι δυνατόν να διαπιστώσει τα προβλήματα αυτά και είναι εφικτό μέσα από τη διαπίστωση να οδηγήσει την ποιμαντική του συμβολή σε ουσιαστικά αποτελέσματα συμπαραστάσεως και βοηθείας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τοπική κοινωνία έχει την υποχρέωση να βιώνει αυτό πού μεταφέρει το Μήνυμα του Ευαγγελίου. Να βιώνει δηλαδή στο πρόσωπο του άλλου το προσωπικό βίωμα της δοκιμασίας και με αυτόν τον τρόπο να μπορεί να δώσει μία ουσιαστική βοήθεια δημιουργώντας προϋποθέσεις ανατάξεως για τα προβλήματα πάσης φύσεως, είτε πνευματικά, είτε κοινωνικά είτε οικονομικά, που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος σήμερα.

Η Ιερά μας Μητρόπολη έχοντας γνώση αυτών των συνθηκών αναπτύσσει φιλανθρωπική δράση πού καλύπτει όλο το φάσμα του κοινωνικού βίου των κατοίκων της περιοχής. Ιδιαιτέρως, στις μεγάλες Εορτές, όπως αυτή των Χριστουγέννων, παρέχεται δωρεάν φαγητό προς όλους και μέσα από τον τρόπο αυτό δίδει η Αγία μας Εκκλησία την ευκαιρία να χαρούν το κοινό τραπέζι της γιορτής όλοι όσοι θα προσέλθουν στην πνευματική χαρά. Επίσης, με αφορμή τις μεγάλες Εορτές γίνεται διανομή δεμάτων παροχής πρώτων υλών για την παρασκευή των εορτίων γευμάτων των ημερών. Γίνεται δηλαδή διανομή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, ελαίων, ζυμαρικών, κ.λπ.

Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά των εστιάσεων δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες εορτές, όπως είναι τα Χριστούγεννα, αλλά και τις κατά τόπους εορτές των ενοριών. Σε καμιά περίπτωση οι φιλανθρωπικές δράσεις δεν περιορίζονται μόνο κατά την περίοδο των Εορτών. Καθ? όλη τη διάρκεια του έτους υπάρχει μέριμνα για όλους τους αδελφούς μας, που ευρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης και δοκιμασίας. Υπάρχουν υπηρεσίες, οι οποίες υπηρετούν αυτές τις ανάγκες, και δια των οποίων εκφράζεται αγαπητικά και φιλάνθρωπα το ενδιαφέρον της Ιεράς μας Μητροπόλεως και για την πνευματική αλλά και για την κοινωνική κατάσταση των κατοίκων της περιοχής. Προς το σκοπό αυτό ήδη έχει δημιουργήσει πνευματικά κέντρα, τα οποία έχουν μια πολυχρηστικότητα και από την άλλη πλευρά έχει ήδη δημιουργήσει και είναι έτοιμο να λειτουργήσει το Φιλοξενείο Υπερηλίκων καθώς επίσης και το Τμήμα περιθάλψεως ανθρώπων πού πάσχουν από τη νόσο του Alzheimer και άλλων συναφών εγκεφαλικών διαταραχών. Συμπαρίσταται, επίσης, στους νέους της Επαρχίας μας παρέχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο Κοινωνικό Φροντιστήριο. Η Ιερά μας Μητρόπολη καθ όλη τη διάρκεια του έτους έχει μέριμνα και φιλανθρωπικές δράσεις εν εξελίξει και με πλήρη δραστηριότητα, όπως τα συσσίτια, τα οποία παρασκευάζουν φαγητό που διανέμεται στα σπίτια των ωφελουμένων καθώς και το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

  • Εκείνο, ωστόσο, το οποίο διαπιστώνεται, είναι ότι τα προβλήματα που ταλανίζουν τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της ενσκυψάσης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι τα ίδια προβλήματα που τον έχουν απασχολήσει και τις άλλες περιόδους. Βεβαίως, το πρόβλημα της φτώχειας είναι ένα πολύ δυνατό πρόβλημα και δύσκολα αντιμετωπίζεται. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και την καθημερινότητα με πολλές δυσκολίες. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δοκιμάζονται οικονομικά, διότι κατεστράφησαν και δεν έχουν ούτε τα προς το ζην. Και υπάρχουν συνάνθρωποί μας που βλέπουν τη φοβερή εικόνα των προβλημάτων της πτωχεύσεως και του ευτελισμού του κοινωνικού βίου να αναπτύσσονται απειλητικά ενώπιόν τους.

Όμως, η Εκκλησία μεταφέρει πάντοτε το Μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδος, της πίστεως προς τον Θεόν και το Μήνυμα της αγωνιστικής πορείας. Ο άνθρωπος όταν ζει πνευματικά, αγωνίζεται και προσπαθεί, συνδυάζοντας την προσευχή με την εργασία, την προσπάθεια με την αγωνιστική μαρτυρία της ουσιαστικής του συμβολής για την αποτροπή ενός φαινομένου που ταλανίζει τον τόπο μας όπως η οικονομική και κοινωνική κρίση, τότε μπορεί να ελπίζει στην αποτροπή αυτών των φαινομένων και στη δημιουργία νέων προϋποθέσεων.

Ο τρόπος της ζωής είναι εκείνος που πραγματικά είναι σε θέση να ανατρέψει το όλο δυσάρεστο κλίμα και ο προσανατολισμός της κοινωνίας μας στα βιώματα της πλούσιας πνευματικής μας παράδοσης μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε υγιείς στοχασμούς που δεν οδηγούν στην απογοήτευση και την αποτυχία. Μέσα από τα δεδομένα της θετικής αντιπροσφοράς, που παρέχει η εν Χριστώ ζωή, μπορεί πραγματικά ο άνθρωπος να αντλήσει τη δύναμη και το κουράγιο, για να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που φαίνονται σήμερα τόσο τραγικά και δισεπίλυτα και τα οποία βασανίζουν όχι μόνο την πατρίδα μας αλλά και τον κόσμο όλο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: