Στην νέα δυναμική που αποκτά η πρωτοβουλία των μεσογειακών χωρών της ΕΕ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη τύπου με τους υπόλοιπους ηγέτες των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, μετά τις εργασίες της Τέταρτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που διεξήχθη στην Ρώμη. Φωτογραφία Γραφείο Πρωθυπουργού

Με το βλέμμα στην Τουρκία ο Τσίπρας: Να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο

Το Αιγαίο, περιοχή ειρήνης και συνεργασίας χωρίς απειλές, όπου το διεθνές δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονές μας. Η ΕΕ πρέπει να δώσει το στίγμα υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας, του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται, ιδίως στη Μεσόγειο.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη τύπου με τους υπόλοιπους ηγέτες των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, μετά τις εργασίες της Τέταρτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που διεξήχθη στην Ρώμη.

Πρόσθεσε τα εξής:

  • “Υπογραμμίσαμε την σημασία δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό – εγώ και ο Νίκος (Αναστασιάδης)- αλλά και την ανάγκη η θάλασσα του Αιγαίου να είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας διότι όλο και περισσότερο στο Αιγαίο βασίζεται και η ευρωπαϊκή ασφάλεια”.

Τόνισε ότι:

  • “Χρειάζεται να είναι μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας χωρίς απειλές, όπου το διεθνές δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονές μας. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν ειδικό βάρος και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αναγκαίες αλλαγές, στην προοπτική της ενότητας αλλά και στην προοπτική μεγάλων, αναγκαίων τομών και θαρραλέων αλλαγών που χρειάζεται το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου είχε συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, τα ελληνοτουρκικά, για θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος και το μέλλον της Ευρώπης.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά και στα ζητήματα που απασχολούν τις χώρες του Νότου αναφέρθηκαν οι επτά ηγέτες των χωρών του Νότου μετά την ολοκλήρωση της 4ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

«Να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή που είναι θετική, για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη σύγκλιση στην Ε.Ε. σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η άμυνα, οι υποδομές, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Επιδιώκουμε κοινές δημόσιες πολιτικές και κοινούς προϋπολογισμούς, τόνισε και σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή στην Ευρώπη. Οι θέσεις των χωρών του Νότου συγκλίνουν στη μεταναστευτική πολιτική. Υπάρχει ανάγκη για Ευρώπη με κοινωνική συμμετοχή, οι χώρες μας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Αναζητούμε την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης» σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι κατά τη συνάντηση εκφράστηκε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί αλλά και ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές και τόνισε ότι απαιτείται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη εις το έπακρον για τις χώρες της πρώτης γραμμής όπως είναι οι χώρες του Νότου. Τόνισε επίσης πως η Κύπρος θα φιλοξενήσει τον Μάρτιο την 5η Σύνοδο.

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά την τραπεζική φορολογική νομισματική ένωση με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, και περισσότερες θέσεις εργασίας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε την ανάγκη να επαναφέρουμε όπως είπε τις διαβουλεύσεις των πολιτών. Συγκλίνουμε σε σημεία όπως πιο δημοκρατική Ευρώπη, να ενισχύσουμε τα σύνορα μας και να θέσουμε το ζήτημα αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό και να εργαστούμε για ομοφωνία σε ζητήματα νομισματικής ολοκλήρωσης, ανέφερε ο Μακρόν.

«Μερικές χώρες βιώσαν την κρίση περισσότερο από άλλες» τόνισε στις δηλώσεις του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη επανέρχεται και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

«Είναι βασικό για την Ευρώπη όλοι οι πολίτες να μπορούν να βρίσκουν μια δουλειά και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους», είπε ο κ. Ραχόι ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα το χαρακτληρισε την μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της ΕΕ και σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βοηθήσει τις χώρες του Νότου για την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα.

Η διακήρυξή μας ήταν σαφής για τη χρηματοδοτική πολιτική και το μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζ. Μουσκάτ.

Όπως όλοι υπογραμμίσαμε η Σύνοδος γίνεται για να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε την Ευρώπη. Επίσης ότι σημαντικό είναι να υπάρξουν στην ΕΕ εργαλεία οικονομικής σύγκλισης για να υπάρξει μακροχρόνια ανάπτυξη και πιστεύουμε σε ακόμη πιο δημοκρατική Ευρώπη δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Α. Κόστα.

1 Comment on "Με το βλέμμα στην Τουρκία ο Τσίπρας: Να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο"

  1. Crescenzio Sangiglio | January 11, 2018 at 12:41 PM | Reply

    Μόνο λόγια και ευχόλογα, ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ και ιδίως τίποτα που να προωθεί το μέλλον των χωρών και των πληθυσμών. Μια από τα ίδια. Μια σχεδόν άγονη συνάντηση χρήσιμη μόνο για το καλό φαγητό που έφαγαν και το καλό πιοτό που ήπιαν αυτοί οι κυβερνώντες χωρίς τσαγανό.
    Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

Leave a comment

Your email address will not be published.


*