H πρόταση του Αναστασιάδη για την “ΑΟΖ” των κατεχομένων προκαλεί ανασφάλεια




Γράφει ο Θεόδωρος Τσακίρης

Μια από τις πλέον συνηθισμένες επωδούς της κυβερνητικής προπαγάνδας κατά την προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε να επαναλαμβάνεται την επαύριον κιόλας του βατερλώ στο Κράν Μοντάνα, είναι ότι «πέτυχαμε» να βάλουμε την Τουρκία στη γωνιά και την υποχρεώσαμε επί 10 μέρες να διαπραγματεύεται μαζί μας τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας.

Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου δαπανήθηκε στην αντιμετώπιση και τελικά τη μερική ή ολική αποδοχή πάγιων τουρκικών αξιώσεων στο περιουσιακό και τη διακυβέρνηση με την ελπίδα ότι αυτές οι έσχατες παραχωρήσεις από πλευράς Αναστασιάδη θα ξεκλείδωναν τουρκικές υποχωρήσεις στο κεφάλαιο Ασφάλεια και Εγγυήσεις. Τι όμως ακριβώς πρότεινε η κυβέρνηση Αναστασιάδη για το κεφάλαιο της Ασφάλειας, δεδομένου ότι στο κεφάλαιο των Εγγυήσεων υποχρεώθηκε μετά τον σάλο της Γενεύης να ευθυγραμμισθεί με τη γραμμή του Έλληνα ΥΠΕΞ;

Τι από αυτά αποδέχθηκε η Τουρκία; Η πρόταση Αναστασιάδη προέβλεπε την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των κατοχικών δυνάμεων έως την πρώτη ημέρα έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας, που είναι η πρώτη μέρα μετά τα Δημοψηφίσματα. Εισηγείτο δε την υπαγωγή του αδιευκρίνιστου αριθμού των στρατευμάτων που θα παραμείνουν μετά την έναρξη εφαρμογής της λύσης σε καθεστώς «υπό υποχώρηση», η οποία θα ολοκληρωνόταν σε 18 μήνες. Αποδέχθηκε δε την παρουσία Τούρκων Αστυνομικών στη διεθνή αστυνομική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο νησί μετά τη Λύση.

Η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι μέρος των στρατευμάτων της θα παραμείνει στο νησί εις το διηνεκές, ότι θα έχει δικαίωμα επεμβατικών εγγυήσεων σε όλο το νησί, ενώ εισηγήθηκε για λόγους εντυπωσιασμού την απόσυρση σημαντικού μέρους των δυνάμεών της, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον αριθμό, τον οπλισμό, το πότε θα αρχίσει και το πότε θα ολοκληρώσει την απόσυρση των δυνάμεων αυτών.

Δεν δεσμεύθηκε, όμως, ότι θα το κάνει πριν τα δημοψηφίσματα κάτι που υπονοείται σαφώς στην πρόταση Αναστασιάδη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι αδύνατον μέσα στις ολίγες ώρες που μεσολαβούν από τα Δημοψηφίσματα έως την Έναρξη Ισχύος της συμφωνίας να αποσυρθούν δεκάδες χιλιάδες άνδρες και ο οπλισμός τους, εκτός και εάν «τηλεμεταφερθούν» από το διαστημόπλοιο Enterprise!

Δυστυχώς κάποιος χρειάζεται σοβαρές γνώσεις επιστημονικής φαντασίας και αφαιρετικής λογικής για να κατανοήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για το πώς θα υποχρεωθεί η Τουρκία να τηρήσει τα όσα θα υποσχεθεί να κάνει. Αρχικά η κυβέρνηση θεώρησε –μαζί με το ΑΚΕΛ– ότι ένα ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ θα αρκούσε, λές και όλα τα ψηφίσματα που έχουν κατά καιρούς καταδικάσει την τουρκική κατοχή έχουν ήδη εφαρμοσθεί. Μετά ανακάλυψαν την εισήγηση υπαγωγής της Συμφωνίας υπό το Κεφάλαιο 7 του Σ.Α. ΟΗΕ που δίνει τη δυνατότητα στο Σ.Α. να επιβάλλει διπλωματικές, οικονομικές μέχρι και στρατιωτικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας αλλά ξέχασαν να μας πουν τη διαδικασία με την οποία θα αναγνωρίζεται η παραβίαση.

Μετά θυμήθηκαν ότι τα μέλη του Σ.Α. έχουν δικαίωμα βέτο και προχώρησαν στην πρωτοφανώς παιδαριώδη πρόταση τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. να μην ασκούν το δικαίωμα βέτο σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Όταν κατάλαβαν ότι κάτι τέτοιο προκαλούσε λοιδορία, σκέφθηκαν να δανεισθούν τμήματα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κάνοντας λόγο ότι στην περίπτωση αυτή, το Σ.Α. μπορεί να επιβάλει κυρώσεις αυτόματα χωρίς δικαίωμα βέτο από κάποιο μόνιμο μέλος κατόπιν έκθεσης της Διεθνούς Ατομικής Υπηρεσίας Ενέργειας.

Ξέχασαν δυστυχώς το γεγονός ότι η αυτόματη επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν μπορεί να εφαρμοσθεί γιατί κάνει αναφορά σε προϋπάρχοντα ψηφίσματα του Σ.Α. που επέβαλαν συγκεκριμένες κυρώσεις. Ποια ακριβώς ψηφίσματα του Σ.Α. έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την κατοχή της επί της Κύπρου τα οποία αγνοούμε; Μετά θυμήθηκαν το άρθρο 7 της συνθήκης για την ΕΕ που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου της Ένωσης. Ακόμη και εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε mutatis mutandis να ισχύσει ως εγγύηση για την Εφαρμογή της Λύσης του Κυπριακού, οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται κατά ενός κράτους-μέλους δηλαδή κατά της ίδιας της Κύπρου και όχι της Τουρκίας.

Σε αντίθεση με τις ανωτέρω «τρικυμίες εν κρανίω» που εγγυούνται την κατάρρευση της λύσης εντός ολίγων μηνών καθώς μας καλούν να δώσουμε δικαίωμα βέτο σε Τ/Κ και «πολιτογραφημένους» εποίκους την ώρα που θα παραμένουν στο νησί χιλιάδες Tούρκοι στρατιώτες, οι δυνάμεις της Αλλαγής και ο Νικόλας Παπαδόπουλος αντιπαρατάσσουν την πρόταση για την Ασφάλεια που κατέθεσαν πριν από το ναυάγιο του Κράν Μοντάνα. Η πρόταση αυτή εν συντομία προβλέπει ότι:

•Το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων πρέπει να προνοεί την έναρξη αποχώρησης πριν από το δημοψήφισμα. Η δε διαδικασία αποχώρησης πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την ημέρα εφαρμογής της λύσης η οποία θα έρθει στο τέλος μιας μεταβατικής περιόδου εντός της οποίας θα έχουν αποχωρήσει όλα τα τουρκικά στρατεύματα. •Εάν η αποχώρηση αυτή δεν γίνει εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων και το περιεχόμενο της λύσης καταργούνται και δεν θα εφαρμοσθούν.

•Το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων και του οπλισμού τους όπως και η διαδικασία επαλήθευσης της αποχώρησης, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και να αποτελέσουν ειδικό παράρτημα της Συμφωνίας λύσης. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, δεν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

•Την εποπτεία εφαρμογής της λύσης σε ό,τι αφορά στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων θα αναλάβει μια Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή υπό την προεδρία του Ο.Α.Σ.Ε. και τη συμμετοχή της ΕΕ και του Σ.Α. του ΟΗΕ, η οποία και θα διαπιστώσει τον αριθμό του προσωπικού και του οπλισμού που διατηρούν οι αντιπαρατασσόμενες δυνάμεις στην Κύπρο, έτσι ώστε η συζήτηση μεταξύ Ελλάδος, Τουρκίας και Κύπρου για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης θα γίνει επί αντικειμενικά επαληθεύσιμων δεδομένων.

•Στο σχέδιο λύσης θα πρέπει να καταγράφεται σαφώς ότι στο διάστημα που θα μεσολαβεί μεταξύ του δημοψηφίσματος και της εφαρμογής της λύσης, κατά το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί η αποχώρηση των στρατευμάτων, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχύ το σημερινό καθεστώς. Για αυτό ακριβώς πρέπει να καταγράφεται με σαφήνεια ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υφίσταται μετά τη λύση. Το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα παραχωρεί εξουσίες στους Τ/Κ δεν θα τεθεί σε εφαρμογή έως ότου η Τουρκία τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

  • Συμβούλος επί θεμάτων Εξωτερικής, Αμυντικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Υποψηφίου Νικόλα Παπαδόπουλου
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: